Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αυτές είναι οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, για τον Κοροναϊό.

Έναν πλήρη οδηγό για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον Κοροναϊό, οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες καταλυμάτων, αλλά και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που υπάρξει ύποπτο κρούσμα, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Στον οδηγό, που αποκαλύπτει το money-tourism.gr, αναφέρονται τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων, ο χειρισμός ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό, η ενημέρωση του προσωπικού, αλλά και η καθαριότητα και απολύμανση δωματίου ασθενούς. Ο οδηγός του ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:

Εισαγωγή

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 30 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 7.824 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV), συμπεριλαμβανομένων 170 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα (7.734) στην επαρχία Hubei, στην πόλη Wuhan, ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν και σε άλλες επαρχίες της Κίνας. Επίσης, 16 επαγγελματίες υγείας στη Wuhan επιβεβαιώθηκαν με λοίμωξη από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV). Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονταν είτε επισκέφτηκαν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό. Επίσης, κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη (14), στην Ταϊβάν (8), στο Βιετνάμ (2), στην Σιγκαπούρη (10), στην Μαλαισία (8), στην Ιαπωνία (11), στην Νότια Κορέα (4), στο Νεπάλ (1), στη Σρι Λάνκα (1) στην Καμπότζη (1), στις Φιλιππίνες (1), στην Γαλλία (4), στην Γερμανία (4), στην Φιλανδία (1), Ηνωμένα στα Αραβικά Εμιράτα (4), στις ΗΠΑ (5), στον Καναδά (3) και στην Αυστραλία (7).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων

Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.

Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως: κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων

Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

Χειρισμός ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV)

Εάν ένας επισκέπτης πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από 2019-nCoV, (βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/orismos-krousmatos-2019-nCoV.pdf) εφαρμόζονται τα παρακάτω:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054, 210 5212000 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή.

Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου μπορεί να παραμένει ανοικτό. Σε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.

Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

Δώστε στο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.

Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο, επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων: σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
θερμόμετρα χαρτομάντηλα
απλές χειρουργικές μάσκες
γάντια μιας χρήσης
σακούλες απορριμμάτων
υγρά καθαρισμού επιφανειών

Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.

Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιπούς φορείς της Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας) είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι επαγγελματίες υγείας που θα έλθουν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια (αδιάβροχη ρόμπα, απλή χειρουργική μάσκα, γάντια).

Καθαριότητα και απολύμανση δωματίου ασθενούς
Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λπ., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει. Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δενυποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.
Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ. στα τηλέφωνα 210 5212054, 210 5212000 (όλο το 24ωρο) Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο σχετικά με τις παραπάνω οδηγίες».

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ