Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Απόστημα» για τον Τουρισμό, οι παράνομοι ξεναγοί.

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το θέμα των παράνομων ξεναγών στη χώρα μας, όλων εκείνων, δηλαδή, που με τις δραστηριότητές τους όχι μόνο ευτελίζουν το επάγγελμα κι απαξιώνουν τον κλάδο των πιο άξιων πρεσβευτών της Ελλάδας, αλλά συνεισφέρουν στη «μαύρη τρύπα» των δημοσίων εσόδων και, το χειρότερο, με τις ελλιπείς γνώσεις τους, «πληγώνουν» την εικόνα της χώρας μας στα μάτια των επισκεπτών της.

Το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση, επί υπουργίας της Όλγας Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού, του ποινικού μέρους, δηλαδή του αυτόφωρου, του νόμου 710/77, που καθορίζει την έννοια του ξεναγού, όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας.

Ο ίδιος καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, υποστηρίζει ότι παρότι τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά», μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά. Ενώ ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πιπέρα, ότι μόνο Ρωσόφωνοι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 100 παράνομοι ξεναγοί.

Κι ενώ το κράτος δείχνει να «κωφεύει» στις εστιάσεις του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, η «εισβολή» παράνομων ξεναγών καλά κρατεί, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο σύνολο των τουριστικών περιοχών της χώρας, αποτελώντας ένα «απόστημα» για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Ποιοι είναι, όμως, οι παράνομοι ξεναγοί;

Παράνομος ξεναγός είναι εκείνος, ο οποίος δεν είναι διπλωματούχος ξεναγός, απόφοιτος των σχολών ξεναγών, τις οποίες, δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση αντικατέστησε με σεμινάρια, υποκύπτοντας ουσιαστικά σε ένα ακόμη «θέλω» της Τρόικας, που θεωρούσε κοστοβόρα τη λειτουργία των σχολών αυτών. Ευτυχώς, την επαναλειτουργία των σχολών ξεναγών ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.

Παράνομος εν δυνάμει ξεναγός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Από φοιτητής και οδηγός ταξί ή οδηγός τουριστικού λεωφορείου, μέχρι υπάλληλος ξενοδοχείου, ενώ στην πλειοψηφία τους, οι «μαϊμού» ξεναγοί είναι αλλοδαποί, που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση και τις κατάλληλες γνώσεις, φθάνοντας στο σημείο να λένε ακόμη κι ανακρίβειες, δυσφημώντας τη χώρα μας και πλήττοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που είναι ο βασικός στόχος όλων των εμπλεκόμενων στην τουριστική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον κ. Πιπέρα, «αλιεύουν» πελάτες στο διαδίκτυο, με τις χρεώσεις να καλύπτουν μία ευρεία γκάμα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που προσφέρουν free tours, βασιζόμενοι στα φιλοδωρήματα. Από την άλλη, οι πιστοποιημένοι ξεναγοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται ως οι αφανείς «ήρωες» της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφού με ευγένεια, χαμόγελο και περίσσια υπομονή, είναι έτοιμοι, κάθε στιγμή, να αντιμετωπίσουν από απρόσμενες ερωτήσεις μέχρι αναιδείς συμπεριφορές και να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε απροσδόκητο γεγονός, όπως είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες ή ακόμη και κάποιος τραυματισμός ή ασθένεια που μπορεί να προκύψει σε μέλος γκρουπ, στην περίπτωση, κυρίως, πολυήμερων ξεναγήσεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πιπέρας λέει παραστατικά, πως κατά τη διάρκεια πολυήμερων ξεναγήσεων, ο ξεναγός καλείται παράλληλα να εκτελέσει χρέη αρχηγού, συνοδού, ακόμη και νοσοκόμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερπροσφορά Αγγλόφωνων και Γαλλόφωνων ξεναγών και μεγάλη ζήτηση σε ξεναγούς οι οποίοι μιλούν σπάνιες γλώσσες.

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ