Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στον Παραπολιτικά.

21 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφερόμενος στο βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι εκπλαγήκαμε από τις εξελίξεις, ήταν εξελίξεις οι οποίες είχαν διαφανεί όλο το τελευταίο διάστημα. Βεβαίως το είχαμε δει, είχαν τοποθετηθεί ήδη οι χώρες, είχε τοποθετηθεί η Γαλλία με αυτό τον τρόπο και περιμέναμε αυτές τις εξελίξεις.

Αναφορικά με τη ανάρτηση του κ.Τσίπρα ότι η Ελλάδα ξαναγυρνάει σε ρόλο κομπάρσου στην περιοχή των Βαλκανίων και ότι η κυβέρνηση παρακολούθησε αμέτοχη το μέλλον των Βαλκανίων

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο κ. Τσίπρας ούτε πρωταγωνιστής ήταν ούτε σε καμία περίπτωση διαμόρφωσε την ευρωπαϊκή πολιτική τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως οδηγήθηκε στο να κάνει μια συμφωνία η οποία φαίνεται πόσο ατελής είναι, η οποία δεν έλυσε τα θέματα και μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση από μια καινούργια κυβέρνηση των Σκοπίων ενώ

έχει παράξει τα βασικά αποτελέσματα σε σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή η Ελλάδα έχει δεχτεί τα Σκόπια ως Β. Μακεδονία και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και δεν έχει πάρει τίποτα που να εξασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία, η κακή, θα εφαρμοστεί από οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη στο εσωτερικό της γείτονος. Δηλαδή έχεις δώσει εσύ όλα σου τα όπλα και ο άλλος έχει δώσει κακή θέληση, αν αυτό το θεωρεί ο κ. Τσίπρας ως μια καταπληκτική διπλωματική επιτυχία τότε πλανάται και μακρά βρίσκεται από την πραγματικότητα.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία θα τρέξει τις εσωτερικές εξελίξεις των γειτόνων μας. Αυτό που κάνουμε είναι τις παρακολουθούμε, τις αναλύουμε, μας απασχολούνε αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα βγούμε και θα πούμε στους γείτονές μας τι θα ψηφίσουν και τι θα αποφασίσουν. Εμείς θέλουμε οι γείτονές μας να αισθάνονται ότι έχουν συμπαράσταση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική, ότι αυτό θα γίνεται σε ένα επίπεδο αμοιβαιότητας, ότι θα υπάρχει μια σχέση καλής γειτονίας, ότι αυτή η σχέση δεν οικοδομείται μόνο με υποχωρήσεις του ενός από τα δύο μέρη. Δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι μόνο η Ελλάδα θα υποχωρεί και μόνο τα Σκόπια θα κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια ακύρωσης της συμφωνίας

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δυστυχώς η οποιαδήποτε καταγγελία από την πλευρά μας της συμφωνίας δεν μας φέρνει στο προηγούμενο καθεστώς δηλαδή δεν μας ξαναφέρνει πίσω όπου όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως ΠΓΔΜ, ούτε ανατρέπει την πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλαδή τα δύο βασικά μας όπλα τα έχουμε χάσει άρα τι καταγγελία από τη δικιά μας την πλευρά, τι όφελος θα έχουμε; Για αυτο λεω ότι ήταν μια πολύ κακή συμφωνία η οποία δεν έφερε αυτό το αποτέλεσμα που περιμέναμε.

Ερωτηθείς τι θα κάνουν οι ευρωπαίοι να μας ελαφρύνει στο μεταναστευτικό πρόβλημα

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Τα βασικά για εμάς πρώτα από όλα είναι να συνεχίζει η πίεση προς την Τουρκία για την καλή εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης –Τουρκίας. Θέλουμε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει καλή εφαρμογή από τη γείτονα σε σχέση με αυτή τη συμφωνία. Το δεύτερο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να μείνει αμείωτο το ενδιαφέρον και για την χρηματοδότηση αλλά και για την ατζέντα που έχει ανοίξει ο κ.Αβραμόπουλος. Και το τρίτο, και ουσιαστικό για εμάς, είναι το πως θα αντιληφθεί όλη η Ευρώπη ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να το σηκώνουν στις πλάτες τους μόνο τα κράτη μέλη τα οποία έχουν τη βαριά ευθύνη να φυλάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ