Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στον Παραπολιτικά.

16 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με την περίοδο του 2015

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Για να μπορέσεις να σχεδιάσεις το μέλλον θα πρέπει να δεις τι έκανες στο παρελθόν και να βγάλεις κάποια συμπεράσματα από τις επιτυχίες σου, από τα λάθη, από τις παραλήψεις σου. Στο βαθμό που αυτό γίνεται με ένα θετικό πνεύμα, και γιατί να μη γίνει, αυτό είναι ωφέλιμο. Νομίζω ότι ένας τέτοιος απολογισμός, και θυμίζω ότι στην ουσία δεν έχουμε κάνει έναν τέτοιο απολογισμό της πορείας από το 2010 έως το 2015, θα είναι πάρα-πάρα πολύ ωφέλιμος. Πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ ώριμοι να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση νηφάλια και να αποδειχτούμε και αποτελεσματικοί για το μέλλον.

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Οι εκλογές του 2015 μας ανέδειξαν σε κυβέρνηση εκείνο που είναι φυσιολογικό είναι ό,τι προετοιμασία και να έχεις κάνει όταν είσαι για πρώτη φορά στην ιστορία κυβέρνηση να μην έχεις την ανάλογη εμπειρία, όμως νομίζω μέσα από δύσκολους δρόμους και χαρτογραφώντας αχαρτογράφητα νερά καταφέραμε να είμαστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί.

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι απευθύνθηκαν στον κ. Πούτιν για να τυπωθούν δραχμές

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν έχουμε απευθυνθεί ως ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση ποτέ σε κανέναν. Ξέρω τι γράφει ο Ολάντ, δεν το αμφισβητώ με αυτή την έννοια αλλά ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν συζήτησε ότι μπορεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Η κυβέρνηση εκδηλώνει, ως σύνολο, τη θέλησή της διά του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός δεν το έχει κάνει οπότε τι συζητάμε. Υπήρχαν σύντροφοι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικές θέσεις που συχνά τοποθετούσαν αυτό το ζήτημα όμως η άποψη των περισσοτέρων ήταν από ότι φαίνεται η ορθή και επιβεβαιώθηκε και από την Κύπρο. Δηλαδή ότι έφυγε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και πήγαινε προς τη Μόσχα και κατέβηκε και παραιτήθηκε. Η άποψη μας είχε να κάνει με το εξής, η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ, πρέπει να μείνει χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης και πάνω σε αυτό στη συγκεκριμένη περίοδο και στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορούν να κάνουν υποχωρήσεις αλλά σημασία έχει να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Θεωρώ ότι αυτό το καταφέραμε.

Ερωτηθεις αν μπορεί να συζητηθεί η εκλογή αρχηγού του κόμματος από τη βάση

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Η άποψή μου είναι ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο, στη βάση μιας αντιπροσωπευτικότητας που έχει το συνέδριο. Αλλά δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος μάλλον σε ένα τεχνικό θέμα, το ζήτημα είναι οι αρμοδιότητες του προέδρου…

Για το μεταναστευτικό ζήτημα

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Θεωρώ ότι δουλέψαμε αρκετά αποτελεσματικά και δεν βρεθήκαμε σε αντίστοιχη θέση (με τη σημερινή). Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένο δρόμο αν θέλει να κάνει κάτι καλό, το ένα είναι να μεταφέρει τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς που είναι στα νησιά στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία ή σε άλλους χώρους ώστε να μπορέσουν και οι υπηρεσίες που είναι στα νησιά να δουλέψουν. Αυτό πρέπει να το κάνει πολύ γρήγορα γιατί έρχεται χειμώνας, είδαμε τις πρώτες εντάσεις στη Σάμο… Το δεύτερο με πιεστικό τρόπο είναι να βάλει το ζήτημα της ανακατανομής με πιεστικό τρόπο των προσφύγων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. …Επειδή το θέμα είναι ευρωπαϊκό αλλά την πληρώνει η Ελλάδα και η Κύπρος για τους πρότεινα μια ταχύτατη διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής, αντίστοιχη με αυτή που έγινε στη Μάλτα, για την άμεση διαχείριση αυτών των ροών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ