Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, όχι όμως υπέρ της ασύδοτης, λέει ο Αλέξανδρος Βασιλικός|ΟΜΙΛΙΑ|VIDEO

Όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, όχι όμως υπέρ της ασύδοτης, λέει ο Αλέξανδρος Βασιλικός κηρύσσοντας τις εργασίες του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας (3rd International Hospitality Forum), της δυναμικότερης πλατφόρμας διαλόγου και γνώσης για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Το Φόρουμ διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ) στο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης XENIA 2019.

Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση-θεσμό για τον κλάδο της ξενοδοχίας συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι αναγνωρισμένων διεθνών τουριστικών Brands, καθώς και ξένοι και Έλληνες ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κλάδο των συμβουλευτικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι στο 3rd International Hospitality Forum εγκαινιάστηκε η συνεργασία με τη Phocuswright, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών Consulting παγκοσμίως με εξειδίκευση στον Τουρισμό.

Ο οικοδεσπότης κ. Α. Βασιλικός, Πρόεδρος του ΞΕΕ, καλωσόρισε τους περισσότερους από 800 ξενοδόχους και επαγγελματίες του κλάδου που παρακολούθησαν τις εργασίες του Φόρουμ. Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο κ. Peter Ottmann, Διευθύνων Σύμβουλος του NürnbergMesse Group. Την έναρξη, δε, των εργασιών του Φόρουμ κήρυξε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Παρευρέθηκαν, επίσης, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και οι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ και της ΠΟΞ.

Το 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας, αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά πολύτιμο απόσταγμα πληροφοριών για τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Στα βασικά συμπεράσματα των 3 θεματικών ενοτήτων του Φόρουμ μεταξύ άλλων καταγράφεται το γεγονός ότι, το Direct Booking θα παραμένει σταθερά δυναμική επιλογή για τον τουρισμό, όλα τα κανάλια κρατήσεων έχουν δαπάνες, ενώ είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η δημιουργία Brand για την επιβίωση μιας επιχείρησης στο χώρο της Φιλοξενίας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η αυθεντικότητα και η παροχή εμπειρίας αποτελούν παρακαταθήκη επιτυχίας στον τομέα F & B της ξενοδοχίας. Σημειώθηκε ακόμη ότι είναι μονόδρομος η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και όχι μόνο όσων έρχονται σε επαφή με τον επισκέπτη. Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι η επιχείρηση οφείλει να επενδύει στη δημιουργία στελεχών που θα κάνουν τη διαφορά, αλλά και το πώς επιτυγχάνεται αυτό. Πλέον η τάση είναι η αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού να διαλαμβάνει χώρα μέσα από τα κανάλια της νέας τεχνολογίας, ενώ αναδείχθηκε και η μεθοδολογία για το πώς αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3rd International Hospitality Forum, ανέφερε:

«Είμαστε περήφανοι ως ΞΕΕ για αυτό που έχουμε καταφέρει με το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας και αυτό το επιβεβαιώνουν με την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους κορυφαίοι leaders της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, όπως η Phocuswright». Όπως πρόσθεσε ο κ. Βασιλικός: «Οι προκλήσεις είναι πολλές και είναι μεγάλες. Από την 4η μεταβιομηχανική επανάσταση που μετασχηματίζει ραγδαία όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως στο τέλος της μέρας, αυτό που μετράει είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θωρακίζουν με ποιότητα και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα για το προϊόν μας. Το ξενοδοχείο αναδείχθηκε στον «εθνικό πρωταθλητή» της πραγματικής οικονομίας, στήριξε την απασχόληση και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η επιτυχία κάθε ξενοδόχου, κάθε ξενοδοχείου, στο τέλος της μέρας, είναι όφελος για την ανάπτυξη κάθε τοπικής οικονομίας, για τη συνοχή κάθε τοπικής κοινωνίας».

Αξιοποιώντας την ευκαιρία του Φόρουμ, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε: «Είναι στοιχειώδες έναντι αυτής της προσφοράς, τουλάχιστον να λειτουργεί το ξενοδοχείο σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς τις στρεβλώσεις που δημιουργεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ανεξέλεγκτων βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, όχι όμως υπέρ της ασύδοτης. Η αδράνεια έναντι του φαινομένου γιγάντωσε τα προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν πλέον μόνον τη διάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά πρώτα και κύρια το βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην ίδια την κοινωνία. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής. Η οικονομία διαμοιρασμού ήρθε για να μείνει και το «ρολόι» της τεχνολογικής εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω. Ούτε οι ξενοδόχοι συζητάμε κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που συζητάμε και ζητάμε είναι να δούμε με προσοχή τις διεθνείς πρακτικές που ακολουθούνται σε όλους τους δημοφιλείς παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Χρειάζεται όμως με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη να δημιουργηθεί το σαφές και καθαρό πλαίσιο ρύθμισης της δραστηριότητας».

Χρυσός Χορηγός του 3rd International Hospitality Forum ήταν η ΧΕΝΙΑ και Αργυρός Χορηγός η AXA Ασφαλιστική.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών ήταν η AEGEAN και Χορηγοί Φιλοξενίας η AFEA Travel και το ξενοδοχείο HILTON Athens.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν : ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα, Capital.gr, ΚSD-Χρήμα & Τουρισμός.

H ομιλία

Η ομιλία του κ. Βασιλικού, έχει ως εξής:
Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους ξενοδόχους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και βρίσκονται σήμερα εδώ. Με τη μαζική παρουσία τους πιστοποιούν πως με το 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας μιλάμε πλέον για έναν καταξιωμένο θεσμό ενημέρωσης και διαλόγου που δημιουργήθηκε από τους ξενοδόχους για τους ξενοδόχους! Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό με πραγματικά διεθνή χαρακτήρα στην ουσία του και όχι κατ’ όνομα που τοποθετεί την ελληνική ξενοδοχία μέσα σε πρωτεύοντα κανάλια ενημέρωσης με στόχο την έγκαιρη αλλά και έγκυρη αποκωδικοποίηση των τελευταίων τάσεων της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτή είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία για κάθε ξενοδόχο, για κάθε μέλος του ΞΕΕ. Η προετοιμασία γεννά την επιτυχία. Αυτός είναι νόμος της πραγματικής ζωής και της πραγματικής οικονομίας. Και στη σημερινή κοινωνία της γνώσης, η προετοιμασία έχει να κάνει με τη δύναμη της πληροφορίας, το εύρος της ενημέρωσης, την πρόσβαση σε δεδομένα, την εξοικείωση με το καινούργιο που έρχεται. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας είναι που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι.
Να φέρουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις μας, να αντιμετωπίσουμε με στρατηγική τις μεγάλες προκλήσεις, παλιές και νέες, που έχουμε μπροστά μας ως ξενοδόχοι και να βγούμε νικητές. Βασική και αδιαπραγμάτευτη αποστολή του ΞΕΕ είναι η ανάπτυξη της ξενοδοχίας. Και σε αυτή την αποστολή ανταποκρινόμαστε με πολλούς ρόλους. Πρώτον, είμαστε πάντα δίπλα στα μέλη μας. Είναι ο πιο σπουδαίος ρόλος μας. Με διαρκή στόχευση στην αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος μας. Λειτουργούμε μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και ακραία ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Όρος επιτυχίας είναι η διαρκής προσαρμογή με όρους ποιότητας στα δεδομένα και στις τάσεις που διαμορφώνονται στην οικονομία της φιλοξενίας.

Γι αυτό και είναι ανεκτίμητη υπεραξία το να μαθαίνουμε άμεσα και ζωντανά τις καλύτερες πρακτικές από τους καλύτερους. Κορυφαίοι εκπρόσωποι αναγνωρισμένων διεθνών τουριστικών Brands, ξένοι και Έλληνες ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κλάδο των συμβουλευτικών επιχειρήσεων είναι εδώ για μας. Για να δώσουμε πρόσθετη ποιότητα στο προιόν μας, για να αντιμετωπίσουμε από πλεονεκτικότερη θέση τον ανταγωνισμό, για να σχεδιάσουμε με γνώση τα επόμενα βήματά μας. Είμαστε περήφανοι ως ΞΕΕ γι αυτό που έχουμε καταφέρει με το Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας και αυτό δεν το λέμε μόνοι μας, ευλογώντας τα γένια μας, το επιβεβαιώνουν με την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους κορυφαίοι leaders της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς όπως η Phocuswright.

Μάλιστα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε και να συντονίζει το πρώτο θεματικό μας πάνελ, τον Δρ Peter O’Connor, Υπεύθυνο Αναλυτή Αγορών στην Phocuswright και έναν από τους συγγραφείς του ετήσιου European Online Travel Overview. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά όπως και όλους τους ομιλητές και τους συντονιστές των τριών θεματικών πάνελ που θα δώσουν τροφή για σκέψη αλλά και για δράση πάνω σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φιλοξενίας. Θέλω επίσης να τονίσω πως από την επομένη του 3ου Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για το 4ο. Τολμήσαμε, δημιουργήσαμε ένα θεσμό που αγκαλιάστηκε από τους ξενοδόχους, που κέρδισε την εμπιστοσύνη μεγάλων brands της παγκόσμιας αγοράς και κορυφαίων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεχίζουμε με ενθουσιασμό και όλα τα επόμενα βήματα που θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε.

Η γνώση δεν σταματάει ποτέ και ο κόσμος μας τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Για μας είναι προτεραιότητα ο συγχρονισμός του ξενοδόχου με ό,τι «συμβαίνει τώρα» καθώς η πληροφορία έχει αξία όσο είναι φρέσκια. Αφοσιωμένο στην ανάπτυξη της ξενοδοχίας, το ΞΕΕ πλάι στον ξενοδόχο, δημιούργησε αυτό το Φόρουμ και με την ίδια δέσμευση θα συνεχίσουμε τον εμπλουτισμό του, υπηρετώντας την ανάγκη της άμεσης επαφής με τη «μεγάλη εικόνα» της φιλοξενίας μέσα σε κάθε συγκυρία. Οι προκλήσεις είναι πολλές και είναι μεγάλες. Από την 4η μεταβιομηχανική επανάσταση που μετασχηματίζει ραγδαία όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως στο τέλος της μέρας, αυτό που μετράει είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα θωρακίζουν με ποιότητα και διασφαλίζουν βιωσιμότητα για το προιόν μας. Δεν είναι ούτε κάτι απλό, ούτε κάτι εύκολο.

Αλλά και οι εύκολες νίκες έχουν μικρά έπαθλα. Εμείς είμαστε εδώ για τα μεγάλα. Για να βρίσκεται η ελληνική ξενοδοχία στην πρωτοπορία της επίλυσης των δύσκολων εξισώσεων μιας νέας ιστορικής εποχής. Κυρίες και Κύριοι, Το ξενοδοχείο αναδείχθηκε στον «εθνικό πρωταθλητή» της πραγματικής οικονομίας, στήριξε την απασχόληση και συνέβαλλε τα μέγιστα στην επιστροφή στην κανονικότητα. Το ξενοδοχείο έδειξε μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τι μπορεί να κάνει για τη χώρα. Σήμερα, υπό κανονικές συνθήκες πλέον, πρέπει και η χώρα να δείξει τι μπορεί να κάνει για το ξενοδοχείο.

Γι αυτό και το ΞΕΕ υπηρετώντας πάντα την ανάπτυξη της ξενοδοχίας και με τον ρόλο του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας έχει σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν οι δημόσιες πολιτικές που θα αναγνωρίζουν την προσφορά και θα απελευθερώνουν τη δυναμική του ξενοδοχείου. Γιατί έτσι θα καταφέρουμε να δώσουμε ακόμα περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες, συνεχίζοντας να αποδεικνύουμε στην πράξη πως ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων.

Η επιτυχία κάθε ξενοδόχου, κάθε ξενοδοχείου, στο τέλος της μέρας, είναι όφελος για την ανάπτυξη κάθε τοπικής οικονομίας, για τη συνοχή κάθε τοπικής κοινωνίας. Είναι στοιχειώδες έναντι αυτής της προσφοράς, τουλάχιστον να λειτουργεί το ξενοδοχείο σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς τις στρεβλώσεις που δημιουργεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ανεξέλεγκτων βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όλοι είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας. Όχι όμως υπέρ της ασύδοτης. Και η αδράνεια Η αδράνεια έναντι του φαινομένου γιγάντωσε τα προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν πλέον μόνον τη διάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά πρώτα και κύρια το βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην ίδια την κοινωνία. Η θέση μας λοιπόν είναι σαφής. Η οικονομία διαμοιρασμού ήρθε για να μείνει και το «ρολόι» της τεχνολογικής εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω. Ούτε οι ξενοδόχοι συζητάμε κάτι τέτοιο.

Αυτό όμως που συζητάμε και ζητάμε είναι να δούμε με προσοχή τις διεθνείς πρακτικές που ακολουθούνται σε όλους τους δημοφιλείς παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Χρειάζεται όμως με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη να δημιουργηθεί το σαφές και καθαρό πλαίσιο ρύθμισης της δραστηριότητας. Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω όλους, ευχόμενος το 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε συμμετέχοντα. Να ευχαριστήσω την έκθεση XENIA που αγκάλισε το θεσμό από την πρώτη στιγμή και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη διοργανώτρια εταιρεία, τη FORUM, η οποία μπαίνει σε μια νέα εποχή με τη στρατηγική συνεργασία του NürnbergMesse Group, ενός από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς οργανισμούς της Γερμανίας.

Κάθε ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις προοπτικές της φιλοξενίας στην Ελλάδα είναι πηγή ενθάρρυνσης για τη δουλειά όλων μας, για να βάλουμε τους επόμενους στόχους μας και να τους πετύχουμε. Η επιτυχία φέρνει επιτυχία. Αυτό μην το ξεχνάμε ποτέ».

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ