Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου με τον Πρόεδρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΣ της διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Δρ. Δρόσο Κουτσούμπα, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας.
Ο κ. Στασινόπουλος τον ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης, να εντάξει τα πάρκα σε όλη την Ελλάδα στις υπηρεσίες των περιφερειών, προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα, με περισσότερους πόρους, αλλά και για να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες των για την εκπόνηση μελετών, και την χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την διαφωνία του για αυτή την εξέλιξη, λέγοντας ότι φορείς με εθνική εμβέλεια όπως αυτό του ΕΘΠΖ, δεν μπορούν να ενταχθούν σε περιφερειακές δομές.
Στην συνέχεια ο κ. Στασινόπουλος εξήρε το έργο του κ. Κουτσούμπα, λέγοντας ότι επί των ημερών της διοίκησης του, το ΕΘΠΖ, έδωσε μια σημαντική προστιθέμενη αξία στη φήμη της Ζακύνθου, και στο τουριστικό της προϊόν.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενός περιβαλλοντικού τέλους, προκειμένου να έχει το ΕΘΠΖ αυτοτελείς πόρους και να μην γίνεται ζητιάνος στα Υπουργεία και στις υπηρεσίες. Χαρακτήρισε στα δίκαια παράπονα των κατοίκων, γιατί δεν εφαρμόζονται τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται, αφού οι εκμισθώσεις των παραλιών γίνονται πλέον με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς κι έτσι χάθηκε το όφελος που είχαν οι ντόπιοι που οι περιουσίες τους είναι μέσα στο ΕΘΠΖ.
Στη συνέχεια ζητήθηκε η βοήθεια από την ΠΕΖ Ζακύνθου, για την ολοκλήρωση του πολυδύναμου κέντρου Βασιλικού, ώστε σε συνενόηση με τον Δήμοπ και την τοπική κοινότητα να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες σε εκείνο τον χώρο, αλλά και να υπάρχει συνεργασία για την ένταξη του ΕΘΠΖ σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Σημειώθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός Θαλάσσιου ενυδρείου, με το επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο θα βοηθήσει στην παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της Ζακύνθου, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά και έσοδα που θα πηγαίνουν σε ερευνητικούς σκοπούς.
Τέλος συζητήθηκε το μεγάλο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες της Ζακύνθου το καλοκαίρι, ενώ επισημάνθηκε η αδυναμία αντιμετώπισης κίνδυνου εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης είτε από ναυάγιο, είτε από πετρέλαιο που αναβλύζει στη Λίμνη Κερίου, που θα ήταν ταφόπλακα, στη θαλάσσια ζωή που υπάρχει στον κόλπο του Λαγανά.
Ο κ. Στασινόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Κουτσούμπα για την ενημέρωση και την συζήτηση, λέγοντας ότι η περιφερειάρχης Ιονίων Νησιών, θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο που επιτελείται στην περιοχή από τον φορέα, και ότι οι Υπηρεσίες της ΠΕΖ Ζακύνθου, θα είναι στη διάθεση του φορέα,

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • Χωρίς κατηγορία