Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο κατά της ψήφισης του προυπολογισμού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας την Τετάρτη στις 18.30 το απόγευμα κατά της ψήφισης του προυπολογισμού. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού-“καρμανιόλα” για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των δικαιωμάτων μας
Ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις “μεταμνημονιακές” δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδέχεται την ενισχυμένη εποπτεία, τα ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από το ξεζούμισμα και την ανελέητη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού. Οδηγούν τους εργαζόμενους, τον λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.
Στα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι πληρώσαμε ξανά και ξανά. Η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μάς πήρε κατακτήσεις και δικαιώματα. Αυτή η πολιτική με βάση τους νόμους των μνημονίων συνεχίζει να εφαρμόζεται, ενώ παράλληλα συνεχίζουν και νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.
Ματώσαμε για την κρίση τους. Δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους
Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια κρίσης. Και αυτός είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός. Γιατί η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν πάμφθηνη εργατική δύναμη.
Για τα αφεντικά πλούτος και χλιδή και για τους εργάτες φόροι – ανεργία – μίζερη ζωή
Για τους εργαζόμενους προβλέπεται νέα κατακρεούργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφού η κυβέρνηση ήδη έχει φροντίσει για αυτό. Έχει στρώσει το έδαφος για την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η μισθολογική πολιτική και ο κατώτερος μισθός συνεχίζουν να καθορίζονται από την ανταγωνιστικότητα και τις Υπουργικές Αποφάσεις.
Δεν δεχόμαστε να τζογάρουν τους μισθούς και τις ζωές μας για τα κέρδη των αφεντικών
Τι προβλέπει:
• Μέσα από τον προϋπολογισμό παγιώνονται και μειώνονται οι παροχές για τους ανέργους, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφορά ουσιαστικά την πρόληψη. Προβλέπονται περικοπές 4 εκατ. ευρώ, όταν ήδη οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας είναι τραγικές, ενώ με επιπλέον 800 εκατ. ευρώ φορολογία επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα, που σηκώνουν σχεδόν το 93% των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
• Παράλληλα μείωση υπάρχει στις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς μειώνεται κατά 192 εκατ. ευρώ το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο φόντο του “νέου Ασφαλιστικού” που θα λειτουργεί με όρους ατομικής ευθύνης και ρίσκου.

• Επίσης μειώσεις κατά 173 εκατ. προβλέπονται ακόμα και για τα επιδόματα των αναπήρων.
• Στον αντίποδα οι πρόσθετες “αναπτυξιακές” φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο καταγράφονται στα 616 εκατ. ευρώ.
• Η εισφοροελάφρυνση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ.
• Η συνολική “απλοχεριά” προς τους επιχειρηματικούς ομίλους από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των επενδύσεών τους, δίνεται με επιπλέον 6 δισ. ευρώ.
Προβλέπεται μεταξύ άλλων:
• Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων στο 5% από 10%.
• Για τους τραπεζικούς ομίλους προωθούνται απαλλαγές στις εταιρείες που θα αγοράσουν τα “κόκκινα” δάνεια και πολλές άλλες φοροαπαλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εντείνεται η καταστολή και η κρατική τρομοκρατία, το δόγμα «νόμος και τάξη» απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι! Η ένταση της καταστολής δεν αποτελεί ιδεοληψία ή «δεξιά ατζέντα» όπως την χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι “αριστερο-αυτόνομοι”. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έστρωσε τον δρόμο για τις σημερινές εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα ενώ δεν κατήργησε ούτε έναν από τους νόμους που αξιοποιεί σήμερα η ΝΔ. Η καταστολή εντείνεται επειδή οι μονοπωλιακοί όμιλοι την απαιτούν, για να μην διασαλευτεί ο δρόμος της «ανάπτυξής» τους, της κερδοφορίας τους είτε με την προηγούμενη είτε με την σημερινή κυβέρνηση…!
Την ίδια ώρα εμπλέκουν ολοένα και περισσότερο την χώρα μας, τον λαό μας, στους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με σαφή στόχο να λάβουν μεγαλύτερο “κομμάτι από την πίτα” οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Τι κι αν αυτό θα έχει ως συνέπεια την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, τι κι αν αυτό προϋποθέτει συνδιαχείριση στο Αιγαίο, τι κι αν μπλέξουν τον λαό μας σε μια πολεμική αναμέτρηση… Όλα αυτά για τους Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν “πιάνουν μία” μπροστά στις μπίζνες και στην κερδοφορία τους! Γι’ αυτό επιμένουν να παρουσιάζουν τους λύκους (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση) ως αρνιά και ως προστάτες της χώρας μας απέναντι στην, κατά τ’ άλλα, (ΝΑΤΟϊκή) σύμμαχο Τουρκία!!!
Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δίνουμε μαζική, μαχητική απάντηση, διεκδικώντας αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας
Καλούμε τους εργαζόμενους, όλο τον λαό του νησιού μας να πάρει μέρος την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη στις 6:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, στην συγκέντρωση ενάντια στο νέο «προϋπολογισμό»-καρμανιόλα, ενάντια στους νέους σχεδιασμούς τους. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία να πυκνώσουν τα μπλοκ του αγώνα, να δυναμώσουν τους αγώνες απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους, στις συλλογικές συμβάσεις, στους μισθούς, στο Ασφαλιστικό, στην ίδια μας την ζωή.
Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε
18 Δεκέμβρη δίνουμε απάντηση”

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ