Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στέφανος Γκίκας: «Ο νέος Εκλογικός Νόμος προσφέρει – δεν αφαιρεί» (video)

Ομιλία επί του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος τροποποιεί τον παλιό, ορισμένες διατάξεις του οποίου ήταν άδικες. Υπενθύμισε πως τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ίδιος, ως Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάστηκε να παραδώσει την έδρα του σε άλλο κόμμα, παρόλο που η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει το 22% των ψήφων στην Κέρκυρα, ενώ η Χρυσή Αυγή με 6% πήρε μία έδρα. Η ίδια στρέβλωση του εκλογικού αποτελέσματος σημειώθηκε στην Ροδόπη και στη Ξάνθη.
Ο Βουλευτής εξήγησε ότι σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι π.χ. τα μέλη του G7 ή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υφίσταται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ανέφερε ότι ακόμα και στην Ιταλία, όπου παλιότερα πραγματοποιούνταν πολύ συχνά εκλογικές αναμετρήσεις λόγω της απλής αναλογικής, σήμερα το εκλογικό σύστημα προβλέπει το πρώτο κόμμα να λαμβάνει το 55% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που συγκέντρωσε στις εκλογές. Κατά αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται η κυβερνησιμότητα και η σταθερότητα στην Ιταλία.
Επιπλέον, ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Δανία, η Φιλανδία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Γαλλία, Πολωνία κ.α., εφαρμόζουν το εκλογικό σύστημα d’ Hondt το οποίο είναι αναλογικό ενώ παράλληλα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα.
Ο Βουλευτής παρατήρησε ότι για την απρόσκοπτη εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος απαιτείται μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρώτου κόμματος. Σε ότι αφορά στις κυβερνήσεις συνεργασίας, υπενθύμισε ότι στην Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου οι διαφορές των κομμάτων ήταν τόσο μεγάλες που π.χ. το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακολουθούσαν διαφορετικές πολιτικές. Ενώ στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν επέτρεψαν στο κυβερνητικό σχήμα να αντέξει παραπάνω από ένα χρόνο. Ακόμα και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υπήρξαν ουσιαστικές δυσκολίες και η κοινή συνισταμένη δεν ήταν πάντα δεδομένη.
Εξήρε επιπλέον το γεγονός ότι, από την Μεταπολίτευση έως σήμερα, όλες οι μεγάλες αποφάσεις με σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία της Χώρας, ελήφθησαν από Κυβερνήσεις με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Στέφανος Γκίκας σημείωσε ότι ο υπό ψήφιση εκλογικός νόμος έχει αναλογικά χαρακτηριστικά, ενώ το πρώτο κόμμα εάν δεν συγκεντρώσει το 25% των ψήφων δεν λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και υποχρεούται εκ των πραγμάτων να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα του τόπου. Συμπέρανε συνεπώς, ότι ο νέος νόμος συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτικής κουλτούρας συνεργασιών, η οποία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο Στέφανος Γκίκας κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νέος εκλογικός νόμος διορθώνει στρεβλώσεις και προσφέρει – δεν αφαιρεί.»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ