Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνάντηση του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αυλωνίτη με τον Διευθυντή των Φυλακών

Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης στις 10-1-2020 με το Διευθυντή των Δικαστικών Φυλακών κ. Βασίλειο Θώμο, τον Αρχιφύλακα των Φυλακών κ. Βασίλειο Μπάκα καθώς και με το Διευθυντή κ. Κυριάκο Κωλέση, τους καθηγητές και τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών (ΣΔΕ).
Κατά τη συνάντηση του με τον Διευθυντή των Φυλακών, η συζήτηση περιστράφηκε μεταξύ άλλων και στα εξής βασικά ζητήματα:
1) Επισημάνθηκε ως πρώτο και μείζονος σημασίας, το θέμα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, δεδομένης της δυναμικότητας του καταστήματος να κρατεί 138 εγκλείστους, όταν ήδη κρατούνται 207.
2) Κρίθηκε αναγκαία, η στήριξη για την άμεση πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού αλλά και προσωπικού εσωτερικής και εξωτερικής φύλαξης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος. Ειδικότερα, απαιτείται η πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, τεχνικού προσωπικού, κοινωνικών λειτουργών και ιατρικού προσωπικού. Ορισμένες από τις θέσεις αυτές, καλύπτονται από εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ πράγμα που καταδεικνύει τόσο την ανάγκη να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, όσο και να καλυφθούν οριστικά, οι θέσεις αυτές στο μέλλον.
3) Συζητήθηκε η αναγκαιότητα επικαιροποίησης του Σωφρονιστικού Κώδικα και της εν γένει ακολουθούμενης σωφρονιστικής πολιτικής σε όλη την Ελλάδα
4) Επιβεβαιώθηκε η σημασία προμήθειας συστημάτων απενεργοποίησης συχνοτήτων κινητών τηλεφώνων, η άμεση ανακατασκευή του μαγειρείου, αλλά και η συνεχής επιμόρφωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων
5) Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης και συντήρησης του καταστήματος κράτησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώθηκε η σπουδαιότητα κατασκευής νέου, μεγαλύτερου και σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην Κέρκυρα, το οποίο θα ακολουθεί όλες τις προϋποθέσεις των διεθνών προτύπων κράτησης.
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός των Φυλακών, συνομίλησε με το Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές και διαπίστωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις πολύ καλές συνθήκες από άποψη υποδομής και υλικοτεχνικού εξοπλισμού των χώρων που πραγματοποιούνται τα μαθήματα.
Έτσι, τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής :
1) Διαπιστώθηκε μεγάλη συμμετοχή στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας κρατουμένων πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ καταγράφηκε ότι έγκλειστοι συμμετέχουν και σε άλλες οργανωμένες δράσεις εκπαίδευσης και τεχνικής κατάρτισης
2) Ομολογουμένως, η επιστημονική στατιστική διαπίστωση ότι σε πανελλαδικό επίπεδο κι όπου λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρατηρείται μετά την αποφυλάκιση, υποτροπιασμός μόνο σε ποσοστό 10%, έναντι των άλλων κρατουμένων όπου παρατηρείται υποτροπιασμός σε ποσοστό πλέον του 80%, καθιστά αναγκαία τη συμπλήρωση του θεσμού του Σχολείου με τάξεις του Δημοτικού και του Λυκείου. Με ιδιαίτερη επίσης, χαρά διαπίστωσε ο Βουλευτής την αγάπη και το πάθος που επιδεικνύουν στο έργο τους ο Διευθυντής και οι καθηγητές του Σχολείου.
3) Τονίσθηκε η ανάγκη μόνιμης κι όχι μόνο εθελοντικής στήριξης του σχολείου με τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του
4) Ο Βουλευτής δήλωσε πως θα είναι αρωγός στο σοβαρό εκπαιδευτικό έργο που διεξάγεται στο σχολείο, εξηγώντας πως το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελεί μια καινοτόμο δράση που ανοίγει νέους ορίζοντες κι ένα όραμα για μια άλλου τύπου διαβίωση εντός του καταστήματος κράτησης που θα πρέπει να στηριχθεί από την κεντρική εξουσία, από όλους τους θεσμικούς φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία.
5) Τέλος, ο Βουλευτής συνεχάρη τους μαθητές που αποφάσισαν να ξανακαθίσουν στα θρανία, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες, θέτοντας την εκπαίδευσή τους σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς και τους καθηγητές οι οποίοι με το προσωπικό τους μεράκι και την αδιάκοπη προσπάθειά τους καλύπτουν τις ανεπάρκειες της κεντρικής εξουσίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ