Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη της βουλευτού της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βρισκόμαστε με μια συμφωνία υπογεγραμμένη, μια συμφωνία κυρωμένη και από τα δύο κοινοβούλια και μια συμφωνία η οποία οδηγεί τη Βόρεια Μακεδονία μέσα στο ΝΑΤΟ. Εδώ που βρισκόμαστε η μόνη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα , για να μπορέσει να βελτιώσει πτυχές αυτής της συμφωνίας, είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Άρα αυτό που επιθυμούμε εμείς εδώ που βρισκόμαστε σήμερα είναι να υπάρξει η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής συν τις βελτιώσεις τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η απόφαση της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας είναι μια απόφαση την οποία ευκόλως παίρνουνε οι χώρες αυτές οι οποίες βρίσκονται μακριά από τα Βαλκάνια αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι για τα Βαλκάνια η προοπτική η ευρωπαϊκή αποτελεί μονόδρομο. Είναι η μόνη λύση για αυτούς τους λαούς η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, η ελπίδα για μια καλύτερη δημοκρατία. Για την Ελλάδα που είναι η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αν αυτή η σταθερότητα δεν υπάρχει δεν θα πληρώσει το τίμημα, στην πρώτη φάση, η Γαλλία, θα την πληρώσει η Ελλάδα. Στη δεύτερη φάση βέβαια θα το πληρώσει ολόκληρη η Ευρώπη. Ο στόχος ο δικός μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι να πείσουμε τις χώρες ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης δεν είναι ένταξη, είναι έναρξη διαπραγμάτευσης η οποία θα μπορεί να οδηγήσει αυτές τις χώρες στις αλλαγές και στις δεσμεύσεις που κάθε χώρα πρέπει να έχει εντός της ΕΕ.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ερώτημα το μεγάλο είναι γιατί πρέπει να πάνε μαζί οι δύο χώρες (Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία), δεν το καταλαβαίνω γιατί η κάθε χώρα κρίνεται ως χώρα, δεν τις κρίνουμε ως δίδυμο. Άλλα είναι τα προβλήματα της Αλβανίας άλλα τα προβλήματα της Βόρειας Μακεδονίας άρα το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ξεχωρίσει η μια χώρα από την άλλη, να μιλήσουμε για κάθε χώρα ξεχωριστά. Και το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να συμφωνήσουμε στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να λεει πράγματα και να μην τα τηρεί. Το χαρακτηριστικό των ανθρωπίνων σχέσεων δεν μπορεί να περάσει και στην εξωτερική πολιτική γιατί από εκεί και πέρα η αξιοπιστία της Ευρώπης καταρρακώνεται.

Αναφερόμενη στην «κατάργηση» της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είπα στη Βουλή ότι αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το ρολόι, ευχαρίστως θα το γύριζα αλλά τότε η Ελλάδα θα βρισκότανε με το διπλωματικό όπλο του Βουκουρεστίου στο χέρι για να κάνει διαπραγμάτευση. Διότι το μεγάλο κληροδότημα το οποίο δώσαμε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή η απόφαση του Βουκουρεστίου πάνω στην οποία βασιζόμασταν και πάνω στην οποία μπορούσαμε να κάνουμε μια διαπραγμάτευση, και κατά την άποψή μου να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά τα οποία πέτυχε ο κ.Κοτζιάς. Αλλά η ουσία της υποθέσεως σήμερα είναι ότι αυτό δεν γίνεται, δεν υπάρχει πια ως όπλο και άρα όλοι αυτοί οι οποίοι μετά μεγάλης ευκολίας και ελλιπούς γνώσης λένε «ιδού η ευκαιρία να γλιτώσουμε από τις Πρέσπες» οφείλουν να μας πουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Άρα η Ελλάδα θα βρεθεί διπλά χαμένη, μια φορά από τη Συμφωνία που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να ήταν καλύτερη ιδιαίτερα στο θέμα της εθνότητας και της γλώσσας γιατί το θέμα της εθνότητας δεν θα αφορά μόνο εμάς, το θέμα της εθνότητας αφορά τη σταθερότητα του κράτους αυτού. Γιατί το 30% των Αλβανών δεν επιθυμούν καθόλου να έχουν μακεδονική ταυτότητα άρα ήδη αυτό από μόνο του προκαλεί αστάθεια στην περιοχή… τώρα αν τα κάνουμε ακόμα χειρότερα θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πρόβλημα του Ζάεφ είναι πολιτικό, το πρόβλημα του Ζάεφ είναι ότι ο άνθρωπος -ασχέτως αν συμφωνώ ή διαφωνώ εγώ–νοιώθει αδειασμένος αλλά εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η αξιοπιστία της Ευρώπης και για τους Τούρκους. Αν η αξιοπιστία της Ευρώπης καταρρακώνεται με τη δυναμική θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία; Η Ευρώπη είναι δυνατή αλλά είναι δυνατή μόνο όταν είναι ενωμένη.

Ερωτηθείσα αν την προβληματίζει μια πιθανή νίκη του VMRO
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω διαπραγματευτεί με το VMRO δύο χρόνια και όταν διαπραγματεύεσαι με ακραίους εθνικιστές και ανθρώπους οι οποίοι έχουν μοναδικό κριτήριο την προσωπική τους πολιτική επιβίωση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και σας διαβεβαιώ ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα ανοίξει και στη Βόρεια Μακεδονία αλλά θα ανοίξει και ευρύτερα στην περιοχή. …Εάν τώρα δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά τα Βαλκάνια τότε θα έχουμε ουσιαστικό και σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τα μεταναστευτικό ζήτημα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι πάρα πολύ απλό στην επίλυσή του. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σύνθετο, είναι θέμα φύλαξης των συνόρων και για αυτό ορθώς η κυβέρνηση προχωρεί στην εντατικοποίηση των μέσων τα οποία διαθέτει η χώρα για να μπορέσει να φυλάξει τα σύνορά της. Θυμίζω ότι μιλάμε για περίπου 5 με 7 λεπτά τα οποία χρειάζεται μια βάρκα για να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ εύκολο στην αντιμετώπιση του και βεβαίως η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμά της στα δικά της χωρικά ύδατα. Το ονομαζόμενο safe and rescue είναι δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας… Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε τους Τούρκους να ισχυρίζονται πράγματα τα οποία είναι εκτός τόπου και χρόνου και εκτός οποιασδήποτε βάσης διεθνούς δικαίου. Θα υπερασπιστούμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και βεβαίως τα σύνορα μας. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει η πρακτική δυσκολία που εξήγησα και η δική μου απάντηση στον κ. Τσαβούσογλου θα ήταν λίγο διαφορετική, θα του έλεγα ότι αν τόσο πολύ ενδιαφέρεται για τους μετανάστες να μην πνίγονται δεν έχει παρά να κλείσει τα 5 τουρκικά εργοστάσια τα οποία παράγουν τις βάρκες μιας χρήσης και οι οποίες είναι σκυλοπνίχτες και να κλείσει επίσης τα 6 εργοστάσια που παράγουν δήθεν σωσίβια. Δια αυτού και μόνο του τρόπου θα έσωνε πάρα πολλές ζωές ο κ. Τσαβούσογλου.

Για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Χρειάζεται ενημέρωση, εξήγηση, συζήτηση και αγώνα για να πείσουμε και μια στρατηγική η οποία θα είναι να μοιραστούν οι άνθρωποι αυτοί εκεί που μπορούν και να δουλέψουν και σταδιακά να ενταχθούν μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον. …Στους πρόσφυγες ο ελληνικός λαός έχει τις αγκαλιές ανοιχτές, εκεί που δεν έχει τις αγκαλιές ανοιχτές είναι στους οικονομικούς μετανάστες. Μακάρι να μπορούσαμε να τους στηρίξουμε, δεν μπορούμε να τους στηρίξουμε, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη άρα αυτοί πρέπει να επαναπατριστούν και για αυτό σωστά η κυβέρνηση ξεχωρίζει τους μεν από τους δε. Οι μεν είναι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα ασύλου, οι άλλοι οι οποίοι δεν θα έχουν δικαίωμα ασύλου πρέπει να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.
Για το ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια φάση αναζήτησης στρατηγικής και αυτή είναι μια φάση που θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα οπότε θα ακούσουμε διάφορα περίεργα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά έτσι είναι, τα κόμματα όταν χάνουν τις εκλογές περνάνε δυσκολίες και στη φάση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει τις δικές του δυσκολίες και κατόπιν τούτου δεν έχει γραμμή και στρατηγική. Κυρίως δε ξεχνά ότι έχει κυβερνήσει και προσπαθεί να βρει κάλυψη σε μια ταυτότητα η οποία δεν μπορεί να υπάρξει πια που είναι η ταυτότητα που είχε πριν από το ’15.

Αναφερόμενη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε αυτή την προανακριτική με στόχο να ερευνηθεί ο ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικής σκευωρίας απέναντι σε δέκα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει γίνει, αυτό πρέπει να προχωρήσει, να τελειώσει γρήγορα και να μην επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τη μπαχαλοποίηση αυτής της επιτροπής διότι η μπαχαλοποίηση αυτής της επιτροπής θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό στο συμπέρασμα «τι θα θέλεις, κάτι θέλουν όλοι να κρύψουν». Η ΝΔ δεν πρέπει να επιτρέψει την μπαχαλοποίηση, πρέπει να κινηθεί παντελώς θεσμικά και να εμπιστευτεί τον πρόεδρο της Βουλής οποίος θα πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες πρέπει όλοι να αποδεχτούμε, και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν αυτή η επιτροπή στην έρευνά της έτσι ώστε να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Η χώρα έχει πάρα πολλά προβλήματα για να περνάμε την ημέρα μας ασχολούμενοι με τον κ. Ραγκούση… Αν δεν του αρέσει του κ. Ραγκούση η απόφαση του ελληνικού λαού ας μη ζητάει την ψήφο του. Η ψήφος του ελληνικού λαού είναι ιερή άπαξ και ο ελληνικός λαός επέλεξε αυτή την κυβέρνηση κανένας δεν δικαιούται να ονομάζει την απόφαση του ελληνικού λαού χούντα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ