Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υφυπουργός Παιδείας κος Βασίλης Διγαλάκης, με αφορμή τον βανδαλισμό του γραφείου του, μίλησε στον Παραπολιτικά.

13 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, κος Βασίλης Διγαλάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή το βανδαλισμό του γραφείου του

Β.ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ: Όλα αυτά είναι εύκολα, το δύσκολο είναι να δημιουργείς, να συνθέτεις και να κάνεις εποικοδομητικές προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Β.ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ: Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι όμηροι ορισμένων ηχηρών μειοψηφιών. Η Σύγκλητος του Οικονομικού πανεπιστημίου είναι το ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου, η Σύγκλητος κρίνει, κοιτάζει την κατάσταση και αποφασίζει αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ξέραμε τι γινόταν στο οικονομικό πανεπιστήμιο τις προηγούμενες μέρες, υπήρχε μια κραυγή αγωνίας από τη Σύγκλητο για την κατάσταση που επικρατούσε στο Οικονομικό πανεπιστήμιο και αυτό οδήγησε στην επέμβαση της Αστυνομίας. Δεν έχουν θέση γιάφκες και τα καταφύγια μέσα στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια πρέπει να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, να επιτελούν το σκοπό τους, να είναι ελεύθερη η διακίνηση των ιδεών και όχι να καταπιέζεται η κοινότητα από τις ηχηρές μειοψηφίες για να μπορέσουννα αναπτυχθούν και να πάμε όλοι μπροστά.

Β.ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ: Είναι απαίτηση της κοινωνίας μας τα πανεπιστήμια να ξεφύγουν από μερικές άσχημες εικόνες που δυστυχώς αμαυρώνουν ολόκληρο το πανεπιστήμιο και να μπορέσουν να γίνουν σύγχρονα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και να μπορούν τα παιδιά όλων των οικογενειών να φοιτούν σε πανεπιστήμια που θα συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου. Αυτός είναι ο στόχος και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στο υπουργείο και θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε.

Αναφορικά με το θέμα αναστολής της έναρξης λειτουργίας 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ

Β.ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ: Η απόφαση αυτή είναι συνεπής με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που λέγαμε ότι όταν ξεκινάει ένα νέο τμήμα θα πρέπει να έχουν προηγηθεί μελέτες σκοπιμότητας, βιωσιμότητας, να έχουμε δει πως οι απόφοιτοί του θα ενταχτούν στην αγορά εργασίας και κυρίως να έχουν αξιολογηθεί από την ανεξάρτητη αρχή. Όλα τα αυτά στις περιπτώσεις των τμημάτων που ιδρύθηκαν και επρόκειτο να λειτουργήσουν από το χρόνου, δεν είχαν γίνει, δεν είχαν αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ. Η ίδια η ΑΔΙΠ επισημαίνει ότι έγιναν αντίθετα από όσα προτείνει και η ένωση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων άρα κάναμε το προφανές με στάση ευθύνης απέναντι στους φοιτητές ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις, θα αξιολογηθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια τα οποία έθεσα θα προχωρήσουμε στην ίδρυση τους. Δεν είναι κατάργηση, είναι αναστολή έναρξης λειτουργίας.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να υπάρξουν επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Β.ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ: Κάθε χρόνο υπάρχει μια προετοιμασία των πανεπιστημίων και της Αστυνομίας για να προληφθούν ενδεχόμενα επεισόδια και καταστροφές. Για αυτό πρέπει όλοι να έχουμε ήπιους τόνους για να μην αναζωπυρώνουμε τέτοια θέματα και για αυτό βρίσκω και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνη.

Αναφορικά με τη στέγαση των φοιτητών

Β.ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα το ποσοστό των φοιτητών που μένουν στις φοιτητικές εστίες είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Έχουμε ξεκινήσει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της κατασκευής φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ. Το έχει κάνει ήδη το πανεπιστήμιο Κρήτης, κατασκευάζει 3.000 κλήσεις. Εγώ ως πρύτανης στο Πολυτεχνείο Κρήτης είχα προχωρήσει, με διάφορες μορφές χρηματοδότησης, την κατασκευή ενός σημαντικού αριθμού διαμερισμάτων μέσα στο Πολυτεχνείο για στέγαση φοιτητών και ενθαρρύνουμε αι συνεργαζόμαστε με τα πανεπιστήμια για να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των φοιτητών που θα διαμένουν σε εστίες. Υπάρχει ενδιαφέρον από τα πανεπιστήμια τα οποία εργάζονται, με την υποστήριξη μας, να ετοιμαστούν προτάσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ