Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σαν σήμερα πριν 29 χρόνια η μεγαλύτερη τραγωδία της ΠΑ

Σαν σήμερα το 1991 συντρίβεται στο Όρος Όθρυς το μοιραίο C-130 «748» της ΠΑ και παίρνει μαζί του 63 ψυχές, ανάμεσα τους και πολλούς Ιπτάμενους της 112ΠΜ, 114ΠΜ και της 353. Η μοιραία πτήση, το μοιραίο αεροσκάφους της Π.Α. τύπου C-130 με αριθμό 748 είχε απογειωθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991, λίγο πριν από το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής που είχε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στα γεγονότα του Περσικού. Ο προορισμός του, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΕΘΑ, ήταν η Κρήτη, αλλά έπρεπε πρώτα να πάρει προσωπικό από την 111 ΠΜ (Αγχίαλο) και την 135 ΣΜ στην Σκύρο, που στη συνέχεια θα μετέφερε στην 115 ΠΜ (Χανιά) και στο Τυμπάκι.

Το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 38 χιλιόμετρα από την Αγχίαλο όταν ξαφνικά χάθηκε από το ραντάρ χωρίς προηγουμένως να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα από τον κυβερνήτη του Επισμηναγό Δ. Μπίνα. Η τελευταία του επαφή με τον πύργο ελέγχου της 111 ΠΜ ήταν στις 12.55 μ.μ. κι ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης δια οργάνων, λόγω χαμηλής νέφωσης και κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή.

Οκτώ αεροσκάφη F-16 μπήκαν αμέσως στο μηχανισμό διάσωσης ο οποίος αργότερα συμπληρώθηκε με δυο C-130, δυο πυροσβεστικά CL-215, ενώ λίγο αργότερα στη δύναμη διάσωσης προστέθηκαν δυο ελικόπτερα Σινούκ, ελικόπτερα του Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3C Οριον κι ένα S-3 Βάικινγκ.Παράλληλα μεγάλες δυνάμεις καταδρομών και πεζοναυτών άρχισαν να «χτενίζουν» τα πιθανά σημεία πτώσης του αεροσκάφους, ψάχνοντας κυρίως πάνω από τη νοητή γραμμή της πορείας που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Όμως παρά την τεράστια κινητοποίηση, ο εντοπισμός των συντριμμιών του C-130 έγινε ύστερα από 4 ημέρες, στην πλαγιά Τσατάλι του όρους Όθρυς, 60 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το σημείο που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται και σε λάθος γωνία 63 μοίρες.

Ήταν το πιο πολύνεκρο δυστύχημα και η μεγαλύτερη τραγωδία για την Πολεμική Αεροπορία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ