Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση Βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρη Μπιάγκη για την λειτουργική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στη Κέρκυρα.

Η Υπ’ αριθμόν Α.Π.: 175/5-11-2019 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρη Μπιάγκη με θέμα: «Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ Ν. Κέρκυρας» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Η λειτουργία του ΕΚΑΒ Κέρκυρας είναι άκρως προβληματική. Εξυπηρετεί το νησί της Κέρκυρας, τη νήσο των Παξών και τα Διαπόντια νησιά. Η Κέρκυρα είναι ένα νησί άνω των 110.000 κατοίκων, οι οποίοι, λόγω του τουρισμού, τριπλασιάζονται τους 6 μήνες του έτους. Έχει 106 χωριά, ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, το οποίο αποτελείται πέραν των 1.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων: 500 περίπου χιλιόμετρα είναι το Εθνικό και Νομαρχιακό δίκτυο και άνω των 500 χιλιομέτρων είναι διαδημοτικό δίκτυο, το οποίο φέρνει σε επικοινωνία τις κατοικημένες περιοχές. Πέραν των γεωγραφικών λόγων που προανέφερα είναι κοινή διαπίστωση η δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ του Ν. Κέρκυρας. Είναι πλέον απαίτηση όλων των κατοίκων του νησιού:
-Η Δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ σε Βόρεια και Νότια Κέρκυρα
-Η Αύξηση Μηχανολογικών μέσων & Ανθρώπινου Δυναμικού
-Ελικοδρόμιο στα Διαπόντια Νησιά όπως και στην οροφή του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, όπως αυτό είχε προβλεφθεί από την κατασκευή του.
-Συντονισμός και καλή λειτουργία του κέντρου διακομιδών του Ακτίου.
Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το παζλ για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διαθέσουμε ένα υψηλόβαθμο δίκτυο παροχής φροντίδας και υπηρεσιών υγείας στους Κερκυραίους. Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, θα ήθελα κ. Υπουργέ να μου απαντήσετε ποιες θα είναι οι ενέργειές του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αστοχίες και οι δυσλειτουργίες του ΕΚΑΒ Κέρκυρας που επανειλημμένα έχουν κοστίσει και ανθρώπινες ζωές και αυτό αποδεικνύεται και με γεγονότα».
Στην απάντησή του, ο Υπουργός μίλησε για την γενικότερη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ πανελλαδικά που είναι στόχος της Κυβέρνησης χωρίς, όμως, να δίνει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για το ΕΚΑΒ και τα προβλήματα της Κέρκυρας. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, για την ορθή επιλογή ως προς την μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα.
Ο κ. Μπιάγκης, μετά τη γενική απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό, ζήτησε από τον Υπουργό να του απαντήσει με σαφήνεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν όλους τους Κερκυραίους:
1ο Εάν αποδέχεται ο Υπουργός την αναγκαιότητα της δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, που έχει πολλάκις προταθεί και από τους φορείς του νησιού και από την σημερινή Κυβερνώσα παράταξη;
2ον Εάν έχει υπόψη του ο Υπουργός ότι στην Κέρκυρα είναι 2 ασθενοφόρα σε υπηρεσία και όταν στο 1 δίνεται εντολή για διακομιδή από το νοσοκομείο της Κέρκυρας σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, κυρίως στα Ιωάννινα, τις περισσότερες φορές μένει με ένα ασθενοφόρο όλο το νησί;
3ον Εάν είναι ενήμερος ο Υπουργός ότι το ασθενοφόρο που κάνει διακομιδή για τριτοβάθμιο νοσοκομείο ξεκινάει από την Κέρκυρα μπαίνει στο ferry boat και όταν φτάσει στην Ηγουμενίτσα μεταφέρεται ο ασθενής από το ένα ασθενοφόρο στο άλλο;
4ον Εάν γνωρίζει ο Υπουργός την αναγκαιότητα ύπαρξης μόνιμου διασώστη ΕΚΑΒ με μηχανή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ιδιαιτερότητα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας;
6ον Εάν γνωρίζει ο Υπουργός ότι η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου από την Κέρκυρα στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη: οι ιδιαιτερότητες και η γεωγραφία του νησιού, παραθέτοντας ως παράδειγμα την ασυνεννοησία μεταξύ των πολιτών και του τηλεφωνικού κέντρου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διακομιδή ασθενούς με σκάφος του λιμενικού από τους Οθωνούς, όπου το τηλεφωνικό κέντρο ζήταγε προσέγγιση του σκάφους στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας αντί του Ορθού στον Άγιο Στέφανο και εν τέλει, λόγω της κακής συνεννόησης ο ασθενής μεταφέρθηκε με ιδιωτικό ασθενοφόρο.
Κλείνοντας την ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Είναι, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, ως τέτοια, λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίζονται και γι’ αυτό και ζητώ συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν νιώθει πια ασφάλεια η τοπική κοινωνία κ. Υπουργέ. Πρέπει παρέχουμε ασφάλεια στους κατοίκους, στους επισκέπτες και στους επιχειρηματίες της Κέρκυρας. Λογικές γενικές και αόριστες δεν δίνουν πια λύσεις στην καθημερινότητα των Κερκυραίων».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ