Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υπουργός Οικονομικών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά

02 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπουργός Οικονομικών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Αν ανατρέξει κανένας στα πρακτικά της Βουλής το Μάιο, τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε το κοινωνικό μέρισμα ενώ κανονικά το έδινε στο τέλος της χρονιάς έδινε την περίφημη δήθεν 13η σύνταξη, έλεγε η ίδια η κυβέρνηση ότι με αυτό το ποσό εξαντλούμε όλο το δημοσιονομικό χώρο του 2019. Η προηγούμενη κυβέρνηση δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα που κάθε χρόνο το έδινε στο τέλος της χρονιάς το έδωσε τον Μάιο και έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και έκτοτε η σημερινή κυβέρνηση βρήκε περίπου δημοσιονομικό χώρο 1 δις € και το πολύ σημαντικό είναι πως διένειμε αυτό το δημοσιονομικό χώρο.
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Δημιουργήσαμε 1 δις € ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχει περιθώριο και για την ακρίβεια βρήκαμε και 400 εκ. κενό. Αυτό το 1 δις το δώσαμε στον ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Αυτό δεν υπήρχε, το 22% μείωση, δεν προβλέπονταν, δεν είχε προϋπολογιστεί. Καταβάλλαμε αυξημένο επίδομα θέρμανσης εμπροστοβαρώς φέτος. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα δεν θα είχαν αλλιώς τη δυνατότητα να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης φέτος. Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα κατά 5%. Όλες οι επιχειρήσεις στόχος…
Ερωτηθείς πως βρέθηκε ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Βρήκαμε κενό 396 εκ. για το 2019 και κενό 1 δις 080 εκ. για το 2020, αυτά δεν είναι στοιχεία της ΝΔ είναι τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Το καλύψαμε διότι στο κομμάτι των δαπανών ασκήσαμε πιο υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, κοινώς δημοσιονομική πειθαρχία σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης αλλά το κάλυψε η ίδια ελληνική κοινωνία διότι ουσιαστικά ενισχύθηκε η φορολογική συμμόρφωση για αυτό και τα έσοδα είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις μετά τον Ιούλιο. Και οι ρυθμίσεις που έγιναν, οι 120 δόσεις απέδωσαν με αποτέλεσμα πολίτες που δεν είχαν μπει σε ρύθμιση, πάνω από 600 χιλ. πολίτες μόνο την εφορία, να μπούνε σε πλαίσιο ρύθμισης. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί λόγοι από τους οποίους προέκυψε η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Σε αυτά τα επιχειρήματα για το 2019 θα ήθελα να προσθέσω για το 2020 τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, την αξιολόγηση δαπανών, τις ρεαλιστικές οροφές δαπανών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, την αγορά τυχερών παιγνίων που τη ρυθμίσαμε με νόμο όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ότι θα το είχε κάνει μέχρι το τέλος του ’17 και νομοθετήσαμε εμείς σε 4 μήνες. Την καλύτερη ρύθμιση των οφειλών των πολιτών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τα ΣΔΙΤ και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις. Με αυτά που σας είπα, τα σημερινά δεδομένα, καλύψαμε την τρύπα 1 δις που βρήκαμε και δίνουμε και 1,2 δις επιπλέον σε μειώσεις φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σήμερα επιπλέον δημοσιονομικός χώρος στο 2020 δεν υπάρχει, με τα σημερινά δεδομένα, αλλά αν η πορεία της οικονομίας είναι αυτή που προσδοκούμε να είναι και αν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος είναι προφανές ότι δεν θα περιμένουμε το τέλος της χρονιάς. Όταν με ασφάλεια έχουμε εικόνα της κατάστασης με τα κριτήρια τα οποία έχουμε θέσει και το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα ενεργήσουμε.
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Σκοπός μας είναι όσο δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια μέσα στη χρονιά, μη περιμένοντας το τέλος της χρονιάς, να προχωρήσουμε σε πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνίας, κατά κύριο λόγο μειώσεις των φόρων. Πρώτη επόμενη προτεραιότητα σε μείωση φόρων είναι η εισφορά αλληλεγγύης.
Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Τη συζήτηση αυτή θα την ανοίξουμε το 2020, έχουμε κερδίσει βαθμούς εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στους θεσμούς και προσπαθούμε να κερδίσουμε και κερδίζουμε και πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα.
Αναφορικά με το Eurogroup της Τετάρτης
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή αυτό που διεκδικούμε είναι η θετική έκθεση αξιολόγησης να επιβεβαιωθεί στο Eurogroup, όπως θα γίνει και για αξιολογήσεις άλλων χωρών, και αυτό να συνοδευτεί από την εκταμίευση της υπο-δόσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Για τη μεσαία τάξη
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Η μεσαία τάξη δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο τα μεσαία εισοδήματα, η μεσαία τάξη ορίζεται και από μια σειρά από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η μεσαία τάξη είναι και η ακίνητη περιουσία. …Τον ορισμό του ΟΟΣΑ επανέλαβα και δυστυχώς ο ορισμός του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος σε ότι αφορά τη μεσαία τάξη. Το συμπέρασμα είναι ότι τα μεσαία εισοδήματα και η μεσαία τάξη έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως τα τελευταία χρόνια, το διαθέσιμο εισόδημά τους εχει συρρικνωθεί, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας είναι στα χαμηλότερα εισοδήματα άρα πρέπει να ενισχύσουμε τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, τα μεσαία εισοδήματα και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και αυτό κάνουμε με το σύνολο της οικονομικής πολιτικής μας.
Για το επίδομα θέρμανσης
Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Θέλουμε να δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς τις αιτήσεις των πολιτών, και είμαστε διατεθειμένοι εάν τυχόν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, και ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να προσθέσουμε κάτι και το 2020.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ