Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Θεοδωρικάκος: Μέχρι τέλος Ιουνίου ο εκλογικός νόμος των ΟΤΑ -Τι αλλάζει με αρμοδιότητες

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, θα έχει συνταχθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βάζει τέλος στην απλή αναλογική αλλά επίσης, με τις διατάξεις του, «θα αλλάζει τη δομή και θα ανασυγκροτεί το κράτος και την
αυτοδιοίκηση, μεταφέροντας περαιτέρω αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες και ξεκαθαρίζοντας πλήρως ποιες είναι οι αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών και κράτους έτσι ώστε ο πολίτης να μη ταλαιπωρείται μπλέκοντας διαρκώς με διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και μεταφέροντας την εξουσία προς τα κάτω, στους Δήμους και στις Περιφέρειες», όπως είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο για τον εκλογικό νόμο «μια σκέψη που υπάρχει είναι όταν ο Δήμαρχος παίρνει ένα ποσοστό της τάξης του 40% ή του 42%, θα γίνει συζήτηση, να εκλέγεται. Ίσχυε παλαιότερα αυτό. Το βέβαιο είναι ότι θα καταργήσουμε την απλή αναλογική η οποία δημιούργησε τρομακτικά προβλήματα στην
Αυτοδιοίκηση και μας υποχρέωσε το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, να φέρουμε ένα νόμο που αποκατέστησε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Τέλος η απλή αναλογική στους Δήμους, νέος εκλογικός νόμος. Κάνοντας όλο αυτό νομίζω το πακέτο θα έχει κλείσει πολύ σύντομα και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού στη χώρα θα έχουν καθοριστεί πάρα πολύ γρήγορα και σε μεγάλη χρονική απόσταση από τις επόμενες εκλογές», είπε ο υπουργός.

«Στρατηγική προτεραιότητα οι συγκλίσεις»

Την ίδια στιγμή, στρατηγική προτεραιότητα για τη ΝΔ και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι συγκλίσεις και συναινέσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά στην πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι στρατηγική προτεραιότητα για την παράταξή μας να κάνουμε τα πάντα για να πετυχαίνουμε συγκλίσεις και συναινέσεις για να γίνεται πράξη και η ενότητα των Ελλήνων», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.
Θεοδωρικάκος: Μέχρι τέλος Ιουνίου ο εκλογικός νόμος των ΟΤΑ -Τι αλλάζει με αρμοδιότητες

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την πρόταση για την κυρία Σακελαροπούλου «συμβολική, υπερκομματική και υπερβατική κίνηση».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη δυναμικά. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρέμβει με πολύ δυναμικό τρόπο δίνοντας μάχη για τα δίκαιά μας», σημείωσε και τόνισε ότι έθεσε όλους όσους μετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου προ των ευθυνών τους. Όσον αφορά την συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ, είπε ότι αναδεικνύει την ακυρότητα του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να στηρίξει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενώ επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εγγυώνται την ακεραιότητα της πατρίδας. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα πάντα και έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια της πατρίδας και γεμίζουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, τον χαρακτήρισε δικαιότερο και αναλογικότερο από τους προηγούμενους καθώς το bonus που δίνει είναι κλιμακωτό και έχει σχέση με το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Πεποίθησή του είπε ότι είναι πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και το καθήκον προς την πατρίδα.

Αναφερόμενος στην φορολογικές ελαφρύνσεις σημείωσε: «Πρώτο μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει με όλες της τις δυνάμεις τη μεσαία τάξη. Να την απαλλάξει από τα βάρη τα οποία σήκωσε σε τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία σε μεγάλο βαθμό διέλυσαν αυτήν την τάξη».

Τέλος σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι το θέμα θα έχει κλείσει μέχρι τέλος Ιουνίου και επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σενάρια που συζητώνται είναι ο Δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40%, αλλά, όπως σημείωσε, για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει διάλογος.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ