Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τεράστια κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κέρκυρας. 64 στα Γυμνάσια και Λύκεια και 59 στα Δημοτικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Κέρκυρας μεταξύ των άλλων επισημαίνονται τα εξής:

“Για μία ακόμη χρονιά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της αδιοριστίας την τελευταία δεκαετία με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία όλης της χώρας τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Μπήκε ο Νοέμβρης και η κατάσταση σε όλη τη χώρα απέχει πολύ από την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους με το χτύπημα του κουδουνιού. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών έως τώρα, δύο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων και μετά από δύο φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών και μία συμπληρωματική είναι 25.947, συγκεκριμένα 18.565 στην Πρωτοβάθμια και 7.382 στη Δευτεροβάθμια. Τα κενά αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 10.000, παρ’ όλα τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αντιγράφοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα.
Το πρόβλημα οξύνεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά οι παραιτήσεις αναπληρωτών, που ειδικά στη Δευτεροβάθμια φτάνουν τις 330 σε όλη την Ελλάδα. Οι συνάδελφοι που παραιτούνται βρίσκουν μπροστά τους το τεράστιο κόστος διαβίωσης, τη μεγάλη δυσκολία να βρεθεί σπίτι, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, τη συσσωρευμένη κούραση, αφού σχεδόν 20 χρόνια συνάδελφοι ζουν αυτό το καθεστώς ομηρείας, ήρθε να προστεθεί η απαξίωση της προϋπηρεσίας από το νόμο Γαβρόγλου αλλά και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, αφού δεν υπάρχει καμία δέσμευση από το Υπουργείο για το πότε και πόσοι διορισμοί θα γίνουν, πώς θα γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών από τον επόμενο χρόνο, τι ρόλο θα παίζει η προϋπηρεσία. Είναι απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας πως θα τιμωρηθούν με αυστηρή ποινή οι αναπληρωτές που για όλους αυτούς τους λόγους αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία…
Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κέρκυρας η κατάσταση δε διαφέρει. Οι ελλείψεις παραμένουν και είναι σημαντικές. Τα κενά είναι συνολικά 63!!! Αναλυτικά στη Γενική Παιδεία είναι 35 σε όλες τις ειδικότητες (29 πλήρους και 6 μειωμένου ωραρίου), 9 σε μουσικές ειδικότητες και 19 στην ΕΑΕ (10 πλήρους και 9 μειωμένου ωραρίου). Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιφέρειας αλλά και το Γυμνάσιο με Λ.Τ. των Παξών που έχει ακόμη 5 κενά σε εκπαιδευτικούς.
Και στα Δημοτικά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη! Τα κενά συνολικά είναι 59!!! Πιο συγκεκριμένα λείπουν 12 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από τη γενική παιδεία καθώς και 17 συνάδελφοι ειδικοτήτων (12 πλήρους και 5 μειωμένου ωραρίου) ενώ στην ΕΑΕ λείπουν 30 εκπαιδευτικοί (28 πλήρους και 2 μειωμένου ωραρίου).
Τα κενά στα σχολεία δεν είναι απλά νούμερα. Είναι κλειστά τμήματα Ένταξης, μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, εξεταζόμενα μαθήματα Πανελλαδικών που δε διδάσκονται, μαθητές που δεν έχουν καθηγητές Μουσικής, Εικαστικών, Πληροφορικής, Θεατρικής Αγωγής και Ξένων Γλωσσών.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς να μην συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση στη λογική ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και ότι ίσως κάποια στιγμή τα κενά αυτά θα καλυφθούν, αφού βέβαια πρώτα χαθούν χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες.
Αποδεικνύεται επίσης η ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση (πάνω από 35.000), αφού είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να συμβάλει ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και την κατάργηση του νόμου 4589/19 που οδηγεί σε απολύσεις, ανακύκλωση της ανεργίας και ατέλειωτο κυνηγητό “προσόντων”.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση:
• να καλύψει τώρα τα 10.000 κενά με προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση,
• να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν πάγια αιτήματα για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μεταφορά των αναπληρωτών,
• να προχωρήσει στην εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών (αναρρωτική άδεια, άδεια ανατροφής τέκνου κ.ά.)”.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ