Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εκδήλωση του Κ.Κ.Ε στην Αχαράβη κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Με μεγάλη προσοχή κι ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι, την ομιλία του Γιάννη Μπορμπότη, γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοέμβρη στην Αχαράβη.
Ο ομιλητής ανέλυσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο υπογράφονται οι παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συμβάσεις που τις έχουν παραλάβει έτοιμες από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να μην ξεγελαστούν από ψεύτικες προσδοκίες, καθώς όλοι μαζί (κυβέρνηση, αστικά κόμματα και ΜΜΕ) προτάσσουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» / «ανάπτυξη για όλους», του ανταποδοτικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών και τη φενάκη της σταθερότητας από τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Λειτουργούν με μοιρασμένους ρόλους για λογαριασμό του ξένου και ελληνικού κεφαλαίου για την ανάγκη του να συμμετάσχει στη νέα φάση της ενεργειακής μοιρασιάς. Διεκδικούν εξέχουσα θέση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας αλλά και άλλων περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όταν η ΝΑ Μεσόγειος κι η Μέση Ανατολή φλέγονται, ενώ οι έρευνες για υδρογονάνθρακες πυροδοτούν παραπέρα την επιθετικότητα της τούρκικης αστικής τάξης και τους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή μας. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις εξορύξεις στο Ιόνιο γιατί:
• Οι εξορύξεις δεν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του. Η εκμετάλλευση είναι καπιταλιστική και γίνεται για τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών. Δε θα μειώσουν την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών, ούτε θα εξασφαλίσουν φτηνή ενέργεια. Αντίθετα, οι φόροι των καυσίμων θα παραμείνουν, ενώ το πενιχρό ποσοστό στην Τοπική Διοίκηση, θα είναι άλλοθι για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
• Θα κλαπεί οριστικά και θα χαθεί για τις επόμενες γενιές, ένα πολύτιμο ενεργειακό απόθεμα, για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
• Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που υπερψηφίστηκαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αίολες. Δεν υπάρχουν αναφορές για τη διαρροή τοξικών αποβλήτων και για την ύπαρξη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, που είναι διάσπαρτες στο Ιόνιο, από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.
• Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με μακροπρόθεσμες συνέπειες στην αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα, το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κλπ.
• Η έντονη σεισμικότητα της περιοχής είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας πόσο μάλλον όταν δεν έχει υπάρξει σαφής δέσμευση για μικροζωνικές μελέτες στην περιοχή.
• Τα εργατικά ατυχήματα και οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις εξορύξεις είναι κανόνας αφού ποτέ δε θα πάψει το κεφάλαιο να επιδιώκει όλο και φθηνότερη εργατική δύναμη, όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία από την εκμετάλλευσή της.
Για το ΚΚΕ και η πάλη ενάντια στις εξορύξεις καθορίζεται από τη θέση ότι ο ορυκτός πλούτος και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας θα πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει προς όφελος του λαού. Η εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας μπορεί να έχει τέτοια κατεύθυνση μόνο στο πλαίσιο μίας άλλη κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ξεκομμένη από την οικονομία και το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε. Μέσα στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού μίας σοσιαλιστικής κοινωνίας θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας ως μορφή οργάνωσης της κοινωνικής ιδιοκτησίας στον ενεργειακό τομέα. Αυτός ο φορέας θα μπορεί να εξασφαλίσει το ισοζύγιο των ενεργειακών αναγκών με συνδυασμένο τρόπο ώστε και να καλύπτονται οι ανάγκες και να προστατεύει κυριολεκτικά το περιβάλλον.
Το ΚΚΕ δεν περιμένει σε καμία περίπτωση καρτερικά και παθητικά το σοσιαλιστικό μέλλον. Διαμορφώνει ταυτόχρονα ριζοσπαστικά αιτήματα για το σήμερα και διεκδικεί:
• Να αρθούν άμεσα οι άδειες που έχουν δοθεί για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.
• Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην ενέργεια. Μείωση της τιμής. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση στους ομίλους των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων.
• Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κλάδου.
• Προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές, με ιδιαίτερη έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν με ερωτήσεις και τοποθετήσεις οι παρευρισκόμενοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Σύμβουλοι και άλλοι κάτοικοι της περιοχής. Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, όχι μόνο στη βάση του κοινού προβλήματος αλλά στη βάση της κοινής κατεύθυνσης πάλης ενάντια στο σύστημα που παράγει αυτά τα προβλήματα, την αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ