Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε στον Παραπολιτικά για την αναίρεση της απόφασης της αποφυλάκισης Κορκονέα.

12 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» με το δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την αναίρεση επί της απόφασης της αποφυλάκισης Κορκονέα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι δικαίωση για εμάς και για την οικογένεια του Αλέξανδρου το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εμπεριστατωμένη αίτηση αναίρεσης εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απόφαση πρέπει να εξαφανιστεί και θα πρέπει να οδηγηθεί το δικαστήριο σε νέα κρίση διότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού και η συνδεδεμένη με αυτή αποφυλάκιση του δολοφόνου δεν είναι νομικά αιτιολογημένη, δεν είναι βάσιμη και δεν είναι ανεκτή όχι απλώς από την κοινωνία αλλά ούτε από το δικαστικό σύστημα.

Ερωτηθείσα αν το νέο ποινικό σύστημα επηρέασε την απόφαση για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρούμε ότι συνέτρεξε ένας συνδυασμός προειλημμένης δικαστικής απόφασης που έψαχνε τρόπους και αφορμές για να ρίξει στα μαλακά τους κατηγορημένους και διευκόλυνσης που της

παρείχε ο νέος ποινικός κώδικας που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το άλλοθι για μια τέτοια μεταχείριση. Ούτε με τον παλιό, ούτε με το νέο ποινικό κώδικα είναι δικαιολογημένη ή αιτιολογημένη αυτή η αναγνώριση ελαφρυντικού. Είναι προκλητική και προσβλητική και για την έννομη τάξη και για το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας και των πολιτών και για αυτό το λόγο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αίτηση αναίρεσης της απόρριψης.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η υπόθεση θα οδηγηθεί στον Άρειο Πάγο προκειμένου να κριθεί εάν θα αναιρεθεί ή όχι η απόφαση, θέλω να πιστεύω ότι θα αρθεί στο ύψος της περίστασης που αναφέρεται σε υψηλά δικαστικά καθήκοντα και σε θεσμική ευθύνη. Η μεταχείριση του Κορκονέα με αυτό τον τρόπο οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα και αφήνουν εκτεθειμένο στις σφαίρες του τον κάθε επόμενο Αλέξανδρο.

Αναφερόμενη στην παρέμβαση της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και την αποδοκιμασία Φίλη και Φωτίου

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ορθώς αποδοκιμάστηκαν και ο Φίλης και η Φωτίου και όλοι αυτοί οι υποκριτές που την ώρα που φόρτωσαν με καταστολή, χημικά και ακραία μέτρα κατά των πολιτών- να μη ξεχνάμε τι γινότανε επί ΣΥΡΙΖΑ στην αποτροπή των πλειστηριασμών, πόσο ξύλο έχουνε φάει διαμαρτυρόμενοι πολίτες- όταν μετά από αυτά παριστάνεις και τον προστάτη της ακεραιότητας του φοιτητικού κινήματος, των πολιτών κοκ είναι επόμενο να σε αποδοκιμάσουν. Είναι μια θλιβερή απόπειρα αντιποίησης αγωνιστικότητας και δημοκρατικότητας από ανθρώπους που έχει αποδειχθεί ποιοι είναι, έχει αποδειχθεί ότι για την εξουσία και την καρέκλα τα ξεπούλησαν όλα και τώρα αναζητούν ταυτότητα. Από αυτά δεν πείθεται κανείς. Από την άλλη πλευρά τα δείγματα καταστολής που έχει δείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα πλέον μελανά δείγματα της διακυβέρνησής της. Ο κ. Χρυσοχοϊδης βέβαια έχει γενικώς μελανή διαδρομή σε αυτό το πεδίο και νομίζω ότι εάν αυτές οι τακτικές, αυτή η προσέγγιση της καταστολής και της βίας εναντίον των πολιτών δεν αναθεωρηθεί και δεν αποσυρθεί άμεσα τα επίχειρα είναι προδιαγεγραμμένα.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προφανώς το πανεπιστημιακό άσυλο έχει να κάνει με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, με τη δημιουργία ιδεών, με την αμφισβήτηση με όλα αυτά, δεν έχει να κάνει με αξιόποινη δράση.

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis και το ζήτημα των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρώ πραγματικά αδιανόητο ότι διεκδικούν δύο πρόσωπα, πρώην υπουργοί, οι οποίοι είναι εμπλεκόμενοι στην ερευνώμενη διαδικασία και κατά δήλωσή τους και κατά διαπίστωση, μου φαίνεται αδιανόητο ότι έχουν το θράσος να διεκδικούν να συμμετέχουν ως κριτές σε κάτι στο οποίο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κληθούν ως μάρτυρες και είναι επιπλέον προς διερεύνηση αν θα πρέπει να κληθούν και υπό άλλη ιδιότητα. …Θα έπρεπε να έχουν δηλώσει εγγράφως αποχή όπως οφείλουν να

κάνουν τα δικαστικά πρόσωπα, είναι οιονεί δικαστικό πρόσωπο ο βουλευτής μέλος της προανακριτικής επιτροπής, όταν συντρέχουν στο πρόσωπό τους περιστάσεις οι οποίες δικαιολογούν την υπόνοια μεροληψίας. Εδώ δεν υπάρχει απλή υπόνοια μεροληψίας υπάρχει ευθύτατη πεποίθηση και μεροληψίας και εμπλοκής, και θα έπρεπε να λόγους αυτοσεβασμού και ευθιξίας να έχουν δηλώσει αποχή. Όχι να χρησιμοποιούν τη διαδικασία ορισμού μελών στην προανακριτική επιτροπή ουσιαστικά για να εξασφαλίσουν και ενός τύπου ασυλία. Πρόκειται για βαθιά αντιθεσμική και αντιδημοκρατική πράξη η οποία έχει ως αναγκαία συνέπεια την εμπλοκή και τη μη πρόοδο των εργασιών.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και της ελληνικής κυβέρνησης, ήδη από το 2016, και της ΕΕ για το γεγονός ότι με βάση αυτή την εκτρωματική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας είναι έρμαιοι διαδικασιών οι οποίες δεν λειτουργούν, εγκαταλελειμμένοι χωρίς προστασία ενώ από την άλλη μεριά η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει το ρόλο του δεσμοφύλακα χωρίς να υπάρχουν ούτε οι νόμιμες προϋποθέσεις για να κρατιούνται αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι και κρατούμενοι ούτε οι συνθήκες οι οποίες είδαμε και σε ποια τραγικά αποτελέσματα οδηγούν.

Είμαι απολύτως αντίθετη με το να κρατάμε στο ελληνικό έδαφος και να εμποδίζουμε τη διέλευση ανθρώπων οι οποίοι δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα οφείλει να επαναφέρει την πολιτική και τη στρατηγική της με επίκεντρο το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όποτε το κάναμε αυτό στη διεθνή κονίστρα όχι απλώς δεν χάσαμε αλλά κερδίσαμε.

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να υπάρξει πιο δυναμική φύλαξη των συνόρων μας

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν πιστεύω ότι ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν από πόλεμο, από διώξεις και από τέτοιου είδους τραγωδίες υπάρχει κανένας που μπορεί να τους αποτρέψει. Από την άλλη πλευρά όχι, δεν θα ήθελα να δω τη χώρα μας να μετατρέπεται σε μια ανάλγητη εμπροσθοφυλακή που θα σπρώχνει αδιακρίτως ανθρώπους στο θάνατο.

Ζ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: …Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και ευθύνη της ΕΕ αυτό το εκρηκτικό ζήτημα να το αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα και πάντοτε σεβόμενοι ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ