Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ναυάρχου Ελευθέριου Χανδρινού

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιναύαρχου ε.α. Ελευθερίου Χανδρινού, Κερκυραίου ήρωα κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης, εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

«Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες και ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ο Κερκυραίος Αντιναύαρχος ε.α. Ελευθέριος Χανδρινός κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ήταν 21 Ιουλίου του 1974, όταν επί δύο ώρες σφυροκοπούσε ανελέητα, ο Ελευθέριος Χανδρινός μαζί με το γενναίο του πλήρωμα του Α/Γ «Λέσβος» και μια μικρή δύναμη της ΕΛΔΥΚ, τον τουρκοκυπριακό θύλακα στη συνοικία Μούτταλο, της Πάφου με μεγάλες απώλειες του εχθρού.
Παραμένοντας πιστός στις εθνικές επιταγές και τον όρκο του να υπερασπίζεται την πατρίδα, κατόρθωσε να αναγκάσει δύο τάγματα Τουρκοκυπρίων να υψώσουν λευκή σημαία, ενώ πολλοί εξ αυτών παραδόθηκαν κατά δεκάδες.
Το μόνο πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρέθηκε στην Κύπρο κατά τη τουρκική εισβολή, το καλοκαίρι του 1974 ήταν το αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» (L-172) τύπου 511.
Ο ίδιος, δεν αποτελεί εξαίρεση από τη λίστα πολλών πατριωτών, των οποίων η καθοριστικής σημασίας δράση τους στην υπεράσπιση της Κύπρου ενάντια στην εισβολή του Αττίλα παρέμεινε στα «ψιλά» γράμματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Και αν δε, τον τιμούσε μετά θάνατον και μετά από 41 χρόνια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί πρωθυπουργίας κ. Τσίπρα με τη Διαμνημόνευση «Αστέρα Αξίας και Τιμής» είναι σίγουρο πως ακόμα, θα άνηκε στους αναρίθμητους ξεχασμένους ήρωες της περιόδου εκείνης.
H Kύπρος τον τίμησε, στήνοντας ειδικό μνημείο που θυμίζει τον ηρωισμό του και έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της Πάφου.
Ηρωικές πράξεις Ελλήνων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και εφέδρων, που συμμετείχαν αποτελεσματικά στον άνισο αγώνα της εισβολής, παραμένουν «ανομολόγητες» και χωρίς την απαιτούμενη προβολή, που θα διδάξει τους νεώτερους την αυτοθυσία και το μαχητικό πνεύμα. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία, η σημερινή μας τελετή. Αλλιώς, αυτό που καταφέρνουμε είναι να γινόμαστε ανυπόληπτοι στους ξένους και το σημαντικότερο είναι ότι χάνουμε τον αυτοσεβασμό μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω πως οι αξιομνημόνευτες ενέργειες των Ελλήνων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του πολυετούς αγώνα της Κύπρου, είναι πολλές και συγκλονιστικές και θα πρέπει ο ιστορικός του μέλλοντος -με πρώτο βήμα, την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση να ανοίξει τον επτασφράγιστο φάκελο της Κύπρου- να τις καταγράψει και να τις προβάλλει, έτσι ώστε να κοσμήσουν τις χρυσές σελίδες της ναυτικής μας ιστορίας.»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ