Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

1η Δεκέμβρη 2019 Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

«Οι Κοινότητες κάνουν τη διαφορά»
Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κέρκυρας, λαμβάνοντας υπόψη τoυ την διαχρονική πορεία των εξελίξεων στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την διαχείριση του πολύ σημαντικού προβλήματος της μόλυνσης από τον ιό του HIV, δεν θα μπορούσε να μην εντοπίσει και αναγνωρίσει τον δυναμικό καθώς και αποφασιστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στην ιστορία του AIDS η ανάληψη της ευθύνης από τις ίδιες τις κοινότητες.


Όλες οι κοινότητες ήταν και είναι η καλύτερη ελπίδα για τον τερματισμό του AIDS καθώς έχουν αγωνιστεί από την αρχή κατά του HIV και της εξάπλωσής του, κατά του στίγματος, της ποινικοποίησης και της άδικης παροχής φροντίδας σε όλα τα επίπεδα.
Οι ακτιβιστές, οι κοινότητες των ομοφυλόφιλων, οι εργαζόμενοι σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά και έχουν μολυνθεί από τον ιό, έχουν οργανωθεί ανά τον κόσμο, για να σταματήσουν την εξάπλωση του AIDS αλλά και να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ισότητας στην υγεία και τη ζωή. Είναι αυτοί, που σε όλο τον κόσμο κάνουν την αλλαγή να συμβεί.
Χωρίς κοινότητες, σύμφωνα με την οργάνωση United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS), «24 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα είχαν πάρει βοήθεια σήμερα. Για παράδειγμα στην Αφρική, χωρίς κοινότητες που οδηγούνται από γυναίκες που ζουν και έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, δεν θα ήμασταν σε θέση να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV στα παιδιά, να μεγαλώσουμε τα ορφανά και να φροντίσουμε τους άρρωστους».
Ωστόσο χρειάζεται να γίνει σαφές πως καμία εθελοντική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της στην υγεία, όσο καλά κι αν αυτή αγωνίζεται.
Αυτός είναι ένας αγώνας που αφορά την σύμπραξη των δυνάμεων όλων μας.


Η αναζήτηση και διεκδίκηση της συλλογικής ευθύνης, καθώς και η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης μέσα από το ρόλο του καθενός, αποτελεί σημαντικό μέρος της εργασίας μας με τα πρόσωπα και τις κοινότητες που ερχόμαστε σε επαφή ως Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.
Η στάση μας αυτή εκφράζεται περιεκτικά και μέσα από την βεβαιότητα της Winnie Byanyima, Διευθύντριας της UNAIDS και Υφυπουργού των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κλείνει και την ανακοίνωση της για την παγκόσμια ημέρα 1η Δεκέμβρη 2019 με τα εξής:
«Με τις κοινότητες να αναλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο και τις κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους, θα σταματήσουμε το AIDS.»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ