Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στ. Γκίκα: «Ο Πρωθυπουργός έκανε σαφείς τις Εθνικές μας Θέσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο»

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο έδωσε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας αναλύοντας τις εξελίξεις στο Ιράν και αποτιμώντας την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ότι αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως πρόκειται για μία εξέλιξη που πολλοί αναλυτές δεν ανέμεναν, καθώς ήταν ξεκάθαρο πως η «εξόντωση» του Σουλεϊμανί θα προκαλούσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις, τις οποίες και παρακολουθούμε.
Αναφέρθηκε στις ρίψεις πυραύλων σε βάσεις του Ιράκ, όπου υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα και σημείωσε πως σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, δεν υπάρχουν θύματα Αμερικανοί στρατιώτες, πράγμα που σημαίνει πως οι νυχτερινές επιθέσεις δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Ο Βουλευτής εκτίμησε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται πλέον σε δίλημμα, κατά πόσο πρέπει να απαντήσει με αντίποινα, τα οποία, όπως είχε ανακοινώσει, θα είναι «δυσανάλογα βαριά», καθώς κατά αυτό τον τρόπο θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Οι Ιρανοί έχουν ήδη απειλήσει με «Ιερό Πόλεμο», ενώ παράλληλα θα αναζωπυρώσει νέα διαμάχη μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών. Συνεπώς, θα προκληθεί «ανάφλεξη σε όλη την Μέση Ανατολή».
Ο Στέφανος Γκίκας εκτίμησε πως σε περίπτωση που αποδειχθεί πως δεν υπάρχουν τελικά Αμερικανοί θύματα, τα αντίποινα του Τραμπ με μορφή νυχτερινών επιθέσεων θα είναι μικρής κλίμακας.
Σε ότι αφορά στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως αυτή συνέπεσε με δύο μεγάλα και σημαντικά γεγονότα: τις εξελίξεις στο Ιράν και την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την παραπομπή του σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας. Συνεπώς, τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια κοινή γνώμη ενδιαφέρεται πρωτίστως για αυτά τα δύο θέματα.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Βουλευτής, δόθηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα, δια του Πρωθυπουργού, να παρουσιάσει τις εθνικές της θέσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι πραγματοποιήθηκε μία ουσιαστική συζήτηση, όπου ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η στάση της Άγκυρας δυναμιτίζει την ασφάλεια και την ειρήνη στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ παράλληλα, στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Στέφανος Γκίκας έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την Ελληνική θέση τόσο στο Atlantic Council όσο και σε συνεντεύξεις του, ενώ δήλωσε παράλληλα για μία ακόμα φορά, ότι η στάση του ΝΑΤΟ, να κρατά ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι σωστή. «Όταν ένα κράτος μέλος παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα το Διεθνές Δίκαιο, η Συμμαχία δεν μπορεί να μένει θεατής», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.
Σε ότι αφορά στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Γκίκας είπε: «Η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε μία τόσο ουσιαστική πολιτική διαδικασία, όπως είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.» Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την στιγμή ένα αρραγές εθνικό μέτωπο ειδικά απέναντι στην Τουρκία, και για αυτό θα ήταν καλό, ο ΣΥΡΙΖΑ να «μην δείχνει πολιτική μικροψυχία».
΄

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ