Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κέρκυρα 180 μοίρες: “Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η διαχείριση των απορριμμάτων”.

Την αναγκαιότητα να συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 29 Οκτωβρίου το ζήτημα “Στρατηγική και στόχοι στη διαχείριση απορριμμάτων για το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων”, βασισμένο στην “φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων” υπό το πρίσμα των συμπερασμάτων της ημερίδας που οργάνωσε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων τρεις παρατάξεις Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην επιστολή σημειώνεται:

ΠΡΟΣ

Τη Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Μερόπη Υδραίου

Κέρκυρα 28 Οκτώβρη 2019

Κυρία Δήμαρχε,

Σας ενημερώνουμε έγκαιρα και ΖΗΤΑΜΕ να συναινέσετε ώστε στη συνεδρίαση της Τρίτης 29 Οκτώβρη 2019 να εγγραφεί στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, να συζητηθεί και να ληφθεί θετική απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κώδικα Δήμων- Ν.3852 ως τροποποιηθείς ισχύει, για το εξής θέμα:

«Κέρκυρα Μηδενικά Απόβλητα Corfu Zero Waste- Στρατηγική και στόχοι στο σχεδιασμό συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, για το νησί της Κέρκυρας, βασισμένος στην “φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων”».

Το κατεπείγον του θέματος στηρίζεται στα εξής:

α) Η πρόταση-ιδέα ανήκει στη Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Δημοτικών Απορριμμάτων Ευρώπης, κα Vanya Veras, με πλήρη υποστήριξη από την ΕΕ (χρηματοδοτικά εργαλεία, τεχνογνωσία κλπ).

β) Η σχετική αίτηση για συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο πλήρως επιδοτούμενο πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 12/12/2019.

γ) Η συζήτηση και η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Δήμος στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι πολλαπλά ωφέλιμο και χρήσιμο να προηγηθεί της συνάντησης της Δημάρχου με τον Υπουργό και Δημάρχους για τη διαχείριση απορριμμάτων, που θα ακολουθήσει στην Αθήνα στις 30/10/2019.

Το σχέδιο και η στρατηγική, της φιλοσοφίας των μηδενικών αποβλήτων, είναι η μόνη αειφόρα και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων που δεν θα μας καταδικάζει αφενός να θάβουμε απορρίμματα σε χώρους εξαιρετικά δυσεύρετους και ακριβοπληρωμένους και αφετέρου να πληρώνουμε πρόστιμα μη συμμόρφωσης με τις αντίστοιχες οδηγίες για προοδευτική μείωση του υπολείμματος προς ταφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον γνωστό διεθνή πλέον όρο “Zero Waste” ή στα ελληνικά “φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων” εννοούμε τη φιλοσοφία εκείνη που ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό των φυσικών πόρων και της μακροχρόνιας στρατηγικής ενός τρόπου παραγωγής, χρήσης και διαχείρισης φυσικών υλικών, ώστε όλα τα προϊόντα να επαναχρησιμοποιούνται και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα που θα καταλήξουν είτε στο έδαφος για ταφή, είτε σε πανάκριβους αποτεφρωτήρες, είτε στον αέρα, είτε στους ωκεανούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία των 23 Πράσινων Γωνιών στο νησί της Κέρκυρας όπου έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και έρευνας εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Κέρκυρα λοιπόν έχει μία πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών για την οποία μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη. Πανελλαδική πρωτοτυπία, ζωντανή διαφήμιση για το νησί, καθώς έχει ήδη εισπράξει τα εγκωμιαστικά σχόλια διεθνώς. Είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε την εικόνα, να γυρίσουμε σελίδα.

Από μόνο του το γεγονός αυτό προσέλκυσε σπουδαίους ομιλητές το προηγούμενο Σάββατο 19/10/2019 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου όπου από την κα Vanya Veras προτάθηκε στους Δήμους της Κέρκυρας να συμμετάσχεουν σε σχετικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να ανακηρυχθεί η Κέρκυρα σε νησί φιλοσοφίας μηδενικών αποβλήτων (Zero Waste) με πλήρη υποστήριξη από την ΕΕ (χρηματοδοτικά εργαλεία, τεχνογνωσία κλπ).

Τα οφέλη από τυχόν αποδοχή της πρότασης είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα και είναι προφανή. Το brand name Κέρκυρα θα αποκτήσει τεράστιες υπεραξίες, ευεργετικές για όλο το νησί, θα αποκατασταθεί η εικόνα σε εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς θα έχει καταφέρει να γίνει πρότυπο παράδειγμα αλλαγής συμπεριφοράς προς το καλύτερο και κοιτίδα γνώσης και εμπειρίας για άλλες περιοχές που θα θελήσουν να ασπαστούν τα θετικά αποτελέσματα.

Συνυπογράφουμε οι Παρατάξεις:

ΚΕΡΚΥΡΑ 180 – Επικεφαλής ΔΡΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ – Επικεφαλής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ – Επικεφελής ΠΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΦΩNH – ΔHMOTEΣ ΓIA ΔIAΦANEIA -Δημοτική Σύμβουλος AΓΓEΛIKH (ANTZEΛA) PIΓΓA

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ