Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κου Νίκου Φίλη στον Παραπολιτικά.

13 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έγιναν στα γραφεία της κα Κεραμέως και του κ. Διγαλάκη

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι μια καταδικαστέα πράξη, είναι ένα ελαφρύ πλημμέλημα και περίμενα από την κα Κεραμέως χθες να καταδικάσει τον τραυματισμό, από την Αστυνομία, φοιτητών διότι ανάμεσα στον τραυματισμό φοιτητών και σε μια πράξη σαν αυτή με τις μπογιές στο γραφείο της δεν μπορούμε να κάνουμε συμψηφισμούς και δεν μπορούμε να σιωπούμε κιόλας όταν έχουμε τραυματισμό από τις αστυνομικές δυνάμεις. Φτάσαμε στο σημείο να συγκρίνουμε πράγματα ανόμοια, να δημιουργείται μια ρητορική και μια προπαγάνδα από ΜΜΕ με κυβερνητική επίνευση βεβαίως, για παράδειγμα ακούμε ένα συσχετισμό και ένα συνεχές ανάμεσα στην οργανωμένη εγκληματική τρομοκρατία από τη μια και σε φαινόμενα κοινωνικά όπως είναι αυτά στο χώρο της νεολαίας με την έκφραση βίας, με τις μολότοφ κλπ. Είναι ριζικά διαφορετικά ζητήματα. Ο νέος που κακώς, και πρέπει να το καταδικάσουμε, ρίχνει μια μολότοφ είναι άλλο πράγμα από τον εγκληματία τρομοκράτη ο οποίος μαζεύει όπλα και σχεδιάζει δολοφονίες. Ένας νέος που πετάει μια μολότοφ είναι μέρα με τη νύχτα με τον

τρομοκράτη ο οποίος σχεδιάζει δολοφονίες. Όταν βγαίνει η κυβέρνηση και συσχετίζει αυτά τα δύο φαινόμενα- μια εγκληματική δραστηριότητα συνωμοτών από τη μια πλευρά και ένα φαινόμενο που έχει μια έκταση στο χώρο της νεολαίας – προσφέρει κακή υπηρεσία στη δημοκρατία. Δημιουργεί ζωτικό χώρο στρατολογίας των τρομοκρατών. Είναι εγκληματική αυτή η πολιτική, είναι εγκληματική προπαγάνδα.

Αναφορικά με την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η Σύγκλητος είχε τη νόμιμη δυνατότητα να πάρει αυτή την απόφαση αλλά έχουμε και εμείς την πολιτική δυνατότητα να κρίνουμε πολιτικά την απόφαση. Ήταν λάθος απόφαση, ρίχνει λάδι στη φωτιά όταν μάλιστα η απόφαση αυτή λαμβάνεται παραμονές των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου.

Για τα υλικά που βρέθηκαν στην ΑΣΟΕΕ

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν λεω ότι είναι θετικό αλλά να ξέρουμε τι βρέθηκε όμως. Όπλα δεν βρεθήκανε. Αν βρούμε όπλα κάπου αυτό είναι άντρο τρομοκρατίας βεβαίως άλλο αυτό … δεν λεω ότι έπρεπε να υπάρχουν αυτά αλλά λεω ότι πρέπει να αποτιμούμε την πραγματική τους διάσταση γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να στείλουμε σε στρατολογία στην αντίπαλη πλευρά, στους τρομοκράτες, πολλούς νέους ανθρώπους.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει δικαίωμα φοιτητικό να κάνει συνέλευση το οποίο μια απόφαση αιφνίδια, αναιτιολόγητη, αψυχολόγητη της Συγκλήτου το αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα. Δεν πήγαν «μπάχαλοι» στην ΑΣΟΕΕ να την καταλάβουν. Η νομιμότητα κρίνεται και τυπικά και ουσιαστικά, η σκοπιμότητα; Ποια ήταν η σκοπιμότητα να ενταχθεί η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε μια στρατηγική έντασης; Είναι στρατηγική έντασης μια εβδομάδα πριν το Πολυτεχνείο όταν κλείνει η ΑΣΟΕΕ.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Έπρεπε η Σύγκλητος να μιλήσει με τους φοιτητές πριν πάρει απόφαση αιφνιδιαστική να κλείσει το ίδρυμα.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εμείς θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια, δεν θέλουμε κλειστά πανεπιστήμια.

Αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών σχολών

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό, είναι ο σχεδιασμός μείωσης των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης, μείωσης του αριθμού των εισακτέων ούτως ώστε κάθε χρόνο επιπλέον 20 χιλιάδες παιδιά να σπρώχνονται ως «πελάτες» στα ιδιωτικά κολέγια και στις ιδιωτικές σχολές.

Για το ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η πολιτική που ασκούμε και στη Βουλή και στο κίνημα,

και στους χώρους όπου παραβιάζονται δημοκρατικά δικαιώματα είναι πολιτική υπεράσπισης της δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλο κόμμα, ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει χρέος να υπερασπιστεί δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, κομμάτι αυτής της πολιτικής του είναι η πολιτική του στους αγώνες και στη Βουλή για τα ακαδημαϊκά ζητήματα. Επίσης θέμα δημοκρατίας είναι και η βίαιη έξωση από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης 20.000 παιδιών με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η ΝΔ, και σε αυτό θα αντιπαρατεθούμε με κάθε τρόπο νόμιμο και συνταγματικό. …Είναι αντιπολίτευση με δημοκρατικές αρχές, δεν είναι ένας τυφλός ακτιβισμός.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ