Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Απάντηση σε ερώτηση Αλέκου Αυλωνίτη για αστυνομική αυθαιρεσία

Μετά από την με αριθ. πρωτ. 1992/18-11-2019 ερώτηση, που υπέβαλαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρου Αυλωνίτη, μέσα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο ΓΝ Κέρκυρας, λάβαμε την υπ’αριθμ. 7017/4/23369-γ’ απάντηση, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής :
«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εντάσσεται -μεταξύ άλλων- ο έλεγχος κάθε παράνομης, αντικανονικής ή απρεπούς συμπεριφοράς αστυνομικών, τόσο κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όσο κι εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, ο οποίος επιτυγχάνεται με την ανελλιπή παρακολούθηση όλων των ανά την επικράτεια περιστατικών, αλλά και καταγγελιών ή πληροφοριών, εκδίδοντας σε συντρέχουσα περίπτωση ανάλογες διαταγές. Εξάλλου, η προάσπιση του κύρους των Θεσμών, όπως η Ελληνική Αστυνομία, υπαγορεύει, πρωτίστως, την εσωτερική διερεύνηση κάθε υπόνοιας παραβατικής συμπεριφοράς, εκ μέρους του προσωπικού της, υπό την εγγύηση των διατάξεων της διοικητικής και πειθαρχικής νομοθεσίας (π.δ. 120/2008).
Ειδικότερα, όσον αφορά στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι ερώτηση, καθίσταται γνωστό ότι, προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση και να καταλογισθούν, σε συντρέχουσα περίπτωση, ανάλογες πειθαρχικές ευθύνες, έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης (Π.Δ.Ε.), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, παράλληλα, ενημερώθηκε -για τις δικές της κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες- η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη».
Σημειώνεται δε ότι κατόπιν σχετικής παραγγελίας της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, διενεργήθηκε, από το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία -μετά την ολοκλήρωση της- υποβλήθηκε στην ανωτέρω Αρχή.
Τέλος, επισημαίνεται, ότι ως προς την ακούσια νοσηλεία ασθενούς και την διαδικασία εισαγωγής αυτού σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας, σχετικές τυγχάνουν οι διατάξεις των άρθρων 95 και 96 του ν. 2071/ 1992 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 123) «Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 3899 από 25-09-2007 Γνωμοδότηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ