Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών από τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει το σχέδιό της και έχει αρχίσει και να το υλοποιεί. Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου που αλλάζει ουσιαστικά τις διαδικασίες εκκαθαρίσεως των αιτήσεων ασύλου. Κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο σε όλη αυτή τη συζήτηση είναι το να αρχίσουν να υπάρχουν άμεσα οι υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις δηλαδή να τους στέλνουμε πίσω στην Τουρκία.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπήρχε μια οργανωμένη θέση επί ΣΥΡΙΖΑ η οποία έλεγε να μη γυρνάει κανένας πίσω. Στην αρχή, επί Τασίας, το έλεγαν καθαρά, εν συνεχεία δεν το έλεγαν καθαρά δήθεν έλεγαν το αντίθετο αλλά είχανε διαμορφώσει μια νομοθεσία τέτοια ώστε να μη γυρνάει κανένας πίσω. Το ζήτημα ξεκινάει όταν έρχεται κάποιος και υποβάλλει μια αίτηση ασύλου, αυτόματα με βάση διεθνείς συνθήκες, αποκτάει ένα δικαίωμα παραμονής και ένα δικαίωμα εργασίας μέχρι να εκκαθαριστεί η αίτηση ασύλου του. Αυτό το χάνει μόλις πάρει την πρώτη απορριπτική απόφαση, έχει βεβαίως δικαίωμα να προσφύγει σε δευτεροβάθμια διοικητική επιτροπή, εν συνεχεία αν τυχόν απορριφθεί και από τη δευτεροβάθμια επιτροπή τότε η μόνη δυνατότητα που είχε ήταν να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και εν συνεχεία να προσφύγει ακυρωτικά στο ΣτΕ αν υπάρχει κάποιο λάθος στη διαδικασία. Αυτό όπως το είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κράταγε 9 χρόνια έτσι όπως θα το κάνουμε εμείς πιστεύω ότι δεν θα κρατήσει περισσότερο από 9 μήνες και θα πρέπει άμεσα η πρώτη εξατομικευμένη κρίση να μπορεί να γίνεται ίσως και μέσα σε 1-2 μήνες. Αυτού που απορρίπτεται η αίτησή του και δεν του απονέμεται καθεστώς πρόσφυγα θα πρέπει να πάει σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το κρίσιμο είναι να αρχίσουνε να υπάρχουν οι πρώτες επαναπροωθήσεις. Είναι κρίσιμο διότι αν αρχίσει να υπάρχει μια σταθερή ροή επαναπροωθήσεων τότε θα σταματήσει να υπάρχει και αυτή η ένταση της ροής προς τα εδώ.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Πρέπει γρήγορα να φτιάξουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, όχι στην ενδοχώρα, η ενδοχώρα δεν μπορεί να έχει προαναχωρησιακά, αυτά πρέπει να γίνουν στα νησιά.
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, είναι μια πολύ μεγάλη δυσκολία και μια μεγάλη πρόκληση αλλά πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί με τον τρόπο που σας λεω το σχέδιο τότε στην πραγματικότητα αυτο που αισθανόμαστε σήμερα ως κρίση και μάλιστα σε όξυνση, νομίζω θα αντιμετωπιστεί.
Αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις για τη Novartis και αν είναι το FBI μέλος της σκευωρίας
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι δεν είναι το FBI μέλος της σκευωρίας αλλά η σκευωρία συνίσταται στο ότι ενώ ξέρεις πλέον ότι υπάρχουν οφέλη, πέρα του ότι δημιουργείται κόλλημα στην αξιοποίηση αυτών των μαρτύρων και δη υπό τη μορφή της προστασίας δηλαδή εδώ έχουμε μια διαφορετική νομοθεσία από αυτή που ενδεχομένως έχουν οι αμερικανοί. Οι αμερικανοί μπορεί να λένε «ελάτε να μου πείτε στοιχεία και αν εγώ τα βρω αξιόπιστα θα σας προστατεύσω και θα σας δώσω και αμοιβή». Η ελληνική νομοθεσία λεει ότι για να προστατευτεί ένας μάρτυρας δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση ή να προσδοκά οποιοδήποτε όφελος από αυτήν άρα είναι δύο διαφορετικές νομοθεσίες. …Το πρόβλημα βρίσκεται στο κατά πόσον, για μια ακόμη φορά, υπήρξαν κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι μάρτυρες και να προστατευτούν με αυτό τον τρόπο ενώ ήταν γνωστό ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Άρα αυτή είναι η συζήτησή μας σήμερα, κατά πόσο υπήρξαν τέτοιου είδους κυβερνητικές παρεμβάσεις που επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούνε μάρτυρες οι οποίοι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Το ότι αυτοί οι μάρτυρες μπορεί να έχουν εμφανιστεί και στο FBI δεν λεει κανένας, ούτε νομίζω το έχει ισχυριστεί κανείς από τη δική μας πλευρά, ότι αυτοί οι μάρτυρες οι συγκεκριμένοι είναι μάρτυρες που εκ του μηδενός κατασκευάστηκαν από την κυβερνητική πλευρά. Αυτό το οποίο λέμε, σε ότι αφορά τα ζητήματα που είχε η διαδικασία η ανακριτική, είναι τα εξής ότι δεν ακολουθήθηκε ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός για την προστασία των μαρτύρων και ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται για τις εγκληματικές οργανώσεις και όχι η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί για τη δωροδοκία. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε για τις δωροδοκίες να ληφθεί μια έγκριση από αντι-εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία δεν ελήφθη καταρχήν αλλά ελήφθη εκ των υστέρων και αφού είχαν γίνει ανακριτικές πράξεις κι αφού είχε ανακύψει το ζήτημα αυτό. Το δεύτερο που έχουμε πει είναι ότι εγείρει υπόνοιες και υποψίες ο τρόπος εξετάσεως των μαρτύρων καθώς φαίνεται οι μάρτυρες αυτοί να καταθέτουν επί σειρά μηνών, με διακοπές, με εκ νέου συναντήσεις και το τρίτο ζήτημα που εχουμε πει είναι ότι τουλάχιστον ένας μάρτυρας, ο κ. Μανιαδάκης, ήταν προφανές ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση αφού εν συνεχεία κατηγορήθηκε για την υπόθεση αυτή. Και τώρα προκύπτει ένα τέταρτο ζήτημα ότι εκτός από τον κ. Μανιαδάκη υπάρχει πλέον και άλλος μάρτυρας ο οποίος φαίνεται ότι έχει συμφέρον από την έκβαση της υποθέσεως αυτής άρα και αυτός δεν έπρεπε να προστατευτεί.
Αναφορικά με πετρέλαιο των αγροτών
Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η φιλοσοφία της κυβέρνησής μας στο επίπεδο το οικονομικό είναι να μειώνει τα οικονομικά βάρη στην παραγωγή και επομένως το να μειώσουμε το φορολογικό βάρος που υπάρχει από τη μεγάλη φορολογία του πετρελαίου και ειδικά όταν αυτό χρησιμοποιείται στην παραγωγή για μένα είναι πολιτική προτεραιότητα και είναι πολύ σημαντικό. Εκείνο που έχουμε συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό είναι ότι περιμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα στο τέλος Νοεμβρίου για να έχουμε μια εκτίμηση για το πώς πηγαίνει και το πως αποδίδει η οικονομία από πλευράς πλεονασμάτων για να δούμε και τη δημοσιονομικές δυνατότητες έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ