Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κος Μάνος Λογοθέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά

Ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κος Μάνος Λογοθέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Πέτσα
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Υπήρχε ένα ατύχημα το οποίο έγινε εκείνες τις μέρες και ταυτόχρονα μια μέρα μετά έγινε η δήλωση από τον κ.Τσαβούσογλου. Ο κ.Πέτσας είπε κάτι το οποίο είναι αυτονόητο και απόλυτα κατανοητό ότι όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν δεν ισχύουν, είναι με τον ελαφρύτερο χαρακτηρισμό, ψέματα. Είναι γνωστό ποια είναι η στάση της Ελλάδος όσον αφορά τα θαλάσσια της σύνορα σχετικά με τη διάσωση. Εμείς το Αιγαίο σώζουμε ανθρώπους και έχουμε κατηγορηθεί και για αυτό από την άλλη αντιπολίτευση, όχι από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά θα συνεχίζουμε να σώζουμε ανθρώπους. Το Λιμενικό δίνει μάχη στα σύνορα για να μην έχουμε το χαμό μιας ανθρωπινής ζωής, και επίσης είναι πασιφανές ότι σε όλη αυτή τη μάχη κατά τη διάρκεια της «εισβολής» που δεχόμαστε γιατί μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους πια που έρχονται κάθε μήνα στη χώρα μας και μιλάμε για σταθερά νούμερα πάνω από 6-7-8, 12 χιλιάδες δεχτήκαμε το Σεπτέμβρη. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η μεγάλη είσοδος ανθρώπων από τα σύνορα είναι, δυστυχώς, κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις το να συμβούν και ατυχήματα, αυτό είπε. Εμείς δίνουμε μια μάχη παρουσίας στο Αιγαίο.
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Θέλω να θυμίσω ότι κάποτε τα Ίμια ξεκίνησαν ως μια επιχείρηση διάσωσης, μια διένεξη μεταξύ Ελλάδος–Τουρκίας πάνω σε μια διάσωση. Στη διάσωση λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στα δικά μας χωρικά ύδατα τον αποκλειστικό πρώτο ρόλο και μοναδικό. Αυτό επιδιώκει η Τουρκία να μας βάλει πάνω σε αυτό τον τομέα, δεν θα το επιτύχει. Εμεις θα είμαστε κυρίαρχοι στο Αιγαίο και θα είμαστε κυρίαρχοι στα σύνορά μας. Θα είμαστε παρόντες και θα κάνουμε το μέγιστο για να επιδιώξουμε να έχουμε διάσωση των ανθρώπων που μπορεί να βρεθούνε στη θάλασσα.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ήταν λάθος η ρητορική ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού ήταν η μη σωστή φρούρηση των συνόρων
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Είναι λάθος, μια ομάδα, να συγκεντρώνεται μόνο στην άμυνα ή μόνο στην επίθεση. Αν επικεντρωθεί μόνο στην άμυνα θα χάσει. Πρέπει να δουλέψουν όλες οι παράμετροι, όλα τα πεδία για να έχουμε αποτέλεσμα στο μεταναστευτικό. Είναι ένα πρόβλημα διμερές ; Είναι και διμερές. Μας επιτίθενται οι Τούρκοι με «ανθρώπινο δυναμικό», μας στέλνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι Ευρωπαϊκό; Προφανώς. Οι ανθρωποι αυτοί δεν έρχονται στην Ελλάδα για να μείνουν μόνο στην Ελλάδα θέλουν να πάνε και στην Ευρώπη. Οι σχέσεις είναι διμερής, είναι και ευρωπαϊκές , τα προβλήματα αντίστοιχα. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα συνόρων. Είναι ένα πρόβλημα ανθρωπισμού γιατί δεν έχουμε καλές συνθήκες; Και αυτό είναι ένα πρόβλημα αλλά πως μπορείς να έχεις καλές συνθήκες όταν δέχεσαι 15 χιλιάδες κόσμο κάθε μήνα; Τόσους δέχονται άλλες χώρες σε ετήσια βάση. Θέλω να πω ότι όποιος κάνει το πρόβλημα να φαίνεται μονοδιάστατο προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται και δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να δώσει κάποια λύση ή να κάνει μια καλή διαχείριση. Πρέπει να κινείσαι παράλληλα σε όλα τα επίπεδα.
Ερωτηθείς τι θα αλλάξει με τη νέα διαδικασία του ασύλου
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Είναι όλοι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρόσφυγες; Προφανώς όχι. Κάποιοι είναι πρόσφυγες, κάποιοι μετανάστες. Κάποιοι γραφικά θα λέγαμε «είδαν φως και μπήκαν», δεν είναι όλοι το ίδιο και για αυτό η διαδικασία του ασύλου είναι εξατομικευμένη. Άρα πρέπει να συμφωνήσουμε, και εδώ δεν συμφωνούμε κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ, ότι σε αυτές τις ομάδες των ανθρώπων που έρχονται υπάρχουν και πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν συμφωνούμε στην αρχή, σου λεει «δεν υπάρχουν μετανάστες ή οι μετανάστες δικαιούνται τα ίδια που δικαιούνται οι πρόσφυγες», καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα πολιτικό και ιδεολογικό ζητούμενο και πρόβλημα, θα το λύσουμε όμως. Στην πράξη θα λυθεί με τις διαδικασίες τις οποίες προτείνουμε. Οι διαδικασίες αυτές είναι γρήγορες, είναι καθαρές και κατά αυτό τον τρόπο είναι και δίκαιες. Το δίκαιο πρέπει να αποδίδεται και να αποδίδεται σε ικανό χρόνο διαφορετικά είναι άδικο από τη σύστασή του.
Ερωτηθείς πως θα πείσουν τους πολίτες της ενδοχώρας για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει ως βασικό στόχο την αναλογικότητα δηλαδή ότι αναλογικά κατανέμεται το βάρος σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιοχή, νομός της Ελλάδος, που να έχει επιβάρυνση πάνω από 0,7%. Τα νησιά αυτή τη στιγμή έχουν πάνω από 10-12 ενδεχόμενα και 18% σε κάποια νησιά, αυτό πρέπει να αλλάξει δεν είναι δίκαιο, δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει μια κατανομή, δεν λέμε ότι θα πάει προφανώς καμία περιφέρεια της Ελλάδος πάνω από 1% του πληθυσμού της, εκεί είναι ο στόχος. 1% του πληθυσμού της είναι ένα βάρος το οποίο μπορεί να αντέξει κάθε περιφέρεια.
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Τα κέντρα αυτά δεν θα είναι ούτε ανοιχτά ούτε κλειστά, θα είναι ελεγχόμενα κέντρα. Υπάρχουν κανόνες πια, με τον καινούργιο νόμο μπαίνει κανόνας «ότι οι πόρτες θα ανοίγουν για σένα από τις 10 έως τις 12 ή από τις 12 έως τις 2 ή από τις 2 έως τις 4». Αυτό σημαίνει κανόνας έχεις έξοδο αλλά δεν είναι ελεύθερη για όλες τις ώρες, όποτε θες, όσοι θέλουμε έξω. Είναι ένα ελεγχόμενο κέντρο, φυλασσόμενο το οποίο θα έχει την υψηλή εποπτεία η αστυνομία αλλά θα υπάρχει και προσωπικό το οποίο θα μεριμνά για τον έλεγχο των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο κέντρο αυτό. Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, το κομμάτι της αντιστάθμισης του προβλήματος, των ανταποδοτικών. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας ήδη οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί ή μπορεί να χρειάζονται κάποια βοήθεια για τις υποδομές τους. Κόσμο στα νοσοκομεία, ένα καινούργιο ασθενοφόρο, ένα έργο υποδομής, καινούργια αποχέτευση ε, λοιπόν αυτό γίνεται ήδη και εδώ είναι η πρόκληση και για τις τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν το εθνικό τους βάρος και παράλληλα με αυτό να μπορέσουν να δώσουν λύσεις στα ενδεχόμενα καθημερινά προβλήματα που έχουν για χρόνια.
Ερωτηθείς αν θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: «Όπου υπάρχει δυστυχία υπάρχει και πολύ χρήμα» και το χρήμα αυτό χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους αυτούς προκειμένου να ξεφύγουν από τη δυστυχία και για αυτό έχουμε κι όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία περιέγραψε ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο πρωθυπουργός. Τι μπορείς να κάνεις επ’ αυτού; Κάνεις αυτό που κάνει το νομοσχέδιο, δεν κάνει την ευαλωτότητα εισιτήριο για να φύγει κάποιος από τη Σάμο, τη Χιο, τη Μυτιλήνη κλπ. Γιατί όταν βάζεις ένα χαρτί να γίνεται το εισιτήριο για να μπορέσει να φύγει κάποιος από ένα νησί σημαίνει αυτό ότι το εισιτήριο αυτό αυτομάτως στον κόσμο των προσφύγων μεταναστών αποκτά μια αξία, μια τιμή και μετά αρχίζει να γίνεται η μόχλευση του πως θα μπορέσω να το αποκτήσω, πόσα λεφτά κάνει κλπ. Πρέπει να κόψεις τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την ευαλωτότητα με τη δυνατότητα αναχώρησης…
Αναφερόμενος στην συζήτηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό
Μ.ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση από το ανώτερο επίπεδο μέχρι το χαμηλότερο παλεύει αυτούς τους τρεις μήνες να αναδείξει το ζήτημα ως και ευρωπαϊκό ζήτημα. Μιλάμε για μηχανισμό κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών προς τα τρίτα κράτη και για ενιαίο σύστημα ασύλου. Οποιαδήποτε τοποθέτηση, όπως αυτή που έγινε στη σύσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, είναι προς αυτή την κατεύθυνση για ένα είναι ένα φως στη χαραμάδα, είναι κάτι πολύ αισιόδοξο. Μένει να κριθεί το πως θα γίνει, πως θα εφαρμοστεί και τι παραπάνω θα φέρει. Προφανώς θα ήταν καλό να υπάρχει η κρίση επί της επιλεξιμότητας δηλαδή αν είσαι επιλέξιμος για να ζητήσεις άσυλο στην Ευρώπη εκτός Ευρώπης ή ακόμα και αυτό που έχει ειπωθεί να γίνεται μια αρχική επιλογή επιλεξιμότητας στην Ελλάδα και μετά να κατανέμονται ισοβαρώς αυτοί οι άνθρωποι για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου επί της ουσίας, σε άλλες χώρες. Είναι κάτι το οποίο για εμας είναι μια πρώτη νίκη στην προσπάθεια να βάλουμε την Ευρώπη να αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι. Είναι μια πρώτη νίκη ότι υπάρχουν δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα όταν έρχονται από το στόμα του γερμανού υπουργού Εσωτερικών. Δεν πανηγυρίζουμε χαμογελάμε όμως, λέμε ότι καταφέραμε, ένα από τα επίπεδα στα οποία παλεύουμε, να γίνει το θέμα ξανά ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη κοιμάται το τελευταίο διάστημα… πρέπει να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι το ζήτημα είναι σημαντικό, δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνικό και τουρκικό, είναι ευρωπαϊκό κυρίαρχα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ