Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μετατροπή της Κέρκυρας σε νησί πρότυπο μηδενικών αποβλήτων. Πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Με ανοικτή επιστολή οι κύριοι Δ. Σούκερας και Θ. Βώρος κάνουν γνωστό τους λόγους της παραίτησης τους από τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να μετατραπεί το νησί σε πρότυπο μηδενικών αποβλήτων. Ακολουθούν οι επιστολές:

“Αγαπητοί μας,
μετά την παραίτησή μας από τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπρόεδρου του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε την κερκυραϊκή κοινή γνώμη για την ιδιαίτερα σημαντική πρόσκληση –πρόταση – ευκαιρία που μας κοινοποίησε προσωπικά με επιστολή της (επισυνάπτεται) η κ.Vanya Veras Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευρώπης (Municipal Waste Europe). Η επιστολή αφορά στην εξέταση πρότασης αποδοχής από τους Δήμους της Περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας και μετατροπή της Κέρκυρας σε νησί πρότυπο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που υιοθετεί τη φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων (zero waste), κατά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να γίνει πλήρως αποδεκτή σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

 1. Αποδοχή της πρότασης από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
 2. Ολοκλήρωση συμφωνίας συνεργασίας μετά από επίσκεψη στην Κέρκυρα ειδικού κλιμακίου του Οργανισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευρώπης (Municipal Waste Europe).
 3. Κατάρτιση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων από ειδικό μελετητή του εξωτερικού σε συνεργασία με τους Δήμους της Κέρκυρας και των Παξών.
 4. Ανάληψη χρηματοδότησης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (κατ’ εκτίμηση περίπου 8 εκατ. ευρώ).
 5. Εφαρμογή και εκτέλεση του έργου με παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Ευελπιστούμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αδράξει την πολύτιμη ευκαιρία που μας παρουσιάζεται ώστε με την αποδοχή και υλοποίησή της συγκεκριμένης πρότασης διαχείρισης απορριμμάτων, το νησί μας, να εισέλθει σε εποχή ευρωπαϊκής κανονικότητας και παγκόσμιας πρωτοπορίας. Τέλος, ευχόμαστε ειλικρινά στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας κάθε επιτυχία στην συνέχιση του έργου του για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στον Τόπο μας.
  Με τιμή, Δ. Σούκερας, Θ. Βώρος”.

Ακολουθεί η επιστολή απο την κυρία Vanya Veras, Secretary General Municipal Waste Europe

“Αγαπητοί Κύριοι, Βώρο και Σούκερα,

Έχω λάβει μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην οποία δηλώνεται πως είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν πλήρως με όλες τις κατάλληλες επενδύσεις ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων μηδενικών αποβλήτων για την Κέρκυρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας να συμφωνούν και να είναι διατεθειμένοι να προσλάβουν έναν Εξειδικευμένο Σύμβουλο Διαχείρισης Απορριμμάτων επιλογής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να σχεδιάσει ένα κατάλληλο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το κόστος αποπληρωμής του συγκεκριμένου Συμβούλου μπορεί να συμπεριληφθεί στις συνολικές δαπάνες του όλου σχεδίου διαχείρισης .Το συγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης οφείλει να ακολουθεί τις ισχύουσες ιεραρχικά αρχές όπως αυτές έχουν εισαχθεί με το νομικό πακέτο του 2018,που καταλήγει να επιτυγχάνονται ποσοστά ταφής έως 10%, καθώς και στην επίτευξη όλων των προληπτικών στόχων επανάχρησης και επαναχρησιμοποίησης.

Όταν και εφόσον μπορείτε να επιβεβαιώσετε σε εμένα πως όλοι οι Δήμοι συμφωνούν, θα μπορώ να οργανώσω μια επίσκεψη στην Κέρκυρα μαζί με αντίστοιχους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πιστεύω πως η προσπάθειά σας, ο ενθουσιασμός σας και οι οργανωτικές σας ικανότητες θα συντελέσουν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Είναι σημαντικό να σημειώσω πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενδιαφέρεται ζωηρά να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο διαχείρισης μηδενικών αποβλήτων σε ένα νησί και να κάνει αυτό το νησί πρότυπο για τα εκατοντάδες άλλα, στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη προσφορά παρατίθεται για περιορισμένο χρονικό όριο , αν άλλο νησί παρουσιαστεί να ενδιαφέρεται ως υποψήφιο να είναι εκείνο το πρότυπο νησί μηδενικών αποβλήτων, τότε πλέον αυτή η προσφορά δεν θα ισχύει.

Ελπίζω να έχω σύντομα νέα σας,

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ms. Vanya Veras
Secretary General
Municipal Waste Europe

Ροή Ειδήσεων

 • All
 • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 • ΤΟΠΙΚΑ