Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η ΛΑ.ΣΥ για τον προυπολογισμό στο Δήμο Παξών

Ο προϋπολογισμός του Δήμου ΠΑΞΩΝ κινείται στα πλαίσια του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το θεσμικό πλαίσιο για την κατάρτιση του στηρίζεται στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο του Κρατικού προϋπολογισμού και τους μνημονιακούς νόμους. Αυτό αποδεικνύεται πρώτον από το ότι κατατέθηκε μετά από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που είναι αντιλαϊκός και δίνει ψίχουλα στους Δήμους (μόλις το 3.5% του προϋπολογισμού) και δεύτερον από το ότι στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη για σχετική έγκριση.
Με τα ποσά που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σε έργα , υποδομές, υπηρεσίες και να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες του νησιού. Για παράδειγμα η πρόβλεψη για χρηματοδότηση του Δήμου μας από το κράτος, είναι μόλις 824.954,44 ευρ. από τα οποία τα 191.500 προέρχονται από την επιχορήγηση Νησιωτικών και Ορεινών Δήμων. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού και τις αμοιβές των αιρετών και τρίτων που ανέρχονται στο ποσό 844.660 ( 523520 + 321140).
Σημειώνω ότι πληρώνουμε στο κράτος 5.400 ευρ. (54 εκ. δια 10. εκατ πληθυσμού) κατά κεφαλή το χρόνο, ενώ διαθέτουν για το Δήμο μας μόλις 330 ε κατά κάτοικο (824.954 δια 2500 κάτοικοι). Παράλληλα αναθέτουν στην Τοπική Διοίκηση όλο και περισσότερες αρμοδιότητες ενώ μειώνουν την χρηματοδότηση. Από την αρχή της κρίσης το 2009, έχει μειωθεί σταδιακά η χρηματοδότηση προς την Τ. Δ. κατά 60% περίπου.
Με λίγα λόγια ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
Ποιο αναλυτικά:
Για το προσωπικό στην καθαριότητα δεν είδα να αναφέρεται πρόβλεψη για εξοπλισμό όπως π. χ. γάντια και μάσκες. Αν είναι τα 1000 ε που αναφέρονται στον κωδ.20-6063 σαν λοιπές παροχές σε είδος το θεωρώ πολύ μικρό και μου κάνει εντύπωση πως η περσινή πρόβλεψη των 3500 ευρ δεν υλοποιήθηκε.
Όσον αφορά τις δαπάνες για ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, μπορεί να φαίνονται αυξημένες (7.022879.32) όμως αν κρίνουμε από τα περσινά μόνο το 5,41% υλοποιήθηκε ενώ αρκετά μεγάλο ποσό αφορά το ημιτελές έργο του αποχετευτικού. Μεταφέρονται δηλ. προβλέψεις για έργα από τη μια χρονιά στην άλλη χωρίς να υλοποιούνται. Π.χ. η κατασκευή Δημοτικού Κτιρίου, η κατασκευή Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου, η επισκευή δημ. Σχολ. Μαστοράτικων, η κατασκευή ράμπας για Α.Μ.Ε.Α. για πρόσβαση στη θάλασσα , η ανάδειξη μονοπατιών, οι ασφαλτοστρώσεις κύριων δημοτικών δρόμων που είναι σε κακή κατάσταση και άλλα.
Δεν προβλέπεται πουθενά επίσης κονδύλι, ούτε καν για μελέτη, για την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος, που τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερς. Προβλέπεται όμως μελέτη για τη σύσταση Δ.Ε.Υ.Α.Π αν και γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά τη σύσταση της θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη ύδρευσης κατά 80%.
Δεν αναφέρεται πουθενά το Κέντρο Υγείας και οι ανάγκες του.
Αν και αναφέρεται το ποσό των 19.000 στα έσοδα για πυροπροστασία, στα έξοδα φαίνονται 15.000 ευρ για λειτουργικά έξοδα πυροπροστασίας και σε άλλο κωδ. 2.000 για δαπάνες πυρασφάλειας . Άραγε με τα ποσά αυτά θα καλυφθούν οι ανάγκες για ξελόγγιασμα, για άνοιγμα αντιπυρικών δρόμων και μονοπατιών, για καθάρισμα των πρανών των δρόμων, για αντικατάσταση κρουνών κ.λ.π.;
Για αντιπλημμυρικά έργα καμία αναφορά.
Όσο για το κομμένο στη Λάκκα καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Για όλα τα παραπάνω και για άλλα που δεν θα αναφέρω τώρα, θα καταψηφίσω τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Δε συμφωνούμε με τη σχετική πρόβλεψη του νόμου ( 4623/2019, αρ.12 παρ. 1β ) που θεωρεί εγκεκριμένο έναν προϋπολογισμό ακόμα κι αν υπερψηφιστεί από μια μικρή μειοψηφία των παρόντων μελών του Δημ. Συμ αφού ως έγκυρες μετράνε μόνο οι θετικές ψήφοι. Αυτό που επιδιώκεται με τον πάρα πάνω νόμο είναι να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με τη συνδρομή και της Τοπικής Διοίκησης.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση δε μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να καταθέσουμε δική μας «εναλλακτική πρόταση» όπως ορίζει ο νόμος, γιατί θα πρέπει να στηρίζεται στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και στην ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Αντί γ’ αυτό προτείνουμε στο λαό του νησιού μας να αγωνιστεί και να διεκδίκηση:

 • Αύξηση της χρηματοδότησης προς το Δήμο μας, που θα προέρχεται από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων που οφείλει το κράτος στη Τοπική Διοίκηση.
 • Άμεση μελέτη και επέκταση του σχολικού συγκροτήματος.
 • Απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
 • Κονδύλια για πυροπροστασία
 • Αντιπλημμυρικά έργα
 • Προστασία του περιβάλλοντος.
 • Έργα για συντήρηση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου
 • Έργα για την προστασία των ακτών (κομμένο Λάκκας).κ.λ.π.

Ροή Ειδήσεων

 • All
 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΤΟΠΙΚΑ