Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Δ. Μπιάγκης επαναφέρει με Ερώτησή του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες μετά την πτώχευση της Thomas Cook

Ο Βουλευτής Ν. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 2573/12-12-2019 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα υποστηρίζει ότι: «είναι ανεπαρκής η αντιμετώπιση του Υπουργείου Οικονομικών στα προβλήματα που προέκυψαν στις τουριστικές επιχειρήσεις μετά την πτώχευση της Thomas Cook».
Στην Ερώτησή του, ο κ. Μπιάγκης υποστηρίζει ότι: «Η πτώχευση της Thomas Cook άφησε ανοιχτές «πληγές» και τα δε μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, δεν έχουν αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πτώχευσης. Ένα πρόβλημα που παραμένει χωρίς λύση είναι η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ προς το ελληνικό δημόσιο, για τα ανεξόφλητα τιμολόγια της Thomas Cook. Οι επιχειρηματίες τιμολόγησαν την ταξιδιωτική εταιρεία, αλλά, λόγω της πτώχευσης, δεν εισέπραξαν ποτέ τα χρήματά τους. Η υποχρέωσή τους ωστόσο να καταβάλουν ΦΠΑ για τα τιμολόγια αυτά, παραμένει. Δηλαδή, όχι μόνο έχασαν τα χρήματά τους από την πτώχευση της Thomas Cook αλλά επιπλέον έχουν να πληρώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν εισέπραξαν. Θα ήταν χρήσιμο να ακολουθηθεί εδώ το παράδειγμα άλλων τουριστικών χωρών, που αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, εξαιρώντας την καταβολή ΦΠΑ από μη εξοφληθέντα τιμολόγια».
Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής ζητάει να δοθεί λύση στο παραπάνω πρόβλημα και υπενθυμίζει στη Κυβέρνηση την λύση που έδωσαν τα δικαστήρια στην υπόθεση «Μαρινόπολου»: «Στην Ελλάδα είχαμε πρόσφατα την υπόθεση πτώχευσης «Μαρινόπουλου», με την έκδοση απόφασης του ΣτΕ 355/2019 (και ακόλουθες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπου έγιναν δεκτά τα αιτήματα επιστροφής (εντόκως) του ΦΠΑ από απαιτήσεις πελατών, οι οποίες έχουν διαγραφεί στο πλαίσιο προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης. Ακολούθως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από την απόφαση 8/16.1.2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που επικύρωσε την συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος Α.Ε.»».
Ένα άλλο ζήτημα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Μπιάγκης «είναι η φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων που, ενώ δε θα έχουν εισπράξει χρήματα από τιμολόγια της Thomas Cook, θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, καθώς ο τζίρος τους θα εμφανίζεται αυξημένος».
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να του απαντήσει εάν σκοπεύει να να αποτρέψει την άδικη καταβολή ΦΠΑ από ανεξόφλητα τιμολόγια, δίνοντας έτσι «ανάσα» στις πληγείσες από την πτώχευση της Thomas Cook τουριστικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει εάν θα αφαιρεθούν από το τζίρο των επιχειρήσεων τα ανείσπρακτα ποσά, ώστε η φορολόγηση να γίνει επί του πραγματικού τους εισοδήματος.
Κλείνοντας, ο κ. Μπιάγκης τονίζει ότι «οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, έχουν την ανάγκη στήριξης του κράτους. Αυτή θα είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε έναν κλάδο που στήριξε την οικονομία της χώρας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ