Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ενέργειας, Νίκου Παπαθανάση.

3 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας, κος Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς αν στόχος της κυβέρνησης είναι να «καταπνίξει» τα δικαιώματα των συνδικαλιστών
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Ποτέ δεν υπήρξε αυτός ο στόχος, ποτέ. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ένα δικαίωμα που το έχουν οι εργαζόμενοι, απολύτως σεβαστό. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν μπορεί οι λίγοι, δηλαδή μικρό ποσοστό εργαζομένων μέσα στο σύνολο των εργαζομένων, να σταματούν τη λειτουργία μιας επιχείρησης και να ταλαιπωρείται το κοινό. Αυτό νομίζω είναι αυτονόητο.
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Το νομοσχέδιο φέρνει το αυτονόητο το 50+1, κεκτημένο δικαίωμα, μπορεί να απεργήσει και ότι πιο αυτονόητο, ότι πιο σωστό το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αν είναι διασφαλισμένη η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Δεν είπε κανείς ότι δεν θα συμμετέχουν και τα Σωματεία μέσα στη δημιουργία αυτού του συστήματος. Τα Σωματεία θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο και θα συμμετέχουν στη λειτουργία του συστήματος επομένως διασφαλίζεται η εγκυρότητα του αποτελέσματος. Δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εν κρυπτώ, θα είναι κάτι φανερό και είναι και προαιρετικό αλλά εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες του κόσμου γιατί εμείς εδώ να είμαστε κάπως διαφορετικοί, γιατί να πηγαίνουμε πάντοτε στις ακραίες καταστάσεις. Το 50+1 είναι ότι πιο δημοκρατικό και ότι πιο σωστό υπάρχει.
Για την αντιμετώπιση του προσφυγικού –μεταναστευτικού ζητήματος
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Και ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες αλλά και η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι αυτό το θέμα δεν είναι θέμα απλά της Ελλάδος. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης, είναι σημείο εισόδου, η Ελλάδα υφίσταται το μεγαλύτερο πρόβλημα επομένως σωστά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διεθνοποιεί το ζήτημα και θεωρώ ότι με τα μέτρα τα οποία θα λάβει θα επιβραδύνει τις ροές αλλά ταυτόχρονα η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί και πρέπει να βρεθεί εδώ, παρών, στις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι απλά θέμα της ελληνικής πολιτείας, είναι θέμα ευρωπαϊκό καθότι εμείς είμαστε τα σύνορα τα δύσκολα αυτά της Ευρώπης. Επομένως πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός το έχει αναδείξει ως θέμα.
Για την ανάπτυξη
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Σαφώς υπάρχει μια επιβράδυνση όλης της αναπτυξιακής πορείας της Ευρώπης και ιδιαιτέρα η Γερμανία αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρή επιβράδυνση όμως εμείς εδώ πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Ό,τι και να συμβεί στην Ευρώπη εμείς πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την ευρωπαϊκή επιβράδυνση. Όσον αφορά το υπουργείο μας δουλεύουμε εντατικά το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι ένα βήμα, θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, θα ακολουθήσει ο αναπτυξιακός νόμος θεωρώ ότι όλα τα στοιχεία ότι αυτό το κράτος θα γίνει ένα φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό σαφώς με κοινωνική ευαισθησία και σαφώς με περιβαλλοντική ευαισθησία, θα δώσει αυτό το δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να υλοποιήσει η κυβέρνηση αυτό το πολύ σωστό και κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο δεν έχει αλλάξει από την προεκλογική περίοδο.
Για το επενδυτικό ενδιαφέρον
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα, μόλις τώρα τελείωσα μια συνάντηση με έναν πολύ μεγάλο κατασκευαστικό οίκο μικροεπεξεργαστών κινέζικης προέλευσης οι οποίοι έχουν έδρα στην Αμερική… Μου είπαν ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό τόπο για επένδυση διότι εκτός της σταθερής πολιτικής κατάστασης, εκτός του τεχνικού προσωπικού και των εργαζομενων που τους θεωρεί πολύ καλούς και ικανούς, υπάρχει το αναπτυξιακό πνεύμα το οποίο είναι καλοδεχούμενο από τους ξένους που δεν το είχαν πριν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρώ ότι πέραν του Ελληνικού, του διαγωνισμού της ΕΛΒΟ, του Σκαραμαγκά και όλων αυτών που πρέπει να τρέξουν και άλλα πολλά έργα τα οποία είχαν κολλήσει θα έχουν μια μεγάλη ροή επενδυτών που θα δημιουργήσουν hub την Ελλάδα για την αναπτυξιακή τους πορεία εντός της Ευρώπης.
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια
Ν.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Θα δούμε μεγάλες εξελίξεις στον τομέα αυτό, ετοιμάζονται βελτιωτικά προγράμματα τα οποία θα επιταχύνουν πάρα πολύ τη διαδικασία. Θεωρώ ότι μέσα στο έτος το θέμα των κόκκινων δανείων θα τρέξει πάρα πολύ γρήγορα και από τον Ιανουάριο θα δούμε τις τράπεζες σε έναν θετικό δανεισμό. Θα γυρίσει η κατάσταση από αρνητικό σε θετικό δανεισμό. Τα δεκαετή ομόλογα βοηθούν, ποιος θα φανταζόταν ένα χρόνο πριν ότι το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδος θα βρίσκεται στο 1,3; Και τι προεισπράττει; Προεισπράττει όλο αυτό το θετικό κλίμα της κυβέρνησης, αυτή τη δύναμη της κυβέρνησης και τη δύναμη ενός πρωθυπουργού ο οποίος είναι αποφασισμένος, ξέρει τι λεει, δεν αλλάζει τα λόγια του, εννοεί αυτά που λεει και προωθεί την Ελλάδα σε μια αναπτυξιακή πορεία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ