Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνεντευξη του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα.

1 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υφυπουργός Τουρισμού, κος Μάνος Κόνσολας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για το προσφυγικό θέμα
Μ.ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ο Κυριακός Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχει αναδείξει αυτό το ζήτημα, δεν προσπάθησε να κρύψει το προβλημα πίσω από τις κουρτίνες και πίσω από το παρασκήνιο ενδεχόμενων διαβουλεύσεων για να αποσιωπηθεί ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει πολύ μεγάλο διάστημα τη χώρα. Αυτό το πρόβλημα ξεπερνά τα όρια της χώρας μας και πρέπει επιτέλους και η Ευρώπη να αναδείξει ως προτεραιότητα της το μεταναστευτικό. Το θέμα είναι όμως ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της πρέπει να πείσει και τους εταίρους στην Ευρώπη ότι πρέπει να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα που θα είναι συνακόλουθα αυτης της προσφυγικής κρίσης αφού η Τουρκία δυστυχώς σε αυτή τη συμφωνία που είχαμε σε επίπεδο προθέσεων δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα ζητήματα.
Μ.ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα! Είδατε τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου, ότι αφότου φυλάσσονται τα σύνορα σταμάτησαν οι προσφυγικές ροές και αποφευχθήκαν ορδές. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει επιτέλους να γίνει ένας διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γυρίσουν, να επιστρέψουν στις εστίες τους τουλάχιστον 10.000 που δεν πρέπει να μείνουν εδώ αφού γίνεται πλέον αναθεώρηση του τρόπου διαλογής προσφύγων και μεταναστών και πρέπει να είναι η απόδοση του ασύλου σε άλλη βάση και σε άλλες διαδικασίες. …Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, και όσοι δεν μπαίνουν στο σύστημα ασύλου, θα παραπέμπονται αυτόματα σε διαδικασία επιστροφής. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Σύνορα υπάρχουν, ελληνική πολιτεία υπάρχει, νόμοι υπάρχουν πρέπει αυτοί οι οποίοι δε δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα να φύγουν!
Μ.ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Η λύση είναι ένα θέμα παγκόσμιο το οποίο το έχουμε θέσει στα Ηνωμένα Έθνη, το έχουμε θέσει στους ευρωπαίους εταίρους, το έχουμε αναδείξει σε άλλο επίπεδο, ο Κυριακός Μητσοτάκης στους θεσμούς της Ευρώπης, και αν τυχόν η Ευρώπη δεν μπορέσει να ευαισθητοποιηθεί εμείς συνεχώς θα οχλούμε τα όργανα των θεσμών προκειμένου κι αυτοί να συναισθανθούν. Σας θυμίζω ότι η Ευρώπη δεν έχει σταθεί αντάξια στις δεσμεύσεις της στο να γίνει μια αναλογική κατανομή σε χώρες. Και θυμάστε τότε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος ο Κυριακός Μητσοτάκης και η ΝΔ τι είχε κάνει. Γι’ αυτό λεω όμως ότι πρέπει να επισπεύσουμε και τα δικά μας βήματα.
Ερωτηθείς για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με επείγουσες διατάξεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook
Μ.ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Υπήρχαν άμεσα αντανακλαστικά του υπουργείου από την πρώτη στιγμή με το κέντρο επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει αυτή τη κρίση μαζί και με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Έγιναν διυπουργικές συναντήσεις και έχουν ανακοινωθεί ήδη τα πρώτα μέτρα. Να επισημάνω ότι γι’ εμάς πρώτος στόχος ήταν να επιστραφούν όλοι οι επισκέπτες που ήταν στην χώρα μας και να μείνουν ευχαριστημένοι και να ξαναγυρίσουν. Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα έχουν επιστρέψει όλοι. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήδη είναι σε εξέλιξη, η προσυπογραφή, και αφορά κάποια ζητήματα σχετικά με την αναστολή 6 μήνες της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση από την πτωχευμένη εταιρεία. Ήδη έχει γίνει απαλλαγή από το χώρο διαμονής με άλλη ΠΝΠ και θέλω να σας θυμίσω επίσης ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook στον αναπτυξιακό νόμο για να επιταχυνθούν οι εκταμιεύσεις. Παράλληλα ανακοινωθήκαν και μέτρα στήριξης των εργαζομένων, η επιδότηση θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε πληγείσες επιχειρήσεις και μείωση από 100 σε 80 ένσημα του αριθμού των αναγκαίων ημερών εργασίας που πρέπει να έχουν για να πραγματοποιηθεί η καταβολή επιδόματος ανεργίας. Άρα είναι ένα πλέγμα προτάσεων που όμως δρομολογούνται.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ