Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλέκος Αυλωνίτης: Προ των πυλών η πώληση του Λιμανιού της Κέρκυρας

Η σύσκεψη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, αποτελεί τον καρπό του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης του κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την αποκρατικοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Κέρκυρας.

Με απλά λόγια, αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της μνημονιακής εποχής, διεκδίκησε και κατάφερε να μην ιδιωτικοποιηθούν τα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Στον αντίποδα, η σημερινή Κυβέρνηση, καταφεύγει στην εύκολη λύση της πλήρους παραχώρησης και της πώλησης των μετοχών τους. Μία εμμονική λύση που είναι ιδεολογικά φορτισμένη και πολιτικά εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία της παραδοσιακής δεξιάς, που εκπροσωπεί σήμερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, κατόπιν πιέσεων του ΤΑΙΠΕΔ, του μοναδικού μετόχου των περιφερειακών λιμανιών, το Δ.Σ. του Ο.Λ.ΚΕ., αποφάσισε την παραχώρηση των αποθεματικών του και των αδιάθετων κερδών προηγούμενων χρόνων στο ΤΑΙΠΕΔ με συνέπεια την ουσιαστική αφαίμαξη της δυνατότητας παραγωγής έργων, επενδύσεων και κοινωνικών παροχών. Γεγονός που είχαμε αναδείξει μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης (09.10.2019) σε συνεργασία με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας ως κερδοφόρος οργανισμός με ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα της κρουαζιέρας αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην τοπική οικονομία.

Το οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης του Ο.Λ.ΚΕ. οφείλει να τεθεί στη συνολική του διάσταση. Χωρίς, δηλαδή να παραγνωρίζει τα τοπικά χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας της περιοχής και χωρίς να υποεκτιμά τις υπόλοιπες σχετικές υποδομές της ευρύτερης περιοχής.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μας υποψιάζει ότι το λιμάνι μας, στο οποίο ελλιμενίζονται κάθε χρόνο εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια, θα γίνει ένα κλειστό ιδιωτικό λιμάνι που θα ελέγχεται απόλυτα από ιδιωτικά συμφέροντα. Τα οποία, θα απομυζούν τα πάντα και δεν θα επιτρέπουν τη διάχυση με δίκαιο τρόπο του παραγόμενου πλούτου, που μέχρι τώρα διανέμεται με αρκετά δίκαιο τρόπο σε όλη την τουριστική αγορά της πόλης και του νησιού μας.

Ανησυχούμε για την έκβαση της όλης υπόθεσης. Καλώ και προτρέπω την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς να πάρουν στα χέρια τους, τις πρωτοβουλίες των κινήσεων για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Καλώ επιπλέον, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τις Δημοτικές αρχές του τόπου μας να ανατρέψουν κάθε εξέλιξη που θα αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα των λιμενικών υποδομών του νησιού μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ