Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κος Νότης Μηταράκης, μίλησε στον Παραπολιτικά.

14.10.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κος Νότης Μηταράκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τα αναδρομικά

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι η κυβέρνηση φυσικά και θα υλοποιήσει όλες τις τελεσίδικες αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Αυτό είναι δεδομένο και για την κυβέρνηση είναι μια απόλυτη προτεραιότητα.

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Περιμένουμε να διαβάσουμε τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Γνωρίζουμε από το προσχέδιο της απόφασης ότι εχει κριθεί καταρχήν συνταγματική η βάση της 30ης Δεκεμβρίου 2014 ως βάση επανυπολογισμού των συντάξεων. Έχουν τεθεί συγκεκριμένα θέματα για το νόμο Κατρούγκαλου, τα ποσοστά αναπλήρωσης, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι μειώσεις στις επικουρικές, για όλες αυτές τις αποφάσεις το ΣτΕ έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ, ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσης, την 4η Οκτωβρίου, και καθώς θα νομοθετήσουμε πιστεύουμε μέσα στο 2019, θα φροντίσουμε και εμείς η απόφαση η οποία θα νομοθετηθεί να έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019 ώστε για όλους τους ασφαλισμένους να μην τεθούν θέματα αναδρομικών.

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα χρειαστούμε και αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα και μια γενικότερη μελέτη το πώς το ασφαλιστικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας ως προς το ελάχιστο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Αυτό είναι κάτι που μας ζήτησε το ΣτΕ, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε τις περιλήψεις, άρα αυτό προϋποθέτει ένα διάστημα χρόνου ώστε να υπάρξουν οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου, να υπάρξει ένα προσχέδιο, αυτό να τεθεί υπόψη των αρμόδιων αναλογιστικών αρχών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες πριν μπορέσουμε το σχέδιο αυτό να βγει στη διαβούλευση.

Ερωτηθείς αν μπορούν να δεσμευτούν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων στο μέλλον

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμευτεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν για κανέναν συνταξιούχο σε μείωση της σύνταξής του από αυτή που λαμβάνει σήμερα, άρα το σήμερα είναι η βάση. Η ροπή τα επόμενα χρόνια είναι να ξαναδούμε αυξήσεις στις συντάξεις και το 2020 προγραμματίζει η κυβερνηση να ξανακαταβάλει μια επιπλέον σημαντική ενίσχυση στους συνταξιούχους όπως σε αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα σκοπεύουμε να κάνουμε και το 2019. Από εδώ και πέρα τα πράγματα ειναι καλύτερα από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει μια διαφορετική αισιοδοξία βλέπετε ότι δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια και αυτό δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο. Δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα συνεχίσει να κινείται σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν θέλουμε ποτέ να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά έχουμε και βαθμούς ελευθερίας και λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι και αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό έχει περάσει τα δύσκολα και πλέον πάμε στα καλύτερα.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχε μετατρέψει ο νόμος Κατρούγκαλου το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε χρόνο, επειδή γίνεται η εκκαθάριση με τις εισφορές του προηγούμενου χρόνου αυτά που πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κάθε χρόνο έχουμε επιστροφές γιατί κάθε χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν όλο και λιγότερα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους, ο ένας λόγος είναι πιθανότατα η φοροδιαφυγή αλλά υπήρχε και ένα θέμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα, υπήρχε και μια πραγματική αποφυγή περαιτέρω εργασίας. Αυτό εμείς θα το αποσυνδέσουμε, κοιτάμε οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να μην είναι φορολογικές εισφορές.

Αναφορικά με τις αυξημένες ροές προσφύγων-μεταναστών και αν είναι λύση η μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο αντίρροπές δυνάμεις, από τη μια τα νησιά

έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης… είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για τις τοπικές κοινωνίες, κατά δεύτερον όμως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε μια στρατηγική που επιβραβεύει τους διακινητές που επιλέγουν τα ελληνικά νησιά ως το διάδρομο για να φέρουν παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όλο τον πλανήτη στην ΕΕ, και η αποσυμφόρηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα έχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί ως «επιτυχία» των κυκλωμάτων. «Μην ανησυχείτε θα πάτε στα νησιά , θα μείνετε λίγες μέρες και μετά θα σας πάνε στην ενδοχώρα και από εκεί θα σας βρουν οι επόμενοι διακινητές». Η λύση είναι καταρχήν πολύ πιο αυστηρή επιτήρηση των συνόρων. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να ισχυροποιήσουμε αυτή την παρουσία στα σύνορα όπως πρέπει να ισχυροποιήσουμε και τις επιστροφές και στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσής τους αυτών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας. Τα κέντρα αυτά δεν μπορεί να είναι ανοιχτά για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, πρέπει να παραμένουν σε κλειστά κέντρα και το ταχύτερο δυνατόν, εντός μερικών εβδομάδων, να επιστρέφουν.

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα νόμο που δίνει το δικαίωμα εργασίας στους παράνομους οικονομικούς μετανάστες από την πρώτη μέρα άφιξης τους στην Ελλάδα. Αυτός ο νόμος είναι ο 4540 του 2018. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που λεει ότι αυτοί που δικαιούνται άσυλο μπορούν να δουλέψουν, αυτό είναι λογικό. Η ευρωπαϊκή οδηγία λεει ότι αυτοί που αιτούνται άσυλο δεν παίρνουν δικαίωμα εργασίας αλλά αν καθυστερήσει το κράτος 9 μήνες να κρίνει το άσυλό τους … Το θέμα είναι να πετύχουμε και τα δύο και να επιστρέψουμε την ελληνική νομοθεσία στα όρια της ευρωπαϊκής, στους 9 μήνες και πρέπει να το βάλουμε απόλυτο στόχο ότι πολύ πριν τους 9 μήνες πρέπει να έχει κριθεί αν κάποιος δικαιούται ή δε δικαιούται άσυλο. Υπάρχει νόμος που έχει περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που αιτούνται άσυλο να διεκδικήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας από την πρώτη μέρα και αυτό είναι κάτι τοπ οποίο το έχουμε επισημάνει στο υπουργείο Εργασίας ως κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.

Αναφορικά με τη ψήφο των ομογενών

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στερείται το δικαίωμα σε Έλληνες υπηκόους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να έχουν εύκολη πρόσβαση στο συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν, αυτό πρέπει να βρούμε ένα τρόπο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να ισχύει άμεσα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ