Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον Παραπολιτικά.

22 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κος Άγγελος Συρίγος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφερόμενος στη διάσταση που πήρε η υπόθεση της κινηματογραφικής ταινίας Joker

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν είναι μόνο το Joker είναι και η ουσία του πράγματος δηλαδή από την πρώτη στιγμή που το είδα παραξενεύτηκα με το γεγονός ότι δημιουργείται θέμα για ποιο λόγο δύο υπάλληλοι, δύο πολίτες του κράτους, ζητούν την εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος δεν είναι ένας δεξιός ή αριστερός νόμος, είναι ένας νόμος που είναι για την προστασία παιδικής ηλικίας. Το να πεις ότι δεν πρέπει τα ανήλικα πίνουν οινοπνευματώδη ή δεν βλέπουν ακατάλληλες ταινίες δεν είναι αριστερό ή δεξιό, είναι κάτι που είναι για την προστασία τους. Ζούμε σε ένα κράτος το οποίο όταν παραβιάζεται ο νόμος –διευκρινίζω ότι η συγκεκριμένη παραβίαση θεωρείται ποινικό αδίκημα βάσει του ποινικού κώδικα- τηλεφωνείς στην Αστυνομία, δεν τηλεφωνείς στο μπακάλη της γειτονιάς σου. Επομένως η Αστυνομία όταν κάποιος καταγγέλλει ένα γεγονός ορθώς παρεμβαίνει.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Δεν είναι επιχείρηση αποπροσανατολισμού, είναι μια

συνειδητή προσπάθεια η οποία γίνεται με σκοπό να περάσει η εικόνα «έρχεται το κράτος της Δεξιάς, γυρίσαμε στην εποχή του νόμου περί τεντιμποισμού».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Ο Ερντογάν ξεκινάει την επίθεση στη Συρία έχοντας τρεις στόχους, ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσει την αυτονομία των Κουρδικών περιοχών οι οποίες έχουν καταλάβει το 28% του Συριακού εδάφους και είναι εντελώς αυτονομημένες. Αυτό το καταφέρνει ο Ερντογάν, η αυτονομία των Κούρδων τελειώνει και τελειώνει και από την είσοδο των Τούρκων αλλά και από την είσοδο των Σύριων στα εδάφη των Κούρδων. Δεύτερο σημείο που θέλει να πετύχει ήταν να καταλάβει μια ζώνη 480km κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με βάθος 35km, αυτό δεν το κατορθώνει. Έχει καταλάβει μόνο το 20% αυτής της εκτάσεως. Από την ώρα που μπήκαν στις περιοχές οι Σύριοι η τουρκική εισβολή ουσιαστικά τελείωσε. Δεν θα μπορουσε ο Ερντογάν να επιτεθεί στους Σύριους και έτσι τελειώνει και το τρίτο σκέλος του σχεδίου του Ερντογάν να εγκαταστήσει στις περιοχές Σύριους Σουνίτες με σκοπό να αλλάξει την εθνολογική σύσταση της περιοχής.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ζητήσει από τον Πούτιν να παρέμβει σε αυτές τις περιοχές που έχουν μπει οι δυνάμεις του Ασαντ. Η εκτίμησή μου είναι ότι δύσκολα θα δεχτεί κάτι τέτοιο ο Πούτιν.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Πομπέο

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Είναι πλέον παντελώς αδιάφορες οι δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων οι οποίες μπορούν να ακυρωθούν από ένα tweet του αμερικανού προέδρου ανά πάσα στιγμή. Επομένως αυτό που είπε ο Πομπέο το λεει κατά πάσα πιθανότητα για να κατευνάσει το εσωτερικό κοινό στην Αμερική το οποίο είναι εξαγριωμένο από την αποχώρηση και από την προδοσία έναντι των Κούρδων. Προσπαθεί να κατευνάσει αυτό το κλίμα που υπάρχει εναντίον του. Η βασική σκέψη του Τραμπ είναι ότι «θέλω να εμφανίσω ότι απεμπλέκομαι από ένα μέτωπο και γυρίζω τα παιδιά μας πίσω».

Ερωτηθείς αν αυτό που γίνεται στα σύνορα της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Αυτός είναι ο στόχος του Ερντογάν. Ήθελε να αλλάξει τα σύνορα της Συνθήκης της Λωζάνης τα οποία περιόρισαν –όπως λεει ο ίδιος ο Ερντογάν- την Τουρκία. Το πιστεύει αυτό το πράγμα, είναι βαθιά εδραιωμένη πίστη του ότι η Τουρκία έχει χάσει από τη Συνθήκη της Λωζάνης. …Η επέμβασή του στη Συρία είναι προσπάθεια να αλλάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης καθαρά.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εν όψει εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και ενάμιση χρόνο δηλαδή ο Ερντογάν θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω ότι από τις

αρχές του νέου έτους θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ένταση, δηλαδή ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να παρέμβει στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και να περάσει την εικόνα ότι αυτή είναι μια περιοχή για την οποία συζητάτε μαζί μου για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Ο Ερντογάν δεν θέλει θερμό επεισόδιο, προτιμάει με την πίεση να πετυχαίνει πράγματα. Το θερμό επεισόδιο όμως όταν ακολουθείς τέτοιους κανόνες μπορεί να συμβεί από ατύχημα.

Αναφερόμενος στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας

Α.ΣΥΡΙΓΟΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι η εσωτερική αλλαγή των ονομάτων στο γειτονικό κράτος, δηλαδή στα εσωτερικά τους έγγραφα, θα αρχίσει μόλις ανοίξει το λεγόμενο ενταξιακό κεφάλαιο και θα κλείσει εντός πενταετίας. Από την ώρα που δεν αρχίζουνε καν ενταξιακές συνομιλίες δεν υπάρχει θέμα συμμορφώσεως του γειτονικού κράτους με αυτή την πρόβλεψη στο εσωτερικό του πεδίο. Αυτό δεν θα παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών αφού εμείς απλόχερα τους προσφέραμε αυτή τη δυνατότητα… Αυτό δείχνει κακή διαπραγματευτική πολιτική από πλευράς μας. Δεν ήταν έκπληξη αυτό που έγινε με τον Μακρόν, ο Μακρόν και οι Ολλανδοί το λένε από τότε. Ούτε ο Ζάεφ ξαφνιάστηκε, ήταν υπολογισμένη η κίνηση του Ζάεφ να παραιτηθεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ