Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Καμία άλλη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την Thomas Cook, λέει ο Χ. Σταϊκούρας|VIDEO

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, τις μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες δεν έχουν τις δυνατότητες, οργανωτικές, οικονομικές, κ.λπ., που έχουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες, να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές.

Ότι «έπραξε έπραξε», η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook, δήλωσε εμφατικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ, στο οποίο παρέστη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, του μέλους του ΔΣ του Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνου Δεριζιώτη.

Ωστόσο προκύπτει ένα ξεκάθαρο ερώτημα, όπως ανέφερε στο money-tourism.gr, έμπειρος τουριστικός παράγοντας, «Είναι νόμιμη και ηθική μια τέτοια συμπεριφορά του Κράτους, απέναντι στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν φόρους για εισόδημα που δεν εισέπραξαν;», συμπληρώνοντας παράλληλα: «Μας αναγκάζει να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, με σημαντικό κόστος και χρονική υστέρηση, ενώ γνωρίζει ότι θα δικαιωθούμε…». Για να καταλήξει: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, από μια κυβέρνηση που προτάσσει την επιχιερηματικότητα, αλλά δεν κάνει ούτε το στοιχειώδες, που έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ΠΟΛ 1170, εν μέσω capital controls».
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας|money tourism copyright photo Ο υπουργός Οικονομικών ήταν κάθετα αρνητικός στην παροχή οποιασδήποτε ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν, ενώ υπάρχει και δεδικασμένο, τόσο από προσφυγές στα δικαστήρια, όσο και από αποφάσεις της ΑΑΔΕ. Παράλληλα, δήλωσε ότι «αν αλλάξουν τα δεδομένα, θα το ξαναδούμε…». Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο κ. Δεριζιώτης, εκδότης και του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και της ιστοσελίδας money-tourism.gr, αφού αναγνώρισε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει το υπουργείο Οικονομικών σε 100 μόλις ημέρες, εξέφρασε την απορία του για την πλήρη απουσία της κυβέρνησης, στο μείζον αυτό θέμα για τον ελληνικό Τουρισμό, θέτοντας τα εξής θέματα:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρηση για το θέμα; Θα επαναφερθεί σε ισχύ η ΠΟΛ 1170 για την έκπτωση των τιμολογίων που δεν θα εξοφληθούν, όπως είχε γίνει το 2015, ώστε να μην φορολογηθούν οι επιχειρήσεις για έσοδα που δεν είχαν; Θα υπάρξει ρύθμιση για την απαλλαγή του ΦΠΑ που δεν θα εισπραχθεί; Λόγω υπεραπόδοσης του φόρου διαμονής, εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, να τον μειώσει ή να τον καταργήσει;
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την στήριξη του Τουρισμού, από την χρεωκοπία του βρετανικού τουριστικού οργανισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι σε συνάντηση στο γραφείο του συμφωνήθηκαν, με όλους τους συμμετέχοντες, φορείς του κλάδου και εκπροσώπους συναρμόδωιν υπουργείων, τα μέτρα που ψηφίστηκαν, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ισπανία, η οποία όπως είπε ο κ. Δεριζιώτης έλαβε μέτρα ύψους 723 εκατ. €, δεν έλαβε κανένα φορολογικό μέτρο και τα μέτρα που έλαβε ήταν «μικροδάνεια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να αναφέρει με προφανή αιχμή, ότι το κόστος που ανέφεραν στην Πολιτεία οι φορείς του κλάδου ήταν από 200 έως 500 εκατ. €, ενώ το λογιστικοποιημένο κόστος στα ξενοδοχεία ήταν 121,9 εκατ., σημειώνοντας παράλληλα ότι «σε σχέση με αυτά που μου ζητούσαν, έδωσα λίγα». Σε ερώτηση του εκδότη του Χ&Τ για το ποιο είναι το ύψος του ΦΠΑ στην Ισπανία και ποιο στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε λέγοντας «τι σχέση έχει αυτό με την ζημιά…». Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αποφάσεις για την στήριξη επιχειρήσεων, πρέπει να είναι εναρμονισμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας, δεν ανέφερε τίποτα απολύτως για το θέμα του φόρου διαμονής, που υπονομεύει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Το υπουργείο Τουρισμού

Στο μεταξύ σε εκκρεμμότητα βρίσκεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόταση του υπουργείου Τουρισμού, προς το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου, για την λήψη μέτρων γαι την άμβλυνση των επιπτώσεων από την χρεωκοπία της Thomas Cook, μεταξύ των οποίων κομβική θέση κατέχει και η μείωση των χρεώσεων των αεροναυτιλιακών τελών στα αεροδρόμια, μέτρο που έλαβε η Ισπανία, με κατάργηση κάποιων χρεώσεων και μείωση άλλων. Ωστόσο ούτε αυτό το μέτρο φαίνεται να προκρίνεται από τους επιτελείς της Καραγιώργη Σερβίας.

Αποφάσεις δικαστηρίων

Υπενθυμίζεται ότι με μια ιστορική απόφαση, πλήρως τεκμηριωμένη και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ευρωπαϊκή, όσο και την ελληνική νομοθεσία, το Β Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε δίκη πιλότο, απέρριψε την απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών, για είσπραξη ΦΠΑ, από επιχειρήσεις που δεν τον εισέπραξαν και υποχρεώνει την ΔΟΥ να επανυπολογίσει την οφειλή των επιχειρήσεων και να επιστρέψει εντόκως, τα ποσά που καταβλήθηκαν. Το money-tourism.gr, αποκάλυψε την απόφαση 355/2019 του ΣτΕ ( 746676), που δημιουργεί ισχυρό προηγούμενο για την περίπτωση που επιχειρήσεις δεν εισέπραξαν τον ΦΠΑ, λόγω αδυναμίας της αντισυμβαλλόμενης επιχείρησης, όπως ακριβώς έχει συμβεί στην περίπτωση της χρεωικοπίας της Thomas Cook.

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ