Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τίμησε την “Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος” . Κατάθεση στεφάνων στην παλιά Συναγωγή της Ζακύνθου

Με κατάθεση στεφάνων στην παλιά Εβραϊκή Συναγωγή της Ζακύνθου από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπουλου και τη συμμετοχή των τοπικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας τιμήθηκε η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον ηρωισμό των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε πως “φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς. Αποφασίσαμε την απόδοση τιμής με τη συμβολική κίνηση της κατάθεσης στεφάνων, στο χώρο της παλιά Συναγωγής στη Ζάκυνθο, όπου βρίσκονται οι τιμητικές πλάκες που έχει αφιερώσει η εβραϊκή κοινότητα στους πρωτεργάτες της προστασίας των Εβραίων στη Ζάκυνθο, τον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομου και τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τιμάμε την ιστορία μας και ιδίως γι’ αυτό το γεγονός που συμβολίζει τη φρικαλεότητα, τη βία και όλη την άσχημη πλευρά της ανθρωπότητας. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να ξαναζήσει τέτοια γεγονότα. Χρειάζεται να υψώνουμε τη φωνή μας, υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να στείλουμε το μήνυμα ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών και των ηγετών και μεγαλύτερη συμπόρευση για την ειρήνη. Οι δηλώσεις που έγιναν για την επέτειο αυτή από τους ηγέτες του κόσμου δεν είναι ενθαρρυντικές προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Έστειλαν το μήνυμα της αντιπαράθεσης. Πρέπει κι εμείς ως εκπρόσωποι των πολιτών να επαγρυπνούμε και να καλλιεργούμε με κάθε μας ενέργεια την αλληλεγγύη και την ειρήνη”.

Η “Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος” καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ