Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η ΛΑ.ΣΥ στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας για την ψήφιση του προυπολογισμού

Ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το 2020 παρά τις εκκλήσεις του Δημάρχου να είναι ομόφωνη η ψήφιση. Μπορούσε όμως η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό;
Ο προϋπολογισμός είναι το “εργαλείο” με το οποίο η δημοτική αρχή θα ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική για όλο το χρόνο, θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες, θα κάνει έργα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους. Όμως το “εργαλείο” αυτό είναι περιορισμένης χρήσεως. Δεν μπορεί να υπηρετήσεις ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της περιοχής που έχει τεράστια προβλήματα και που θα έπρεπε να είχαν λυθεί (ορισμένα) πριν 20 – 30 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα
Παρουσίασε ένα προϋπολογισμό όπου η κρατική χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους δεν έφτανε τα 2 εκ. Μαζί με όποιες άλλες ενισχύσεις και το Τεχνικό Πρόγραμμα (366 χιλ.), φθάνουν τα 2,5 εκ. Περίπου τόση είναι και η δαπάνη για όλα τα έξοδα μισθοδοσίας (προσωπικό – αιρετοί κλπ). Δηλαδή για έργα και υπηρεσίες, δε μένει τίποτα από την κρατική χρηματοδότηση. Ότι κάνει ο Δήμος θα πρέπει να είναι από δικά του “έσοδα”, δηλαδή από φόρους στους πολίτες και τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από δεύτερη φορολογία, αφού το κράτος μας έχει ήδη λεηλατήσει.
Φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε προβλέπει 54,2 δισ. Το 93% το πληρώνει ο λαός και το 7% το κεφάλαιο. Δηλαδή 5.400€ κατά κεφαλήν φόροι. Για το λαό της Νότιας Κέρκυρας, η κυβέρνηση δίνει στην Τ.Α. μόνο 166€ για υπηρεσίες.
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώθηκε και σε αυτόν του Δήμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα αλλάζουν. Όμως η πραγματικότητα της χρηματοδότησης των Δήμων δείχνει άλλα. Ότι κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους προηγούμενους. Δίνουν ότι έδωσε πέρυσι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μερικά στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου, δείχνουν ξεκάθαρα τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα, την πλήρη ανεπάρκεια του αλλά και την προκλητική κρατική υποχρηματοδότηση.
Δημοτικά Σχολεία: 1.000€ το μήνα ανά σχολείο για λειτουργικά, δηλαδή 50€ την ημέρα. Για θέρμανση 13€ την ημέρα ανά σχολείο.
Δημοτική οδοποιία: 100.000 για όλο το Δήμο όταν όλοι οι δρόμοι έχουν μεγάλα προβλήματα.
Αγροτική οδοποιία: Δίνουν την περσινή χρηματοδότηση 111.000€ όταν δεν υπάρχει ……. Αγροτικός δρόμος.
Αντιπλημμυρικά: Μόνο για καθαρισμό αυλακιών 43.000€ (μέσα είναι και η περσινή) όταν ολόκληρες περιοχές πνίγονται (Αγ. Γιώργης, Πετριτής κλπ).
Αντιπυρική προστασία: “Περιμένουν” χρηματοδότηση από την πολιτική προστασία. Αν δοθεί κάτι!!!
Για αθλητικούς, πολιτιστικούς φορείς: ελάχιστα.
Η δημοτική αρχή, τα λίγα χρήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης φρόντισε να τα διαθέσει κυρίως σε έργα βιτρίνας (αναπαλαιώσεις κλπ). Χρήσιμες είναι και οι αναπαλαιώσεις όταν όμως έχεις λύσει τα βασικά σου προβλήματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας πρότεινε, τα λίγα χρήματα…….. να διατεθούν σε αντιπλημμυρικά έργα, δημοτική και αγροτική οδοποιία και να καλυφθούν ελλείψεις που θα προκύψουν στα σχολεία μας.
Όσοι καλλιέργησαν προεκλογικά “ελπίδες” και “προσδοκίες” στο λαό, με μεγάλα λόγια θα τον προσγειώσουν ανώμαλα.
Τα “οράματα” που προβάλλουν οι άλλες παρατάξεις, δεν μπορούν να είναι έξω από τα “οράματα” της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής εξυπηρέτησης του κεφαλαίου. Τα οράματα του λαού περισσεύουν. Το πολύ – πολύ να γίνει κάποιο νοικοκυριό στο Δήμο. Όμως δεν μπορούμε να κατεβάζουμε τις απαιτήσεις μας στο ελάχιστο.
Πληρώνουμε πάρα πολλά. Η εποχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Οι ανάγκες συνεχώς διευρύνονται. Αντίστοιχα πρέπει να μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις του λαού, να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα του. Δεν φτάνουν οι διαφωνίες Δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων μόνο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειάζεται να γίνει υπόθεση του λαού. Να αμφισβητήσουμε το μονόδρομο της μιζέριας, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε, να ανατρέψουμε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας όχι μόνο δεν μπορούσε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά τον καταγγέλλει ως αντιλαϊκό. Καταγγέλλει την κρατική υποχρηματοδότηση. Καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να δώσει διέξοδο με το δικό του μαζικό αγώνα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ