Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι Γερμανοί συνεχίζουν να προτιμούν τα πακέτα διακοπών.

Η κατάρρευση της Thomas Cook τον Σεπτέμβριο επέφερε αναμφίβολα σοκ στη διεθνή τουριστική αγορά. Ποιο είναι το μέλλον των ταξιδιωτικών πακέτων;
Οι Γερμανοί πάντως φαίνεται ότι εξακολουθούν να τα εμπιστεύονται.

Η πτώχευση της Thomas Cook προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στον τομέα του διεθνούς τουρισμού. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή ενώ το μέλλον της αεροπορικής εταιρείας Condor παραμένει αβέβαιο. Ωστόσο η εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών στα τουριστικά πακέτα φαίνεται να μην έχει διαρραγεί. Τα τουριστικά πακέτα συνεχίζουν να επιβιώνουν στη γερμανική αγορά και οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες. Μάλιστα πολλοί μικρότεροι ταξιδιωτικοί όμιλοι φαίνεται να επωφελούνται από το τέλος της Thomas Cook.

Ο όμιλος Tui Γερμανίας υπολογίζει για το καλοκαίρι του 2020 περίπου μισό εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες. Ειδικότερα οι προσφορές για την Τουρκία, την Ελλάδα και τις Βαλεαρίδες Νήσους φαίνεται να τραβούν το ενδιαφέρον. Οι κλυδωνισμοί που επέφερε η πτώχευση της Tui δεν φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στην εμπιστοσύνη των Γερμανών τουριστών για τις διακοπές «all inclusive».

«Τα πακέτα είναι ακόμη ο ασφαλέστερος και πιο βολικός τρόπος για να ταξιδέψει κανείς» αναφέρει η Τui. Παρόμοια είναι η εικόνα και στους ανταγωνιστές. «Ευτυχώς οι πελάτες μας βρίσκονται ήδη σε φάση κρατήσεων τόσο για το καλοκαίρι του 2020 όσο και για τον υπόλοιπο χειμώνα και την άνοιξη» αναφέρει o ταξιδιωτικός όμιλος Schauninsland. «Οι κρατήσεις και στις δύο περιπτώσεις βρίσκονται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι».

Δημοφιλείς κλασικοί ηλιόλουστοι προορισμοί

Και ο όμιλος Touristik κάνει λόγο για «σταθερή αύξηση των πωλήσεων» σε διψήφιο αριθμό ειδικά για τους δημοφιλείς, ηλιόλουστους προορισμούς, όπως η Τουρκία ή οι Κανάριοι Νήσοι. Ο όμιλος Rewe αναμένει επίσης θετικές εξελίξεις για το καλοκαίρι του 2020. Μετά το σοκ που ακολούθησε την κατάρρευση της Thomas Cook, πλέον φαίνεται ότι επικρατεί ηρεμία. Ακόμη και η αεροπορική Condor, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον της, θα συνεχίσει να εκτελεί αεροπορικά δρομολόγια με τα 60 αεροσκάφη της. Ωστόσο μέχρι την άνοιξη θα πρέπει να έχει βρει νέους επενδυτές, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη το κλείσιμό της. Εν τέλει όλα εξαρτώνται από τους πιστωτές – οι οποίοι εστιάζουν ιδιαίτερα στα πιθανά έσοδα. Από την άλλη, ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair ή η Eurowings, εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές στις επενδυτικές τους κινήσεις.

Εντούτοις παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να παρατηρούνται, ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεαστεί ο κλάδος των ταξιδιωτικών πακέτων. Ο Βίλι Βερχούβεν, ιδιοκτήτης της Αlltours αναφέρει: «Μπορώ να κατανοήσω την απογοήτευση του κόσμου για τις διακοπές που έκλεισε και δεν πραγματοποίησε. Αλλά οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν μόνιμες συνέπειες». Μια μακροπρόθεσμη ζημία στην εικόνα του πακέτων διακοπών αποκλείει και ο Μάρτιν Λόμαν, ειδικός σε θέματα τουρισμού. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δε μπορώ να φανταστώ ότι εξαιτίας των όσων συνέβησαν με την Thomas Cook οι άνθρωποι θα αρχίσουν τα ταξιδεύουν με τροχόσπιτα». Και ο πρόεδερος του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου DRV, Νόρμπερτ Φίμπιγ, θεωρεί ότι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εξελίξεων, θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν. Και σε ό,τι αφορά τα ταξιδιωτικά πακέτα, αυτά άντεξαν και στο παρελθόν παρά τις κρίσεις, τις πτωχεύσεις, τις φυσικές καταστροφές ή τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πηγή:dw.com/

Φριντερίκε Μαρξ, Κρίστιαν Έμπνερ/ Dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ