Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη για το Αχίλλειο.

Η αγωνία της Κερκυραϊκής Κοινωνίας για το «Αχίλλειο» είναι μεγάλη
Στην Ολομέλεια της Παρασκευής 1-11-2019 συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 143/29.10.2019 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημητρίου Μπιάγκη με τον αρμόδιο Υφυπουργό για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο σχετικά με: «την πρωτοφανή εγκατάλειψη του Αχιλλείου».
Στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής ανέφερε ότι: «Το «Αχίλλειο», το σύνολο του Πολιτισμού για την Ελλάδα, ένα από τα εμβληματικότερα Μνημεία-μουσεία, για την Κέρκυρα, για την Ελλάδα, και όχι μόνο, μία από τις πιο γνωστές αυτοκρατορικές επαύλεις της Ευρώπης, είναι σήμερα το 3ο σε επισκεψιμότητα Μουσείο στην Ελλάδα. Πέριξ του Μουσείου υπάρχει ο περίφημος κήπος του και το δάσος του που εκτείνεται σε 80 στρέμματα, με περίτεχνα κιόσκια. Μάλιστα, υπάρχουν και σχετικές μελέτες για την αξιοποίηση του Μνημείου, του δάσους και του κήπου: 1) Η Μελέτη Δοξιάδη και 2) Η μελέτη της πρ. Πρυτάνεως της Κέρκυρας, κ. Αναστασίας Σαλή και Τάκης Καρύδης, Καθηγητής Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σήμερα, δυστυχώς, λόγω της αμελούς «Εγκληματικής συμπεριφοράς» της ΕΤΑΔ- και έχω προσκομίσει σχετικές εικόνες για να σας καταθέσω στα πρακτικά να δείτε την εικόνα στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το Αχίλλειο-η Διοίκηση της ΕΤΑΔ, λειτουργώντας ως «Μαυραγορίτης» και μη σεβόμενη ούτε την ιστορία του Μνημείου, ούτε τους 500.000 επισκέπτες ετησίως ούτε και τις εισπράξεις των 3.000.000 ευρώ τον χρόνο, αντί να προβεί στις αναγκαίες, απαραίτητες, απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και συντήρησης του χώρου, αύξησε το εισιτήριο από τα 8 στα 10 ευρώ, όπως επίσης άφησε αναξιοποίητο το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ των 12,2 εκατομμύρια ευρώ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Για να καταλάβετε, κύριε Υπουργέ το «μέγεθος της συμφοράς», τον 7/2019 έπεσε κομμάτι της οροφής και τοπικά στελέχη του «Αχιλλείου» απομόνωσαν το συγκεκριμένο χώρο για να μην έχουμε ατύχημα».
Ο Υπουργός σφετερίστηκε πλήρως την αγωνία του Βουλευτή και τόνισε ότι: «Η ΕΤΑΔ είναι θυγατρική του Υπερταμείου, το οποίο είναι αποτέλεσμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το Αχίλλειο πράγματι χρήζει εργασιών συντήρησης και μάλιστα εν έτη 2018 ο Υπουργός ανέφερε ότι τα έσοδα ήταν μεγαλύτερα από τα έξοδα, καθώς για το 2018 τα έσοδα του Αχιλλείου ανήλθαν στα 2.980.477 ευρώ και τα έξοδα στα 1.482.363 ευρώ. Η Διοίκηση της ΕΤΑΔ είναι υπό παραίτηση. Χρειάζεται αυξημένη χρηματοδότηση για τις κτιριακές υποδομές του Αχιλλείου και η Κυβέρνηση εργάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ η συντήρηση του κήπου και του δάσους είναι ευθύνη καθαρά του διαχειριστικού φορέα, δηλαδή, της ΕΤΑΔ».
Στην Δευτερολογία του, ο κ. Μπιάγκης οικειοποιούμενος τη φράση του Γενικού Γραμματέα του Τουρισμού του κ. Κωνσταντίνου Λούλη ότι το «Αχίλλειο είναι πολιτισμικός όνειδος» ζήτησε από τον Υπουργό να του απαντήσει εάν προτίθεται να κάνει την υπέρβαση του προκειμένου το «Αχίλλειο» να αποκτήσει την πρωταρχική του αίγλη, μεταβιβάζοντάς το στο πλέον αρμόδιο Υπουργείο, στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρχει εμπλοκή άλλων Υπουργείων, όπως συμβαίνει σήμερα. Δεδομένου, μάλιστα ότι στην ΕΤΑΔ υπάγονται 1257 ακίνητα εκ των οποίων τα 1252 είναι αστικά ακίνητα και τα 5 μόνο είναι Μνημεία-ένα εξ’ αυτών είναι και το «Αχίλλειο», προς όφελος της ιστορίας, της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.
Ο Υπουργός απάντησε στον Βουλευτή ότι : «την περίοδο 2007-2014, το «Αχίλλειο» είχε ενταχθεί σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και μάλιστα ήταν η ά φάση ένταξης του, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς και γι’ αυτό μάλιστα δόθηκε προς χρήση και ο πάνω όροφος του Μνημείου. Η β΄ φάση 2014-2020 που ήταν και πιο σημαντική του έργου παρέμεινε ανενεργή. Σήμερα, έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος για να μπορέσει το «Αχίλλειο» να ενταχθεί στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του «Αχιλλείου»».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • Χωρίς κατηγορία