Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νίκος Δένδιας σε Γκουτέρες: Ανύπαρκτη η συμφωνία της Τουρκίας με Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξήγησε στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θεωρεί ανύπαρκτες τις συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

«Συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον Γενικό Γραμματέα. Δηλαδή, το γεγονός ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Όπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες στη Γενεύη.

Η απάντηση Γκουτέρες στον Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «όπως αναμέναμε, μου είπε αφού με άκουσε με προσοχή, ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ώστε να έχει και τη δική τους αντίληψη». Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του αντίδραση, μετά τις ελληνικές επιστολές για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, ο ΟΗΕ είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ και για το Κυπριακό. Ο κ. Δένδιας δήλωσε την προθυμία της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τις προσπάθειες που κάνει ο κ. Γκουτέρες. Από την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου).

Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ