Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άδωνις Γεωργιάδης: Νομοθετική ρύθμιση για τον Ερημίτη

Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που συνεχίζει να αντιμετωπίζει, ένα βήμα πριν την τελική αδειοδότηση, η επένδυση στην περιοχή “Ερημίτης” στην Κέρκυρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μια ημέρα μετά την αναβολή της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση μελέτης που απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του έργου.

Μιλώντας στο Ρ/Σ “ΣΚΑΙ”, ο κ. Γεωργιάδης έβαλε κατά του κ. Μαχειμάρη, Δημάρχου του νεοσύστατου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, αναφέροντας πως “ανέβαλε την ψηφοφορία για την έναρξη του μεγάλου έργου της Κασσιόπης με προσχηματικές δικαιολογίες απλώς και μόνο γιατί και ο ίδιος είναι εναντίον της επένδυσης”. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αδυναμία του Δήμου να απαντήσει στον επενδυτή εντός 60 ημερών, με βάση τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (άρθρο 4 του Ν.2690/99).

“Είμαστε τώρα, πάνω από 120 μέρες δηλαδή, πάνω από το διπλάσιο του νόμου, του έχει εξηγήσει η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα η περιοχή, το περιβάλλον, έχει κερδίσει το Συμβούλιο Επικρατείας όλες τις δίκες, έχουνε γίνει όλα, έχει βγάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος όλες τις άδειες, το έχουν υποστηρίξει τρεις διαδοχικές Κυβερνήσεις και έρχεται ένας Δήμαρχος και λέει εγώ δεν γουστάρω και σταματάει”, ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη.

Ερωτηθείς για το πώς ξεπερνιέται το εμπόδιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως “θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες Κυβέρνησης, νομοθετικής φύσεως προφανώς”, συμπληρώνοντας παράλληλα πως είναι αποκαρδιωτικό έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης να συνεχίζουν να υφίστανται τέτοια φαινόμενα.

Έπειτα από μια άνω των τριών ωρών συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαχειμάρης, απέσυρε τα θέματα που αφορούσαν αρχικά στην έγκριση της υψομετρικής μελέτης επικαλούμενος τα ελλιπή, όπως υποστήριξε, στοιχεία του φακέλου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ο προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δήμαρχος ζήτησε από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας να σταθούν “στο ύψος των περιστάσεων” και να επανέλθουν με νεότερα στοιχεία.

Μίλησε αόριστα για “τσιμεντοποίηση”, παρότι μόλις το 7% της έκτασης των 490 στρεμμάτων θα δομηθεί, και απευθυνόμενος με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς (“δεν είμαστε αμερικανάκια”) στους εκπροσώπους των επενδυτών, με επικεφαλής τον Ανδρέα Σάντη, Managing Director & Head of Western Balkans, Greece and Cyprus της NCH Capital, τους κατηγόρησε ότι εσκεμμένα δεν συμπεριέλαβαν στο τοπογραφικό που κατέθεσαν κάποια δημοτικά μονοπάτια που υπάρχουν στην έκταση. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παραχώρηση που πραγματοποιήθηκε μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ ως “παράβαση καθήκοντος κακουργηματική το ξεπούλημα της έκτασης”.

Από την πλευρά του ο κ. Σάντης στην τοποθέτησή του ανέφερε πως η NCH Capital αποφάσισε να επενδύσει στην Κέρκυρα έπειτα από πρόσκληση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, του ελληνικού Κράτους. Τόνισε ο σχεδιασμός του έργου έγινε με βάση τους νόμους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως ορίζονται στο ΕΣΧΑΔΑ και συμπλήρωσε πως η ανάπτυξη που έχει προβλεφθεί είναι μικρότερη από το μέγιστο επιτρεπτό όριο του ΕΣΧΑΔΑ.

Σημειώνεται ότι οι συντελεστές δόμησης και η πολεοδόμηση του έργου έχουν καθορισθεί με την Έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία “Κασσιόπη Κέρκυρας” (ΕΣΧΑΔΑ), το έτος 2013 καθώς, επίσης και την έγκριση της Πολεοδομικής μελέτης, το έτος 2016. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια, μέγεθος ξενοδοχείου, κατοικιών κλπ παραμένουν αναλλοίωτα από την εκπόνηση τους

Η NCH Capital αναμένοντας ότι το ζήτημα με την έγκριση της τελευταίας αυτής μελέτης πριν την πλήρη αδειοδότηση του έργου θα είχε ήδη διευθετηθεί, έχει ήδη μισθώσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων, 90 δωματίων και 180 κλινών, σαράντα ανεξάρτητων κατοικιών, καθώς και μαρίνας 60 θέσεων.

Ακόμη, πάντως, δεν είναι γνωστό πότε θα επαναληφθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση της μελέτης και εάν τελικώς θα απαιτηθεί νομοθετική παρέμβαση για το ζήτημα. Σε μια ενδιαφέρουσα, πάντως εξέλιξη, χθες έγινε γνωστό πως πέντε δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με την παράταξη Μαχειμάρη ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ