Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Goodbye: Το Brexit είναι γεγονός – Ολονύχτιο πάρτι έστησαν οι Βρετανοί

Στις 11 μ.μ. ώρα Βρετανίας (12 τα μεσάνυχτα για τις Βρυξέλλες και 1 π.μ. του Σαββάτου στην Αθήνα) η βρετανική σημαία υπεστάλη έξω από τα κτίρια της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχη τελετή υποστολής της μπλε ευρωπαϊκής σημαίας με τα κίτρινα αστέρια έλαβε χώρα στη βρετανική πρεσβεία.

Από σήμερα 1/2/2020, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ξένη χώρα και οι αξιωματούχοι του έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα γραφεία της Ε.Ε. και στις εσωτερικές της επικοινωνίες. Οι διπλωμάτες των «27» έλαβαν οδηγίες να μη μοιράζονται πλέον εμπιστευτικές πληροφορίες με τους Βρετανούς συναδέλφους τους. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στον κόσμο του Brexit!…

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους φανατικούς Brexiters, σήμερα «ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τη Βρετανία, που θα φέρει ανανέωση και αλλαγή». Βασιλικότερος του βασιλέως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πανηγύρισε με δηλώσεις του στην «Daily Τelegraph» την απελευθέρωση «του βρετανικού λαού από την τυραννία των Βρυξελλών»! Ωστόσο, η «αγία τριάδα» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σάσολι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, μίλησαν για ημέρα περισυλλογής και ανάμικτων συναισθημάτων για τους ίδιους και πολύ κόσμο.
Η Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως οι στόχοι της Ε.Ε. δεν αλλάζουν λόγω του Brexit, αφήνοντας αιχμές για την «υπέροχη απομόνωση» που επέλεξαν οι Βρετανοί. Αλλωστε σε κοινό τους άρθρο σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν τους Βρετανούς ότι όποιος δεν είναι μέλος του κλαμπ δεν απολαμβάνει ούτε τα δικαιώματά του (ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών).

Προσγειώνοντας απότομα τους πανηγυρισμούς του Νάιτζελ Φάρατζ και των οπαδών του, που έστησαν πάρτι με πίπιζες στο Ευρωκοινοβούλιο (Happy Brexit Day! Φύγαμε από την Ε.Ε. και δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ. Καιρός να το γιορτάσουμε!) ο κορυφαίος Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ και οι συνεργάτες του προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πως αν οι Βρετανοί θέλουν μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις σε εμπόριο, αλιευτικά δικαιώματα, ασφάλεια κ.λπ. θα πρέπει να ξεχάσουν τον «σκληρό ανταγωνισμό» απέναντι στην Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται να του επιβάλουν κανόνες και μένει να δούμε πού θα βγάλει αυτό το μπρα ντε φερ στο τέλος του χρόνου, όταν θα λήξει η μεταβατική περίοδος, εντός της οποίας οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε νέα συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουν οι διαπραγματεύσεις θα παραταθούν μέχρι 2 χρόνια (κάτι που δεν επιθυμεί επ’ ουδενί ο Τζόνσον και κανείς οπαδός του Brexit). Αν ούτε ως τότε έχει εξευρεθεί λύση, θα βρεθούμε ενώπιον απρόβλεπτων καταστάσεων.

Τα βρετανικά διλήμματα περιέγραψε ο έμπειρος διπλωμάτης και πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ: «Το 1962 ο Ντιν Ατσεσον (σ.σ.: εμπνευστής του πρώτου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου) είχε πει ότι η Βρετανία έχασε μια αυτοκρατορία αλλά απέτυχε να βρει έναν ρόλο. Τον ανακάλυψε μια δεκαετία αργότερα με την ένταξή της στην ΕΟΚ, αλλά αποφάσισε να τον πετάξει ύστερα από μισό αιώνα. Και τώρα; Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα. Βρισκόμαστε πάλι στην αφετηρία».

Την ίδια αγωνία για τον προσανατολισμό της χώρας του εξέφρασε ο Εργατικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ευχόμενος η Βρετανία να γίνει εξωστρεφής και να μη βιαστεί να συνάψει δυσμενείς συμφωνίες με τον Τραμπ (ο οποίος εποφθαλμιά το βρετανικό ΕΣΥ) και άλλους (λέγε με Κίνα).

Σε συνέντευξη στη «Liberation» η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, τόνισε πως «ο μόνος δρόμος πλέον για τη Σκοτία είναι η ανεξαρτησία». Πριν από τον βραδινό κεντρικό εορτασμό στην πλατεία του Κοινοβουλίου, μια ομάδα υποστηρικτών της Ε.Ε. αποχαιρέτησε θορυβωδώς την Ευρώπη, με την ευχή της επιστροφής. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε συμβολικά στο Σάντερλαντ, την πρώτη περιφέρεια που ψήφισε υπέρ του Brexit το 2016 και πολλοί Βρετανοί 20άρηδες σκυθρώπιασαν. «Εχω μόνο βρετανικό διαβατήριο και θα προσπαθήσω να βγάλω πορτογαλικό. Η μητέρα μου είναι Βρετανίδα και ο πατέρας μου Ολλανδός. Ζω μεταξύ Βρετανίας και Πορτογαλίας, όπου σπουδάζω, και ένιωθα Ευρωπαίος Βρετανός. Αυτό δεν μου επιτρέπεται πια…», δήλωσε στην «Guardian» ο 21χρονος φοιτητής Σον Φαν Εϊνορτ.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ