Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Airbnb: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνεται η τύχη της πλατφόρμας.

Κρίσιμη θεωρείται η απόφαση για το Airbnb στην Ευρώπη.

Στις 19 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον χαρακτήρα της λειτουργίας του Airbnb στην Ευρώπη.

Η εν λόγω απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις ευρείας κλίμακας, ενώ η υπόθεση καταδεικνύει τη σοβαρότητα των νομικών διλημμάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ρυθμιστικές Αρχές της εκάστοτε χώρας.

Τα τελευταία χρόνια το Airbnb έχει έρθει αντιμέτωπο με ξενοδόχους και δημοτικές αρχές από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ και από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι.

Το Airbnb… κατηγορείται
Εκτός όμως από επαγγελματίες και τοπικούς άρχοντες, το Airbnb κατηγορείται και από πολίτες για την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων προς τυπική ενοικίαση, που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα.

Πρόσφατα, η Airbnb δέχτηκε διαμαρτυρίες και από την γαλλική τουριστική ένωση, με εισαγγελέα του Παρισιού να απαγγέλλει τελικώς κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

Τον Απρίλιο, η πλατφόρμα είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός δικαστικού συμβουλίου του CJEU, που σε μία μη δεσμευτική απόφασή του σημείωνε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ψηφιακή υπηρεσία, ελεύθερη να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
«Μπάχαλο» επικρατεί και στην Ελλάδα, με τις δικαστικές διαμάχες για τις υποθέσεις των ενοικιάσεων μέσω Airbnb να διαδέχονται η μία την άλλη.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό πήραν μεγάλες διαστάσεις μετά τις αποφάσεις δικαστηρίων με τις ερμηνείες μάλιστα να δίνουν και να παίρνουν, ανάλογα από ποια πλευρά ήταν κάθε φορά ο εμπλεκόμενος.

Οι ξενοδοχειακοί φορείς της χώρας αναμένουν μια νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίζει αμετάκλητα τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται τα ξενοδοχεία από τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πάντως, κοινώς παρονομαστής όσων δικαστικών αποφάσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι πολλά εξαρτώνται από το τι ορίζουν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών των οποίων ενοικιάζονται σε τουρίστες.

Την ίδια στιγμή πάντως άλλες χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με προβλήματα που προέρχονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω Airbnb έλαβαν τα μέτρα τους και νομοθέτησαν προκειμένου να τεθούν όρια και περιορισμοί.

Πηγή: tovima.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ