Choe: Σε ένα χωριό 100 κατοίκων στην Κέρκυρα 2 αδέλφια φτιάχνουν luxury κεριά που πωλούν διεθνώς

Share:

Απολύτως φυσικές και φυτικές πρώτες ύλες. Μελισσοκέρι από την Ελλάδα. Λάδι από σόγια. Μοναδική αισθητική και φιλοσοφία: αυτά είναι τα μυστικά του αδελφών Μουμούρη που δημιούργησαν την εταιρεία κεριών Choe σε ένα χωριουδάκι της Κέρκυρας και έφτασαν να κάνουν εξαγωγές και σημαντικές συνεργασίες μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Δέρμα και αλάτι. Θυμάρι και αλάτι. Αρώματα μεσογειακά απολύτως συνδεμένα με τη μνήμη μας, με τα αιώνια ελληνικά καλοκαίρια. Τα μυρίζω μέσα στο flagship των Ancient Greek Sandals, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κολοκοτρώνη, ενώ έξω η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 4 βαθμούς Κελσίου. Η οσφρητική… μαντλέν έχει ενεργοποιηθεί απολύτως, χάρη σε αυτά τα κεριά που δημιούργησε ειδικά για την Ancient Greek Sandals η Choe ντυμένα με το φυτικά επεξεργασμένο δέρμα που χρησιμοποιεί ο οίκος για τα σανδάλια του. 100% φυσικά και φυτικά προϊόντα, με μια αυστηρή ηθική ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και την προστασία του ίδιου του ανθρώπου.

Το κερί της Choe ειδικά για την Ancient Greek Sandals σε δυο συνδυασμούς αρωμάτων: δέρμα και αλάτι, θυμάρι και αλάτι.
CHOE όπως η αρχαιοελληνική χοή, η σπονδή με κρασί, νερό, μέλι, λάδι στους θεούς. Αυτή την ονομασία, δηλωτική της καταγωγής αλλά και της σύνδεσης του κεριού και των υλικών του με την αρχαιότητα επέλεξαν δύο αδέλφια από την Κέρκυρα, ο Σπύρος και η Ελενη Μουμούρη για την εταιρεία που δημιούργησαν ακριβώς πριν δύο χρόνια, τα Χριστούγεννα του 2018. Και επέλεξαν να το κάνουν στον τόπο τους, σε ένα χωριό περίπου 100 ατόμων στην Κέρκυρα, τους Κανακάδες.

Η υπόμνηση της Ελλάδας είναι διαρκής στην ουσιαστικά μινιμαλιστική προσέγγιση της Choe.

Ενας οικισμός γραφικός, με σοκάκια, παλιά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και σημαντική ιστορία κατά την Ενετοκρατία. Εκεί βρίσκεται η βάση της Choe, σε έναν ιδιόκτητο χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων που αποτελεί την έδρα τους, το παρασκευαστήριο, τον χώρο επεξεργασίας, την βάση από την οποία οι δημιουργίες τους ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, στους συνεργάτες για τους οποίους φτιάχνουν ειδικά κεριά όπως η Ancient Greek Sandals και η Ergon Mykonos, αλλά και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο μέσω και του e-shop.

Eικόνα μέσα από το παρασκευαστήριο της Choe στην Κέρκυρα
H δημιουργία μίας καινοτόμου και επιτυχημένης επιχειρηματικής ιδέας δεν απαιτεί να είσαι στο κέντρο. Απαιτεί έμπνευση και κυρίως μια σύλληψη πρωτότυπη και ειλικρινή ως προς τις προθέσεις και το τελικό αποτέλεσμα. Οπως ακριβώς κάνουν η Ελένη και ο Σπύρος Μουμούρης. Η φιλοσοφία τους όπως μου την εξηγούν είναι ξεκάθαρη: τα πάντα είναι φυσικά προϊόντα και φυτικά. Τα πάντα όμως. Καμία επεξεργασία, καμία παραφίνη, κανένα χημικό σε οποιαδήποτε φάση.

Μιλάμε για βιωσιμότητα, μιλάμε για ηθική ευθύνη – να που μια υβριδική επιχείριση δημιουργίας αρωματικών κεριών, κεριών σώματος και ντιφιούζερ μπορεί να εφαρμόσει απολύτως αυτές τις αρχές. Ταυτόχρονα, χρησιμοιπώντας μελισσοκέρι μόνο από Ελληνες παραγωγές στηρίζουν τις ανά τη χώρα κοινότητες μελισσοκόμων, τη μικρή οικονομική κλίμακα.

Στο εργαστήριο της Choe ένα ακόμα κερί είναι σχεδόν έτοιμο
Ο Σπύρος και η Ελένη Μουμούρη ασχολούνται εδώ και περίπου 9 χρόνια με την κατασκευή κεριών για ευρεία κατανάλωση. Ομως τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισαν να μπουν στο niche της αγοράς luxury κεριών, μοναδικής αισθητικής και πράσινης φιλοσοφίας. Για το εξωτερικό μέρος τους χρησιμοποιείται ύφασμα, μπρούντζος, ξύλο, βαφές φυτικές 100% ενδεδειγμένες για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, μου εξηγεί η Ελένη.

Λιτή αισθητική, διακριτκά χρώματα, φυσικά υλικά και στην εξωτερική όψη: κυτταρικά στοιχεία

Οσον αφορά τα κεριά σώματος, τόσο αυτό από μελισσοκέρι όσο και από λάδι σόγιας περιέχουν και φυτικό αμυγδαλέλαιο. Οσο για το κερί, προσπαθούν να προέρχεται αποκλειστικά από Ελληνες παραγωγούς σε όλη τη χώρα όσο και αν η ζήτηση που έχουν αυξάνεται. Ηδη έχουν τη δική τους πελατεία σε Αυστρία, Βέλγιο, τώρα βρίσκονται σε συζητήσεις για την επέκταση στη Γαλλία και βέβαια λειτουργεί η παγκόσμια ηλεκτρονική τους φόρμα αγορών.

Ο Σπύρος Μουμούρης.
Στα αρώματά των κεριών τους – τόσο των bespoke κεριών που τους παραγγέλνουν οίκοι και εταιρείες όσο και στα δικά τους- κυριαρχεί η Μεσόγειος. Περγαμόντο, θυμάρι, σύκο, ρόδι, γαρδένια, πέρυσι είχαν κεριά με άρωμα λωτού… Κάθε κερί έχει διάρκεια ζωής 50 ωρών. Οσον αφορά στην εξωτερική όψη, η αισθητική είναι σαφής. Μονοχρωμία, ή σχέδια που παραπέμπουν κυρίως στην αρχαιοελληνική τέχνη – μια διάσταση σαφή και ευδιάκριτη συνολικά στην ταυτότητα της εταιρείας.

Πηγή: iefimerida.gr

Previous Article

Συνελήφθησαν οι διακινητές στο ναυάγιο των Παξών

Next Article

“Μια Ηλιάδα” απο το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Σχετικά Άρθρα