Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε για τη ΔΕΗ στον Παραπολιτικά.

21 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τη ΔΕΗ και την αποχώρηση πελατών της

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το φαινόμενο είναι παλαιό και είναι μια συνειδητή εξέλιξη, μια συμφωνία του κ. Τσίπρα με τις Βρυξέλες προκειμένου να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ. Είχε νομοθετηθεί από το ’15 στο τρίτο μνημόνιο, το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% να πάει στο 50% και μάλιστα με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Πήγαμε σε αυτό το μοντέλο της «μισής ΔΕΗ» και για να γίνει αυτό συμφωνήθηκε στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους της στους ανταγωνιστές της οι οποίοι στη συνέχεια κάνουν τους μάγκες.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Φέραμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ρύθμιση στη Βουλή και καταργήσαμε τη δημοπρασία που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου, δεν έγινε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανατρέπονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοπρασιών διότι έχουν οι ιδιώτες αγοράσει ρεύμα και ως εκ τούτου μπορούν και επηρεάζουν την αγορά με τον τρόπο που την επηρεάζουν. Η ρύθμιση καταργήθηκε για τις ΝΟΜΕ και θα έρθει και η κανονική κύρωση με νόμο στη Βουλή στις 9 Νοεμβρίου.

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν 2,5€ το μήνα για το μέσο καταναλωτή, δεν αυξήθηκαν παραπάνω διότι την ίδια στιγμή που έγιναν οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια είπαμε ότι ισοσταθμίζονται αυτά σχεδόν από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και από την μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ. Άρα δεν είναι ακριβές ότι αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Αύγουστο και ως εκ τούτου η ΔΕΗ χάνει πελάτες. Η ΔΕΗ χάνει πελάτες εδώ και καιρό ακριβώς λόγω της συμφωνίας του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του ’15.

Για τη νέα τιμολογιακή πολιτικής της ΔΕΗ από το 2020

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν σκέψεις στην επιχείρηση αλλά θα πρέπει, για λόγους δεοντολογίας, να επικοινωνήσετε με την ίδια τη ΔΕΗ. Εγώ είμαι υπουργός όλων των εταιρειών, θέλω τον ανταγωνισμό αλλά θέλω το δίκαιο ανταγωνισμό για αυτό μίλησα για τα ΝΟΜΕ τα οποία όπως θεσπίστηκαν ήταν προφανώς κατάφορα άδικα για τη ΔΕΗ.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος για τη ΔΕΗ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν κρύβουμε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί στο τέλος της διαδρομής στρατηγικός επενδυτής, όπως βρέθηκε για τον ΟΤΕ και δεν κατέρρευσε η χώρα. Αλλά αυτή την ώρα για τη ΔΕΗ συνολικά δεν πρόκειται να βρεθεί και αυτό παρά το ότι η ΔΕΗ έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό γιατί η ΔΕΗ έχει χρέη, έχει μιας σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προς έκπληξή μου κάνει κριτική όταν ο ίδιος έκανε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα έκανε και κατά 66% ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη!

Για τη διακοπή του ρεύματος σε 30 χιλιάδες κακοπληρωτές

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπήρχε μια ανοχή από την προηγούμενη κυβέρνηση, να υπάρχει ανοχή για τους φτωχότερους το καταλαβαίνω απόλυτα και αυτή είναι και η δική μας πολιτική αλλά να υπάρχει ανοχή για 60 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι χρωστάνε 800 εκ. αυτό πάει πολύ. Βλέπετε κάποια στοιχεία που βγήκαν αυτές τις μέρες ποια χαρακτηριστικά έχουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν τους λες φτωχούς με βίλες και πισίνες.

Ερωτηθείς αν η κρίση στην Τουρκία μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρέπει να έχουμε το νου μας, εμείς κρατούμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, προσπαθούμε να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας, τις συμμαχίες μας με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να ειμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για τις εξελίξεις ειδικά στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει γίνει ένας απρόβλεπτος παίκτης.

Αναφερόμενος στις αυξημένες προσφυγικές ροές

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση θα είναι αποφασιστική, δεν πρόκειται να λειτουργήσει όπως λειτούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ρεσεψιονίστ της Ευρώπη «εδώ η καλή χώρα για μετανάστες». Θα έχουμε μια αυστηρότητα όπως υπήρχε και στην περίοδο ’12-’14, συνεργαζόμενοι βέβαια με την ΕΕ και χωρίς να φτάνουμε σε κινήσεις και πολιτικές που να δείχνουν ρατσισμό.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ.Κουμουτσάκος επεξεργάζονται κάθε μέρα την πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί, προσπαθούν να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός και η αναγκαία ταχύτητα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρος ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και θα δείξουν όλη την αναγκαία αποφασιστικότητα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ