Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Ρ/Σ Παραπολιτικά

Πειραιάς, 24 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών, κος Νίκος Δένδιας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με το Πάπα Φραγκίσκο
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η επίσκεψη στο Βατικανό δεν ήταν μια επίσκεψη θρησκευτική, έγινε υπό την ιδιότητα του Πάπα και του αντικαγγελάριου και του υπουργού των Εξωτερικών ως πολιτειακών αρχών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ευρύτατη εμπειρία του Βατικανού και οι απόψεις και η επιρροή την οποία έχει σε συγκεκριμένες περιοχές, και δεν σας κρύβω ότι υπήρχε και ένα ειδικό θέμα συζήτησης που αφορούσε τον ευρύτερο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως τις χώρες όπως τη Βοσνία –Ερζεγοβίνη και την Κροατία όπου το Βατικανό έχει ρίζες, απόψεις και πιθανόν θα εκδηλώσει και μια πρωτοβουλία τους επόμενους μήνες.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Για το μεταναστευτικό ο Πάπας έχει πολύ ζωντανή τη μνήμη της παρουσίας του στη Λέσβο αλλά το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα όπου η καθολική εκκλησία, όπως και η ορθόδοξη εκκλησία, έχουν δείξει ανθρωπιστικό ενδιαφέρον. Υπήρξε όμως και ένα κομμάτι της συζήτησης που αφορούσε και το πολιτικό κομμάτι του μεταναστευτικού δηλαδή το πώς η Τουρκία το χειρίζεται, πως επιχειρείται υπό όρους να γίνει εργαλειοποίηση όλων αυτών των θεμάτων και σε αυτά έπρεπε να συνεννοηθούμε. Το Βατικανό δεν πρέπει να το βλέπει κανείς ως εκκλησία, πρέπει να το βλέπει ως αυτό που είναι. Το κράτος του Βατικανού έχει ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο, δεν είναι οι πρεσβείες του μόνο το δίκτυο, το δίκτυο είναι η ίδια η καθολική εκκλησία. Κατά συνέπεια η συσσωρευμένη εμπειρία, πληροφόρηση και επιρροή είναι εκεί και είναι τεράστιο λάθος κανείς να το αγνοήσει. Εμείς είμαστε Ορθόδοξοι, η εκκλησίας μας δεν διεκδικεί έναν κοσμικό ρόλο σε αυτό το βαθμό, δεν το επιδιώκει, δεν είναι στην κουλτούρα της εδώ μιλάμε για ένα άλλο θρησκευτικό φαινόμενο και για ένα άλλο πολιτειακό φαινόμενο πρέπει και να το προσλάβουμε και να το «χρησιμοποιήσουμε».
Ερωτηθεις αν τον προβληματίζει η ρητορική της Τουρκίας κατά της Συνθήκης της Λωζάνης
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν δεν μας αρέσει, η Ελλάδα είναι κατά του αναθεωρητισμού των Συνθηκών γενικά. Θεωρούμε ότι ο κόσμος έχει υποφέρει, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να δούμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο στεκόμαστε και να αρχίζουμε να το γκρεμίζουμε μόνοι μας. Είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με την Τουρκία, βεβαίως έχει μια σαφή θέση καταδίκης των απαράδεκτων τουρκικών ενεργειών, όταν αυτές υπερβαίνουν ή προσκρούουν στο διεθνές δίκαιο από την άλλη όμως η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς με το γείτονα μας. Άρα η Ελλάδα με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο προσπαθεί να «ρυμουλκήσει» την Τουρκία προς αυτό το πλαίσιο αναφοράς εξηγώντας με κάθε τρόπο και με κάθε τόνο ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτικοποιηση, δεν επιδιώξει την όξυνση, σέβεται τις λογικές τουρκικές θέσεις και απορρίπτει πλήρως τις τουρκικές θέσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις υπάρχουσες συνθήκες.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα δεν είναι χώρα η οποία θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα που τη βρέχει. Η Ελλάδα αυτό που λεει στην Τουρκία είναι ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Εάν η Τουρκία έχει μια άποψη ή μια διεκδίκηση η οποία είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου μπορεί κάλλιστα να την εμφανίσει. Η Ελλάδα έχει κάθετη αντίθεση όταν η Τουρκία υπερβαίνει τα όρια του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία επιδιώκει τον αποκλεισμό της Τουρκίας, δεν είναι μια αντι-τουρκική χώρα. Η πολιτική μας, οι συμμαχίες μας οι τριμερείς δεν στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, εμείς επιδιώκουμε με όλους να έχουμε καλές και φιλικές σχέσεις άλλωστε αυτό θεωρητικά ήταν και το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία πιθανόν διάκειται από ανασφάλεια και θεωρεί για κάποιους λόγους, που αυτή ξέρει και εμείς δεν καταλαβαίνουμε, ότι η Ελλάδα θέλει να την αποκλείσει από τα νόμιμα συμφέροντά της αλλά τα νόμιμα μέσα στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή παραβιάζει νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή είναι η αλήθεια. Άρα εάν η Τουρκία θέλει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο θα βρει τον καλύτερο συνομιλητή από την πλευρά της Ελλάδας και ειδικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία αυτή την αντίληψη έχει, είμαστε τελείως εναντίον της στρατιωτικοποίησης. Και επειδή πήγαν ελληνικά μαχητικά στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες αυτά πήγαν στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης από καιρού, η Ελλάδα δεν ενεργεί στρατιωτικά εάν δεν προκαλείται. Η Ελλάδα είναι απολύτως κατά της στρατιωτικοποίησης.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι παράνομες ενέργειες δεν δημιουργούν σε καμία de jure και de facto κατάσταση εκτός βεβαίως εάν υπάρχει φυσική κατοχή αυτό δηλαδή το οποίο η Τουρκία έχει κάνει με απαράδεκτο τρόπο, με παράνομο τρόπο στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας όμως στο τέλος της μέρας αυτό βοηθάει την Τουρκία; Πόσο της έχουν κοστίσει όλα αυτά; Όλες αυτές οι ιστορίες με τα γεωτρύπανα πόσα λεφτά έχουν κοστίσει; Πόσο κόπο του τουρκικού λαού έχει χρειαστεί να δαπανήσει η Τουρκία για όλες αυτές τις ανώφελες ενέργειες; Δεν θα ήταν πολύ πιο απλό να συνεννοηθούμε; Όλες αυτές οι παραβιάσεις στο Αιγαίο τι εξυπηρετούν; Βοηθάνε τίποτα, δημιουργούν κάποιο νομικό προηγούμενο; Αποδεχόμαστε εμείς τίποτα; Σηκώνουμε και εμείς αεροπλάνα, κάνουμε ανάσχεση στα τουρκικά, χαλάμε καύσιμα και οι δύο, φθείρουμε τα μηχανήματα μας βοηθάει σε κάτι όλη αυτή η οιονεί προσπάθεια όξυνσης; Έχει περάσει η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων και όποιος δεν το καταλαβαίνει κάνει μεγάλη ζημιά στον εαυτό του πρώτα.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το προσφυγικό είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του το μεγαλύτερο είναι μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι έρμαιο εκβιασμού. Από την άλλη είναι τεράστιο λάθος αυτό που η Τουρκία επιχειρεί να κάνει δηλαδή να εργαλειοποιήσει την προσπάθεια δυστυχισμένων ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Τα περί «ανοίγω την κάνουλα» όταν αφορά ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Η Ελλάδα επεδίωξε να σταλούν χρήματα σε όλες αυτές τις οργανώσεις που βοηθούν στην Τουρκία την επιβίωση αυτών των ανθρώπων. Παρά την όξυνση στο μέτωπο της Κύπρου η Ελλάδα είχε την πολιτική γενναιότητα να τα ξεχωρίσει αυτά τα δύο πράγματα…

Για τη στάση της ΕΕ στο μεταναστευτικό προβλημα

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη οι οποίες έχουν αναλάβει το μερίδιό τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια, υπάρχουν χώρες οι οποίες αρνούνται και την ελάχιστη συμμετοχή, θεωρούν ότι η ΕΕ είναι ένα δωρεάν εισιτήριο μόνο στα ωφελήματα. Δεν είναι έτσι, και οφείλει τελικά η ΕΕ να αναλάβει σε αυτό το θέμα μέχρι και καθεστώς κυρώσεων, εσωτερικών, οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών οι οποίες είναι απλώς «επιβάτες» για τα ωφελήματα και στα ζόρια παρατάνε και δείχνουν τους άλλους.
…Η Ευρώπη έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό λήψης αποφάσεων όμως στο θέμα του μεταναστευτικού, θα δείτε, η Ευρώπη θα αφυπνιστεί σχετικά σύντομα. Αλλά η πραγματικότητα παραμένει ότι η Ευρώπη οφείλει να έχει συγκεκριμένα μέτρα έναντι αυτών οι οποίοι αρνούνται τα κοινά βάρη.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ΝΔ δεν ήταν εναντίον μιας συμφωνίας, ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της συμφωνίας. Προσπαθεί η αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι υπάρχει μια συμφωνία, μόνο αυτή η συμφωνία και άλλη δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αυτό δεν είναι αλήθεια. Εμείς δεν λέμε ότι δεν θα έπρεπε να έχει βρεθεί συμφωνία, δεν λέμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, βεβαίως θα προτιμούσαμε να μη λέγεται καθόλου Μακεδονία αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε λεχθεί, όμως λέμε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. Εμείς λέμε ότι δεν θα είχαμε συνάψει αυτή τη συμφωνία όχι όμως με την έννοια ότι δεν θα είχαμε συνάψει καμιά συμφωνία αλλά ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και τη διαπραγμάτευση για να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Εγκαλούμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πέτυχε το καλύτερο και μας έδωσε αυτό που μας έδωσε. Με αυτό που μας έδωσε εμείς πρέπει να χειριστούμε την πραγματικότητα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε. Επί ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για αυτή τη συμφωνία, όπως τη συμφώνησε το ’18 μας την παρέδωσε το ’19. Αυτό το εργαλείο που μας έδωσε είχε μια προϋπόθεση, την ενταξιακή διαδικασία, διότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσαμε και να πετύχουμε αυτά τα οποία υποτίθεται είχε κερδίσει η προηγούμενη πλευρά γιατί αν τα είχε γράψει σωστά δεν θα χρειαζότανε να παλεύουμε εμείς για την ενταξιακή διαδικασία, και επίσης να πετύχουμε και την ερμηνεία αυτής της συμφωνίας κατά τρόπο επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα. Χωρίς να σημαίνει ότι εμείς δεν επιδιώκουμε τη στερέωση του βόρειου γείτονα. Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον στην ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας, εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το μικρό κράτος, να ευημερήσει, θέλουμε να είναι φίλοι μας αλλά όχι με όρους οι οποίοι προσβάλουν την ελληνισμό, την παράδοσή μας και τα συμφέροντά μας.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα έχει απόλυτο στρατηγικό ενδιαφέρον και συμφέρον στα Δυτικά Βαλκάνια και θα ενεργήσει ανάλογα. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη του. Μιλάμε με συγκεκριμένο τρόπο με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το παιχνίδι, θα συνεχίσουμε τις επαφές, μιλάμε με τους ευρωπαίους εταίρους, μιλάμε με τους Γάλλους, μιλάμε με τους Γερμανούς θα προσπαθήσουμε να θέσουμε όλη αυτή την ιστορία στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής και ενός αμοιβαίου συμφέροντος προστατεύοντας και τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδας είτε αυτό είναι το erga omnes είτε είναι τα trade mark που αφορούν τις επιχειρήσεις μας είτε είναι η παράδοσή μας είτε οτιδήποτε άλλο αφορά νόμιμο συμφέρον μας στην περιοχή και στη σχέση μας με αυτά τα κράτη. Μην έχετε την εντύπωση ότι θα μείνουμε άπραγοι και άφωνοι απέναντι στη δυσχέρεια αλλά η δυσχέρεια που αντιμετωπίζουμε επιβεβαιώνει την απόλυτη θέση μας περί του λάθους της διαπραγμάτευσης που οδήγησε η συμφωνία του ’18.
Αναφορικά με τη επικείμενη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα συναντηθώ με τον κ. Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου. Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις θα τις διατηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε. Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες. Με τη Ρωσία παραδοσιακά η Ελλάδα και συνομιλεί και σε πολλά θέματα μπορεί να έχει τη στήριξή της. Τον τελευταίο καιρό πχ στο Κυπριακό οι ρωσικές θέσεις όπως τις έχουμε δει, δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε. Θελουμε με τη Ρωσία στα θέματα στα οποία έχουμε συμπτώσεις και συμφωνίες να είναι στο επίπεδο που πρέπει και αυτό θα επιδιώξουμε, να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ