Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στα βράχια των Οθωνών “έσπασε” η επιχείρηση Εξάντας. Πως εξαρθρώθηκε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Εξάντας», που αφορούσε στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών, ήταν τόσο σοβαρή ώστε ελληνικές και ιταλικές αρχές συνεργάστηκαν με μοναδικό τρόπο. Το zougla.gr παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν δυο θηριώδη τζιπ αυτοκίνητα στα οποία έβαζαν στοιβαγμένους σαν «σαρδέλες» όσους περισσότερους παράνομους μετανάστες για να τους μεταφέρουν σε παραλίες της Ηγουμενίτσας ή της Κέρκυρας. «Ξεκινούσαν από την Αθήνα αλλά κατά τη διάρκεια της διαδρομής άφηναν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε αν υπάρξει αστυνομικό μπλόκο να μην ακινητοποιηθούν και τα δυο οχήματα» λέει στο zougla.gr αστυνομικός που γνωρίζει πτυχές της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, το ιταλικό παράρτημα του κυκλώματος είχε φροντίσει να φέρει στην χώρα μας σκάφη για να παραλάβει τους παράνομους μετανάστες. «Πριν φύγουν από την Ιταλία φρόντιζαν να ξηλώνουν όλα τα έπιπλα από το εσωτερικό του σκάφους ώστε να δημιουργούνται μεγαλύτεροι χώροι. Στη συνέχεια τοποθετούσαν στα σκάφη μηχανές με πολλά άλογα που τους επέτρεπαν να «πετάνε» πάνω από τα κύματα. Επίσης, πήγαιναν στην Ελλάδα δυο – τρεις μέρες πριν την παραλαβή των μεταναστών ώστε να παρακολουθούν ποιες ώρες είναι πιο χαλαρή η φύλαξη και η περιπολία από τους λιμενικούς» λέει στέλεχος των ιταλικών αρχών.

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές το ξημέρωμα ήταν η ώρα που οι παράνομοι μετανάστες έμπαιναν στα σκάφη για να ξεκινήσουν για την γειτονική Ιταλία. «Ωστόσο, σε ένα από τα ταξίδια που έκανε το κύκλωμα από Ιταλία προς την Ελλάδα, έριξαν το σκάφος πάνω σε βράχια κοντά στους Οθωνούς» αποκαλύπτει Ιταλός αξιωματικός του λιμενικού.

Ο ρόλος των «Ελλήνων»

Για τουλάχιστον εννέα μήνες Έλληνες και Ιταλοί παρακολουθούσαν τα μέλη του κυκλώματος, από ξηρά, από αέρα με την βοήθεια drones ακόμα και από την θάλασσα καθώς είχαν τοποθετήσει κάμερες στα σημεία όπου γινόταν η παραλαβή των μεταναστών. Οι περισσότεροι «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης ήταν από την Συρία τους οποίους εντόπιζε ένα συμπατριώτης τους ο οποίος φέρεται να είχε τον ρόλο του διακινητή ενώ είχε και ιταλικό διαβατήριο.

Η επιχείρηση της διεύθυνσης Αλλοδαπών έφτασε μέχρι στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου προκειμένου να συλλάβει έναν Έλληνα με σημαντικό ρόλο στο κύκλωμα. «Τα κέρδη του κυκλώματος ήταν τεράστια και αυτό φάνηκε και από το σπίτι όπου έμενε ο συγκεκριμένος. Ένα πολυτελέστατο σπίτι που όμοιο του δύσκολα συναντάς» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στην αιφνιδιαστική επιχείρηση.

Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, ήταν ο αποκλειστικός οδηγός της σπείρας.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ