Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νίκος Δένδιας: “Η Τουρκία δεν θα μας παρασύρει σε ρόλο καβγατζή”

Σαφή μηνύματα προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό εμπεριείχε η ομιλία του κ. Ν. Δένδια σήμερα από του βήματος της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την «πλέον πολύπλοκη κατάσταση των τελευταίων ετών» στο διεθνές περιβάλλον, για «κλιμάκωση της έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες» σε πρωτοφανή επίπεδα, την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, αλλά και την διπλωματικά ισχυροποιούμενη θέση της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων συνεχίζουμε να προτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου». Η Ελλάδα, είπε, ακολουθεί εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται στις αρχές καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, μονομερείς ενέργειες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε: «Δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του βαλκάνιου καβγατζή». Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Αν απαιτηθεί, παρ’ότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Ο κ. Δένδιας, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία εκ νέου χαρακτήρισε άκυρη, είπε μεταξύ άλλων ότι «εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία για τη στήριξη των συμμάχων και των εταίρων μας», ενώ παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι «η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την διεθνή αποτέλεσμα. Ελπίζουμε, αλλά με μειούμενες πιθανότητες, ότι η Τουρκία θα επιλέξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι στεκόμαστε «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε απειλή», επισήμανε: «Η απραξία και ο  στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστούν πολιτική. Είναι ο καιρός ανάληψης πολιτικού κόστους. Να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας». Για να προσθέσει: «Γυρίσαμε την πλάτη στην πατριδοκαπηλία και στον λαϊκισμό, στην ψευδαίσθηση του ανάδελφου έθνους».

Αξιοσημείωτο είναι πως σε κριτική που ασκήθηκε αμέσως μετά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέχεια ανάλογου κριτικού περιεχομένου πρόσφατης ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης )που είχαν χαρακτήρα άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση να δηλώσει το ποιές είναι οι προθέσεις και η στρατηγική της της έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας) ο κ. Δένδιας άμεσα απάντησε ότι θέματα τα οποία αφορούν πτυχές εθνικής στρατηγικής και τακτικούς χειρισμούς σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Και ουσιαστικά κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει απόψεις και προτάσεις για το πλέγμα αυτών των ζητημάτων σε ειδικά θεσμικά Οργανα και σε περιβάλλον απόρρητο, «δείχνοντας» -όπως σχολιάστηκε- το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή: https://www.skai.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ