Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης στον Παραπολιτικά.

11 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς πως βλέπει τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Τα μηνύματα είναι θετικά. Αρνητικά επιτόκια για τη χώρα με το μεγαλύτερο ύψος χρέους στην ευρωζώνη προφανώς είναι εξαιρετικά θετικό μήνυμα κυρίως όταν προβλέπουν οι αγορές ότι είναι μακροχρόνια γιατί σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση του χρέους μας γίνεται πολυ ομαλότερη. Ο αποπληθωρισμός για τον οποίο μιλάει ο κος Βαρουφάκης αφορά το σύνολο της ευρωζώνης, αφορά το ευρώ σαν σύνολο δεν αφορά μια συγκεκριμενη χώρα.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο στόχος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στηρίζεται σε μια διαφορετική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, έτσι θα αλλάξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα υπάρξει μια ανάλυση βιωσιμότητας που θα πει ότι χρειάζονται λιγότερα. Πως γίνεται μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους; Κοιτάς ποιο είναι το επιτόκιο με το οποίο τοκίζεται το χρέος, για να δεις ποιο είναι το βάρος των τόκων μακροχρονίως, ποιο είναι το ύψος του ΑΕΠ, ποια είναι η ανάπτυξη και ποιο είναι το ύψος του χρέους. Εμείς θέλουμε πιο γρήγορη ανάπτυξη και να βεβαιωθεί και η απέναντι πλευρά, οι δανειστές, ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται. Θελουμε να πάμε στην επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει οτι δανειζόμαστε πια από τις αγορές, είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχει μια μόνιμη μείωση του ύψους του επιτοκίου.
ΔΗΜ: Μπορούμε να βάλουμε χρονικούς στόχους για αυτά τα δύο;
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μπορουμε να πούμε ότι αυτά δεν μπορούν να αφορούν τον προϋπολογισμό προφανώς του ‘20, θέλουν χρόνο. Πρέπει να σκαρφαλώσουμε μια-μια τις επενδυτικές βαθμίδες και να περάσει κάποιος χρόνος, ένα εξάμηνο, να αρχίσει να φαίνεται στο πραγματικό ΑΕΠ μια ανάκαμψη. Παραλάβαμε 1.5% ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο. Ελπίζουμε οτι θα πάμε στο 2.8% του χρόνου, εγω πιστεύω και λίγο παραπάνω, αλλά είναι διπλασιασμός.
Ερωτηθείς σε ποιες κατηγορίες θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το πρώτο πράγμα που προηγείται είναι να έχουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και να δούμε πως θα πάνε τα έσοδα και που ακριβώς θα βρεθούμε έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο. Στην συνέχεια έχουμε αυτά που έχουμε ήδη περιλάβει στο προσχέδιο προϋπολογισμού του ’19, όπως είναι ας πούμε το επίδομα θέρμανσης και κάποιες άλλες υποχρεώσεις. Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί όλο το πόσο μέσα στο ’19. Έχουμε να υλοποιηθούν όσα έχουμε ήδη στο προσχέδιο, και από εκεί και πέρα είναι κυβερνητική αποφαση του Πρωθυπουργού κατα κύριο λόγο, ότι επιπλέον να κατηγοριοποιήσει που θα κατευθυνθεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν το υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή σε κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε γράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο είναι ένα όριο ασφαλείας.
Για τη διαδικασία των 120 δόσεων
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχει πάει πολύ καλά, είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των πολιτών, ξεπέρασαν τους 700 χιλιάδες πολίτες αυτοί που μπήκαν. Θα δούμε και πόσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση συνεπώς πόσοι τελικά ολοκλήρωσαν την ένταξη στις 120 δόσεις αλλά πήγαν πολύ καλύτερα από ότι θα περίμενε οποιοσδήποτε περιλαμβανομένων και των θεσμών και από πλευράς δημοσιονομικής.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας περαίωσης
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ