Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη Στέφανου Γκίκα για τα Ελληνοτουρκικά και τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνέντευξη στο «KONTRA NEWS» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη έδωσε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας. Θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά όπως και τα Εξοπλιστικά Προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε ότι αφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Στέφανος Γκίκας διευκρίνισε ότι «το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ είναι στο τραπέζι». Εξήγησε, ότι οι Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε βήμα ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση της «συμφωνίας» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ παρατήρησε ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι διπλωματικά απομονωμένη, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν τόσο η στάση των κρατών της ΕΕ όσο των ΗΠΑ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
Ο κ. Γκίκας δεν απέκλεισε την κλιμάκωση της κατάστασης, καθώς, όπως είπε, κατά την χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκαν 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου με 16 εμπλοκές, όταν όλο του 2014 σημειώθηκαν μόλις 8 εμπλοκές. «Σε μία τόσο έντονη κατάσταση δεν αποκλείεται ένα ατύχημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κρίση», εξήγησε. Σημείωσε παράλληλα, ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, αυτή θα επιφέρει το φαινόμενο του ντόμινο, καθώς θα εξαπλωθεί σε πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής. Εκτίμησε ωστόσο, πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία επιθυμούν να αποφευχθεί μία τέτοιου είδους εξέλιξη.
Σχολιάζοντας την πιθανότητα να σταλεί τουρκικό πλοίο νοτίως της Κρήτης, ο Βουλευτής εξήγησε ότι οι Κανόνες Εμπλοκής ρυθμίζουν τους τρόπους με τους οποίους τα Ελληνικά πολεμικά πλοία μπορούν να παρεμποδίσουν την τουρκική δραστηριότητα στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα και στην Ελληνική ΑΟΖ.
Σε ότι αφορά στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Γκίκας είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λόγος να ληφθεί τέτοιου είδους απόφαση. Εξήγησε ότι η θητεία αυξάνεται σε περίπτωση κρίσης, ενώ παράλληλα γίνονται και επιστρατεύσεις. «Υπάρχουν σχέδια επιστρατεύσεως, προετοιμασία και ετοιμότητα, ώστε σε σύντομο διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις να ανταποκριθούν στο επιχειρησιακό τους έργο, εφόσον αυτό χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα «λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός». Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση των F-16 και των ΜΙIRAGE, όπως και με την επίλυση του ζητήματος που αφορά στα ανταλλακτικά των υποβρυχίων, «οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά». Ανέφερε επιπλέον, ότι το επόμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, όπου είναι Γραμματέας, θα γνωμοδοτήσει για περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπογράμμισε ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην υλοποίηση περισσότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πράγμα που δεν συνέβη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των λάθος χειρισμών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση που κατέθεσε από το βήμα της Βουλής και αφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια. «Με 5 δις Ευρώ μπορεί να ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός εξοπλιστικών προγραμμάτων, που θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις τεράστια ισχύ και πολύ μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα.»
Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο που θα έπρεπε, σε αντίθεση με την τουρκική που έχει πολλαπλώς εξελιχθεί. Εξήρε ωστόσο το γεγονός, ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει θέσει την αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ως σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ